Az év rendőrei I. rész

2020. 05. 14., cs - 16:07
Zsaru Magazin

Idén is elismerték az év rend­őrei munkáját. Az elismerések többségét később vehetik át személyesen Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminisztertől a díjazott zsaruk.

Közrendvédelem

Dombi Tibor

Dombi Tibor törzszászlós

Legutóbb tavaly augusztusban kapott kimagasló szakmai munkája elismeréséül jutalmat Dombi Tibor, a Kecskeméti Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka. A törzs­zászlós, aki közrendvédelmi kategóriában lett „az év rendőre”, akkor a szó legszorosabb értelmében az élete kockáztatásával vett részt egy öngyilkosjelölt megmentésében.

Kiskora óta rendőr szeretett volna lenni.

– Kis kitérőkkel 2003-ban kerültem a rendészeti szakközépiskolába. 2005 óta szolgálom a kecskeméti rendőrséget – emlékszik vissza, amikor a kezdetekről faggatjuk. Dombi Tibor az elmúlt 15 év alatt bűnügyi szakon államvizsgázott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, mégis úgy gondolja, az ő sorsa egybeforrt a közrendvédelmi területtel.

– Engem mindig is a kötött, katonásabb, fegyelmezettebb, egyenruhás vonal vonzott. Hiszek abban, hogy mi vagyunk az első vonal, akikkel az állampolgárok találkoznak. Tehát sokszor rajtunk keresztül ítélik meg a magyar rendőrséget.

Szerinte „az év rendőre” cím nemcsak az övé, hanem minden kollégájáé és a parancsnokáé, akikkel nap mint nap együtt dolgozik. A törzszászlós számára nincs olyan nap, amikor úgy venné fel a szolgálatot, hogy pontosan tudná, mi fog történni. Sima közúti ellenőrzésből is kialakulhat egy rendkívüli esemény. De az is megtörténhet, hogy egy ittasság-ellenőrző akcióban vesz részt, mégis, amikor a parancsnoka meghallja, hogy az egyik bevásárlóközpont negyedik szintjéről a főbejárat elé akarja vetni magát egy ember, változik a terv.

Amikor az üzletközponthoz értek, a férfi már kijutott a betonkorlát szélén lévő díszelemekre. Mivel még nem értek ki a tűzoltók, Dombi Tibor minden biztosítás nélkül kimászott az elkeseredett ember után. Folyamatosan beszélt a férfihoz, miközben látta a végtelen elszántságot a másik szemében. A férfi egy szót sem szólt, hol a törzszászlósra nézett, hol oda, ahova ugrani akart. Időközben megérkeztek a tűzoltók, egyikük észrevétlenül, hátulról kiosont a díszperemre és a törzs­zászlós segítségével emelte be a korláton belülre a férfit.

– Féltem-e? Ilyen helyzetben nem gondolkodik ezen az ember. Ez a szakmánk, ez a kötelességünk. Félni ráérünk utána – mondta.

 

Közlekedésrendészet

Pelleg József

Pelleg József alezredes

„Ha én vagyok az év rendőre, akkor a kollégáim az év munkatársai” – mondja Pelleg József alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. Szerencsés embernek vallja magát, mert azzal foglalkozik, ami a legjobban érdekli.

A középiskola után autóvillamossági szerelőként dolgozott, majd 1990-ben azért módosított pályát, mert a hivatásban mindazt, ami vonzotta, egyben megtalálta. Kiteljesedhetett a közlekedés iránti érdeklődése, hiszen nemcsak műszaki gondokkal, hanem a közlekedés minden tényezőjével foglalkozhat. 1998-ban végzett a Rend­őrtiszti Főiskolán, és bár több mint húsz éve vezető, még ma is ott szeret leginkább dolgozni, ahol kezdőként a legtöbb idejét töltötte: az utakon.

– Minden baleset mögött emberek, emberi sorsok vannak – hangsúlyozza. A közlekedés veszélyes üzem, mindannyiunk érdeke, hogy a szabálytalankodókat kiszűrjük a forgalomból, hiszen ők nemcsak magukat veszélyeztetik, hanem másokat is. Ha mégis megtörténik a baj, az alezredes és kollégái apró részletekre kiterjedő vizsgálatot végeznek. Munkájuk összetett, számos tudományt érintő kérdést kell tisztázniuk. A megyei rendőr-főkapitányság szakemberei napi kapcsolatban vannak a rendőrkapitányságok baleseti helyszínelőivel, vizsgálóival, az együttműködés révén mindenkinek a tapasztalata, tudása hasznosul.

– Büszke vagyok a kollégáimra, nagyszerű a csapatunk. Az elmúlt két évben – egy eset kivételével – minden olyan ügyben eredményesen nyomoztunk, amikor egy baleset résztvevője úgy hagyta el a helyszínt, hogy nem győződött meg róla, megsérült-e valaki, és nem hívott segítséget a sérülthöz. Legutóbb egy visszapillantó tükör darabjából jutottunk el a gyanúsítottig. A közlekedésrendészeti osztály hatáskörébe tartozó kiemelt ügyek között pedig hét éve nem volt olyan, amit ne derítettünk volna fel. Tehát ha én vagyok az év rendőre, akkor a kollégáim „az év munkatársai”.

Szakmai pályafutása mellett az alezredes a családja miatt is szerencsésnek érzi magát. A közigazgatásban dolgozó felesége mindenben támogatja, két fia pedig elhivatottan dolgozik választott szakmájában. Egyikük Gyulán közlekedési rendőr, bátyja pedig a fürdőváros útüzemeltetési szakterületén tevékenykedik.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Három szír határsértő Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Marokkói határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

 

Újabb határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.