Azt hitte, megúszta

2018. 04. 11., sze - 13:23
Zsaru Magazin

Nincs elfelejtett bűnügy, és minden apró részlet számít. Még 21 év elteltével is. Ezt igazolja a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóinak, bűnügyi technikusainak egy Békéscsabán történt emberölés ügyében végzett munkája. A bizonyítékok cáfolták a tettes vallomását.

Lelőtték a raktárvezetőt egy Békéscsaba, Orosházi úti raktáráruházban 1997. január 1-jén. A bűncselekmény dél­előtt történt, a férfi egyedül tartózkodott az épületben, amikor a 9 mm-es maroklőfegyverből leadott lövések érték. Támadója ezután kulccsal kinyitotta a raktár irodájának lemezszekrényét, és 2,5 millió forintot elvitt.

A zsaruk alapos és minden részletre kiterjedő helyszíni szemlét követően információkat gyűjtöttek, tanúkat kerestek. Közvetlenül a bűncselekmény után és azt követően évekig minden olyan adatot, értesülést soron kívül megvizsgáltak, ami akár egy kicsit is előrébb vihette a nyomozást. Ellenőrizték a hasonló bűncselekményekhez köthető elkövetőket, gyanúsítottakat. Munkájuk nem vezetett eredményre. A megszüntetett nyomozást 2008-ban újból elrendelték, de ekkor sem sikerült azonosítani a tettest. Tovább dolgoztak, és nyolc év elteltével, 2016-ban egy újabb igazságügyi szakértői vizsgálat következett.

x

– A tudomány, a vizsgálati módszerek korszerűsödése nagyban segíti a bűnügyi felderítést – hangsúlyozta Kis Péter ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese. – Ennél a bűncselekménynél is egy olyan módszerrel sikerült bizonyítékot beszerezni, amely az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen ment át. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy az időközben eltelt évek alatt az aprólékosan elvégzett helyszíni szemlén lefoglalt bűnjelek tárolása szakszerűen történjen. Ha az a tárgy, amin a nyom, anyagmaradvány van, megváltozik, megsemmisül, akkor a korszerű vizsgálati módszerek sem tudják meghozni a várt eredményt.

Ebben az esetben a vizsgált bűnjel egy fekete, kötött maszk volt, amit a tettes menekülés közben elhagyott. A nyomozók megtalálták, lefoglalták, és az első vizsgálat után is abban az állapotában tárolták, ahogyan az emberölés idején. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben a bűncselekmény után 19 évvel ismételten megvizsgálták a maszkot, és ezúttal a vizsgálati eredmény alapján azonosítottak egy Békés megyei férfit. Zs. Róbert (51) először, 2016 októberében tagadta, hogy ő lőtt rá a raktárvezetőre és ölte meg. A nyomozók részletesen vizsgálták, hogy a férfi húsz évvel korábban kikkel állt kapcsolatban. Ellenőrizték azokat az embereket, akik a baráti, illetve ismerősi köréhez, családjához tartoztak. Fény derült arra is, hogy a férfi alig egy hónappal a bűncselekmény után vett egy személygépkocsit, de nem a saját nevére íratta, hanem édesanyjáéra. A nő elmondása szerint nem is tudott róla, és nem is látta az autót.

Ez és még több adat, információ is megerősítette a gyanút, hogy az emberölést Zs. Róbert követte el.

Kis Péter ezredes és Tóth Csaba alezredes
Kis Péter ezredes és Tóth Csaba alezredes

– A gyanúsított 2017. március 8-án, egy szembesítésen azután tett részletes, beismerő vallomást, hogy a bizonyítékaink egy részét is elé tártuk – mondta Tóth Csaba alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Igyekeztünk nagyon alapos szakmai munkát végezni, az ügyet teljes részletességgel felderíteni. Mindvégig bíztunk abban, hogy azonosítani tudjuk az elkövetőt, és elegendő bizonyítékot szerzünk be ahhoz, hogy a büntetőjogi felelőssége megállapítható legyen.

Az információt, hogy a telephelyen nagy a készpénzforgalom, a férfi az ismeretségi köréből szerezte. Hárman fontolgatták, hogy érdemes lenne kirabolni a céget, de Zs. Róbert 1997. január 1-jén délelőtt egyedül ment el az Orosházi úti raktáráruházhoz. Átmászott a drótkerítésen, elbújt a raklapok alatt, és megvárta, hogy a raktárvezető megérkezzen. Alighogy a férfi belépett az irodába, Zs. Róbert a fekete maszkkal a fején, kezében fegyverrel utánament, és a pénzt követelte tőle. A raktáros megpróbált védekezni, azonban a támadó rálőtt, kivette a lemezszekrényből a pénzt, majd elhagyta a helyszínt ugyanazon az útvonalon, amin érkezett. Ruháját és a fegyvert elvitte ahhoz az orosházi ismerőséhez, aki egyike volt annak a párosnak, amellyel a rablást tervezte. A férfi a ruhákat elégette, és a fegyvert is megsemmisítette, nem kerültek elő. Azt hitték, így minden bizonyítékot eltüntettek, de kiderült, ez nem így történt.

A fegyvert és a ruhákat megsemmisítő férfi már nem büntethető, viszont amit Zs. Róbert tett, nem évült el. A nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntetté­nek megalapozott gyanúja miatt a jelenleg is büntetés-végrehajtási intézetben lévő férfi ellen indított nyomozást a zsaruk lezárták, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték a Békés Megyei Főügyészségnek.

KAPELLER ANITA

FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Anya és fia rabolt pénzt az idős férfitól

Rablás miatt indult büntetőeljárás egy 50 éves badacsonytördemici nő és 16 éves fia ellen, a Tapolcai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

 

Szemeteskukát dobáltak

A tiszakécskei nyomozók alig egy héten belül másodjára vették őrizetbe a tegnapi garázdaság egyik gyanúsítottját.

 

Kamionokban bújtak meg

Tompánál két tehergépjármű rakterében elbújva próbált meg Magyarország területére bejutni két migráns csoport.

 

Két helyszín, két súlyos sérült

Gyulán egy kerékpárosnak, Orosházán egy kerékpárját toló gyalogosnak ütközött teherautó. A baleseteket a gyanú szerint mindkét esetben a tehergépkocsi-vezetők okozták. A rendőrség az ügyek vizsgálatát befejezte.