Battonya nem alszik

2021. 03. 04., cs - 12:45
Zsaru Magazin

Magyarországon itt nyílt meg az első gyermekfalu 1986-ban. Budapesttől 250 kilométerre van, tehát nem túlzás azt írni, hogy a végeken jártunk, amikor ellátogattunk Battonyára, ahol a határrendészek minden helyzetre fel vannak készülve.

A Battonya Határrendészeti Kirendeltség érkezésünkkor rendezett és nyugodt. Mindenki tudja a dolgát. A közúti átkelőhelyen most nincs nagy mozgás, de ez részben a járvány miatt van így. A reggeli eligazításon Takács Csaba főtörzszászlós, szolgálatparancsnok az elmúlt 24 órában történtekről számol be. Öten kerültek elő egy kamionból Gyula határ­átkelőhelyén, Nagylaknál pedig 12-en bújtak meg egy kamionban. Battonyánál, a zöldhatáron próbáltak átjutni Magyarországra 17-en. Ezúttal a számok nem túl nagyok, de a helyzet napról napra változik. Nem ritkák a jóval mozgalmasabb napok sem, így az itt szolgálók mindig, mindenféle helyzetre igyekeznek felkészülni.

A battonyai határrendészethez 12 település tartozik és 53 km határhossz. Van vízi határszakasz is, a Királyhegyesi-Száraz-ér, amelyben időnként alacsonyabb a vízállás, így jó búvóhely lehet a náddal sűrűn benőtt meder. Erre a szakaszra is minden időben figyelni kell.

A battonyai határátkelőhely 0–24 óráig nyitva van, tehát folyamatos a forgalom. Tapasztaltuk, hogy a járvány miatt most jóval kevesebben utaznak itt át. Bár a tranzitforgalmat engedélyezték, viszont csak 7,5 tonnánál kisebb teherautók közlekedhetnek itt. Ezért is érezhető jobban a forgalom mérséklődése.

– Egy normál évben átlag 600 ezer fő veszi igénybe a battonyai határátkelőhelyet – mondja Dancsó Gábor alezredes, osztályvezető. – A személyforgalom a tavalyi korlátozások miatt a kétharmadára, a járműforgalom majdnem a felére esett vissza, ami egyébként havonta olyan 16-18 ezer szokott lenni.

Igazából a kishatárforgalom erős. Sok román állampolgár, aki a határ közelében lakik, Battonyán vett ingatlant, mivel itt olcsóbbak az árak. Reggel beül a család az autóba, és mennek a 15 km-re lévő Aradra, ahova a gyerek iskolába jár, a szülők pedig ott dolgoznak. Ezt már a kirendeltség vezetőjétől, Szepesi Sándor alezredestől tudjuk meg.

– Az embercsempészés nem jellemző a battonyai közúti határ­átkelőhelyen, részben azért sem, mert nagy kamionokkal itt nem lehet közlekedni – mondja a kirendeltségvezető. – Persze próbálkozások voltak. Előfordult, hogy kialakított rejtekhelyeken próbáltak átcsempészni embereket, de ők meg is buktak. Közokirat-hamisítás elő szokott fordulni, de naprakészek a kollégák, észreveszik, ha ilyesmivel próbálkozik valaki. Körözött autóval szintén ritkán találkozunk, mivel a csempészek a kis forgalmú határ miatt nem mernek kockáztatni. A zöldhatáron már más a helyzet. Ott folyamatosan próbálnak átjutni a magyar oldalra.

„Az ördög nem alszik” vallja az alezredes, ezért a figyelem soha nem lankadhat.

