Bealkonyult a betörőknek

2017. 11. 29., sze - 10:28
Zsaru Magazin

Egy budapesti banda számlájára 12 megye 30 városában eddig tucatnyi betörés elkövetése írható. A tízmilliós nagyságrendű kárt okozó tolvajok elfogásán a szakértőkkel együtt majdnem nyolcvan zsaru dolgozott. Négy hónapos munka eredményeként vetettek véget a sorozatnak.

Idén májusban Szolnokon és Karcagon több kertes családi házba törtek be. A nyomozók a begyűjtött információk alapján megállapították, az esetek között több hasonlóság van, és a szálak egy irányba mutatnak. Az elkövetési módszer vizsgálatával, az ORFK bűnügyi elemző-értékelő főosztályának támogatásával a szolnoki zsaruk arra a következtetésre jutottak, hogy a betöréseket feltehetően ugyanazon társaság követte el az ország több megyéjében.

.

– Két éve vizsgáljuk országos szinten összehangolt, értékelő-elemző munkával a sorozatjellegű vagyon elleni bűncselekményeket, 15 ilyen esetben koordináltuk már a nyomozati munkát – ismertette Oszlánszki Sándor alezredes, országos rendőrfőkapitányi biztos, a betöréses lopások felderítésének országos koordinátora. – Összegyűjtöttük a hasonló módszerrel elkövetett cselekményeket. Matematikai módszereket alkalmazva egyre kisebb halmazokat képeztünk belőlük, ezt információcsere, értékelés, elemzés közös értekezletek követték. Elosztottuk a feladatokat, a végén ott volt a végeredmény: rájöttünk, kik állnak a sorozat mögött.

Az igazi előrelépést egy április 16-ai orosházi ügy hozta. Kiss Gábor hadnagy, az Orosházi Rendőrkapitányság nyomozója szerint ehhez hozzá lehetett kapcsolni a többi betörést is:

– Aranyat loptak egy lakásból, ahová erőszakos úton jutottak be a tolvajok. Az aprólékos bűnügyi helyszínelői munka során több olyan nyomot találtunk, melyek megegyeztek más megyékben elkövetett bűncselekmények után rögzített nyomokkal. Kizártuk a helyi elkövetőket, utazó betörőket kellett keresnünk, akik a biológiai nyomaikat is otthagyták az orosházi lakásban.

Kiss Gábor hadnagy és Szintai Zoltán alezredes
Kiss Gábor hadnagy és Szintai Zoltán alezredes

Szintai Zoltán alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság (J.-N.-SZ. MRFK) bűnügyi osztályvezetője szerint a profilalkotás alapján az elkövetők nagy körültekintéssel dolgoztak. Jellemzően pénteken és szombaton alkonyatkor, sötétedés után törtek be az előre kiszemelt, kertvárosi, jó állapotú házakba, amikről azt felételezték, van bent elvihető érték. Csak pénzt, aranyat, órát tettek zsebre. Kölcsönzött és saját autóval járták az országot. A komplett elemzés eredményeként a zsaruk megállapították, egy budapesti társaság állhat a sorozat mögött, amelynek tagjai ellen korábban már indult eljárás betörések miatt.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK) munkatársai tartották szemmel a bandatagokat, amikor azok október 28-án 18 óra 30 perckor betörtek egy kalocsai házba. A zsaruk távozáskor csaptak le rájuk. A helyszínen elfogták a sajószentpéteri B. Lászlót (43), a budapesti M. Lászlót (37) és M. Ferencet (26). Negyedik társuknak, a sofőr szerepét vállaló M. Ferenc Bélának (44) sikerült elmenekülnie. Ezzel csak egy napot nyert: másnap éjszaka budapesti lakásán fogták el. A banda ötödik tagját a J.-N.-SZ. MRFK nyomozói kapták el november 14-én budapesti otthonában. Társai október 30-án, K. István (35) november 17-én került előzetes letartóztatásba. Bár a banda tagjai igyekeztek a lehető leggyorsabban eladni a zsákmányt, a házkutatáso­kon a zsaruk lefoglaltak 47 olyan arany ékszert és órát, melyek eredetét a gyanúsítottak nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. Eddig több mint egy tucat bűncselekmény elkövetését kötötték hozzájuk, lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás az öt férfi ellen. A budapesti csapatra jellemző, hogy hasonló módszerrel elkövetett lakásbetörések miatt jelenleg több mint ötven ügyben folytat vizsgálatot ellenük a J.-N.-SZ. MRFK.

Kis Péter ezredes, a BMRFK bűnügyi megyei rendőrfőkapitány-helyettese és Varga Koritár Attila Pál alezredes, a J.-N.-SZ. MRFK bűnügyi megyei rend­őrfőkapitány-helyettese példaértékűnek nevezte a két megye bűnügyi szakembereinek munkáját.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: VÉGH ATTILA, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Betörőt fogtak

A budapesti nyomozók elfogták azt a férfit, aki betört egy pesterzsébeti házba. Az ellopott pénzt és ékszereket hiánytalanul megtalálták nála.

 

Pozitív lett a drogtesztje

A rendőrök elfogtak egy 31 éves mosonmagyaróvári férfit, akinek az autójában és a ruházatában is kábítószergyanús anyagokat találtak.

 

Kerékpáros vesztettet életét

Téglás közelében egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy kerékpárost, aki a helyszínen életét vesztette.