– Vannak jelek, amikből tudjuk, ha egy autóval valami nincs rendben – veszi át a szót Tóth József őrnagy, a megyei határrendészeti szolgálat elemző-értékelő csoportjának vezetője. – Figyelünk például arra, ha egy nagy, egyterű autóban csak egyvalaki ül, a csomagtartó viszont tele van poggyásszal. Emlékszem olyan esetre, hogy két férfi volt az autóban, és pelenkát találtunk a csomagtartóban. Az ilyenek már mind gyanúsak, mert ez valószínűsíti, hogy az autó üresen jön át a határon, és a zöldhatáron érkezőket a magyar oldalon veszi fel. Olyan kocsival is volt dolgunk, amelyiknek fekete sprével fújták le a hátsó ablakait. Úgy gondolták, így nem tűnik fel, ha egy 9 személyes autóba akár 17-en is bepréselődnek.

Itt egy kicsit megszakad a beszélgetés, mivel érkezik egy rendőrségi kisbusz. Két marokkói férfit visznek vissza Romániába, akiket az előző napon fogtak el. Mint megtudjuk, ők Battonya térségében lépték át illegálisan az államhatárt. Nagyon sokat, körülbelül 20-30 kilométert gyalogolhattak, míg eljutottak Lőkösházáig. Ott fel akartak kapaszkodni egy vonatra. A szerelvény éppen lassított, meg akart állni. Ők valószínűleg azt hitték, nem fog megállni, ezért az életüket veszélyeztetve próbáltak meg a mozgó vonatra felkapaszkodni. A rendőrök elfogták őket.

Míg nézzük, ahogy a két férfit elviszik, Gombkötő Csaba alezredestől, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálat vezetőjétől megtudom, többek között az okostelefonok tárhelyébe tölthető offline térkép segítségével tájékozódnak azok, akik a zöldhatáron akarnak átjutni. Ezen be lehet jelölni, hol lehet átmenni, és hol nem biztonságos már számukra az átkelés. Aztán ezt frissítik, így vannak meg nekik az útvonalak.

Átmegyünk Dombegyházra, ahol megnézhetünk egy olyan eszközt, aminek segítségével a kirendeltség ügyeletesei éjjel-nappal látják, hol van mozgás. A dombegyházi határt a veszélyhelyzet miatt lezárták, de a járvány előtt sem volt mindig nyitva, csak hétvégenként. Ahogy állunk a mezsgye közelében, kiderül, hogy a román oldalon sem alszanak, mert pár perc múlva feltűnik egy román rendőrautó, hogy ellenőrizze, mi ez a mozgás a zárt sorompónál. Kicsit aggódom is, mert fotós kollégám majdnem átlépett a román oldalra, amikor a határkövet fényképezte. De mivel ez nem történt meg, intézkedniük sem kellett.

– A zöldhatárnál folyamatosan jelen kell lennünk – mondja Szepesi Sándos alezredes. – Új terepjáró autókat kaptunk, ezekkel hegyen-völgyön lehet közlekedni, a kolléga is ezzel közelíti meg azokat a helyeket, ahova kiteszi a határvédelmi munkát segítő eszközöket. Kapunk segítséget a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól is. Mind embert, mind pedig technikát, és nem mellékesen a környékbeliekkel is jó a kapcsolatunk. Itt a tanyavilágban egyből feltűnik, ha csoport sétál a szántás közepén. Ezt jelzik is nekünk. Békés megye rend­őrfőkapitánya a sikeres intézkedések és elfogások után emléklappal ismeri el a lakosok segítségét. Ezt személyesen adom át az érintetteknek.

A battonyai állomány nagy része fiatalokból áll, az idősebb kollégák a határőrségtől érkeztek az integráció után.

– Egy határrendésznek az a siker, ha hamis közokiratot talál, vagy a zöldhatáron illegális belépőt fog el. Nem csak abból áll a munkája, hogy ki- vagy beléptet a határon – mondja végül Szepesi Sándor.   

MÁTYÁSI GYÖRGY

FOTÓ: FRANCZ ILONA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kiszűrték

Túlsúlyos karaván sofőrjét bírságolták a Pest megyei autópályás rendőrök.