Békéscsaba a biciklisek városa

2018. 11. 28., sze - 11:13
Zsaru Magazin

Ahogy elértük Békéscsabát, az az érzésünk támadt, hogy itt senki sem rohan.

Nincsenek dugók a 62 ezer lakosú város útjain, és korosztálytól függetlenül sokan közlekednek kerékpárral. Igazi biciklis város.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője, Bede Sándor ezredes először a várost különösen érintő kerékpáros közlekedésről beszélt:

– A megyeszékhelyen és a hozzánk tartozó településeken nagy a kerékpáros forgalom, és ez a bal­eseti statisztikában is megmutatkozik. Az elmúlt években a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek közel 25 százalékát biciklisek okozták, és ez idén október végéig is igaz.

Az ezredes hozzátette, ha nem csak az okozókat nézzük, akkor a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek körülbelül felében érintettek a kerekezők.

– Nincs olyan hét, hogy ne legyen biciklis ügyünk. Ez lehet közlekedési baleset vagy kerékpárlopás. Igyekszünk felhívni a figyelmet a kerékpározás szabályaira. Mégis mindig vannak olyanok, akik nem tartják be az elsőbbségadás, kanyarodás szabályait, és arra sem figyelnek, hogy sötétben vagy szürkületben jól láthatók legyenek. Az előírt felszerelés, a lámpa, prizma sokszor hiányzik, pedig ez alapfelszerelés. Lásson és látszódjon! címmel egy tanulságos kisfilmet is készítettek kollégáim, amelyet a legnépszerűbb közösségi oldalon több mint 330 ezren néztek meg. A városban és a környéken egyre több a kerékpárút, de sok helyen még nem lehet folyamatosan haladni. Vannak kereszteződések, ahol véget ér a kerékpárút, a gyalogos-átkelőhelyeknél pedig le kell szállni. Csak így szabályos. Nem képzetlenek a kerékpárosok, többségük ismeri az előírásokat, csak nem tartja be azokat. Sokat teszünk a megelőzésért. Nemrégiben egy rendezvénnyel – amelyen egy halálos közlekedési balesetet mutattunk be élethű előadásban közel kétezer középiskolásnak – arra is felhívtuk a figyelmet, mi történhet akkor, ha a kerékpáros fülhallgatóval közlekedik, és nem hallja a külvilág zaját.

A román rendőrséggel kiemelkedően jó az együttműködésük, például a november 12–18. közötti héten is közös közlekedésrendészeti ellenőrzést tartottak a román oldalon, Kisjenőn. Ez azért is fontos, mert a magyar–román határ mindössze 20 km-re húzódik Békéscsabától.

– Egy jelentéktelennek tűnő szabálytalanság is tragédiához vezethet – folytatta Demény Levente százados, a helyszínelő és balesetvizsgáló alosztály vezetője. – Gyakori gond az is, hogy a biciklizők a kerékpárúton nem a jobb oldalon haladnak, illetve előzéskor nem tartanak kellő oldaltávolságot. Sok baleset oka az is, hogy nem veszik figyelembe a kanyarodási szabályokat. Nem néznek körül, és nem jelzik, hogy merre tartanak.

Békéscsabán nyáron kerékpáros járőrszolgálatot is adnak, elsősorban a belvárosi kerékpárutakon lehet találkozni biciklis rendőrökkel. Idén főként olyan útszakaszokon ellenőriztek, ahol gyakoriak a szabálytalanságok.

– Főként lopás, garázdaság ad munkát a rend őreinek. A súlyos bűncselekmények nem jellemzőek. Rablás egy év alatt nem volt, mindössze öt gépkocsifeltörés történt idén, és a lakásbetörések száma sem magas – foglalta össze röviden a város bűnügyi helyzetét Benedek Barnabás ezredes, bűnügyi osztályvezető.

– Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években többször fogtunk el bűncselekmény-sorozatokat elkövető embereket – tette hozzá a kapitányságvezető. – Ettől függetlenül bőven vannak olyan ügyek, amelyek jogi megítélésüket tekintve nem súlyosak, de fontosak. Így például a múlt héten megrongálódott egy nemrég kihelyezett bronzszobor az Élővíz-csatorna partján. A kacsacsaládot ábrázoló alkotást a városban élők hamar megkedvelték. A térfigyelő kamerák felvételein látható volt, hogy szándékosságról nincs szó. Kisgyerekek másztak rá, és ezért rongálódott meg. Nemrég egy Békéscsabán eltévedt 12 éves kislányt vittek haza Békésre a kollégák. A járőröknek csak azt tudta megmondani, hogy Békésen laknak. Az ügyeletes tiszt felvette a kapcsolatot a békési kollégákkal, akik értesítették a szülőket, szerencsésen végződött a történet. Az itt élők nagyon érzékenyek a felmerülő problémákra, ezért is kezelünk minden egyes bejelentést annak szellemében, hogy a „kis ügy is fontos”. A lakosság bizalmát ezzel lehet elnyerni évről évre, így tudunk a város nevéhez hűek maradni, elmondani és megélni, hogy Békéscsaba egy békés, élhető város.

Kiemelt feladat a rendőrkapitányságon a kábítószer-fogyasztás és -terjesztés elleni fellépés is. Legutóbb november 6-án állítottak elő egy 28 éves férfit, aki az egyik társasháznál, az autója mellett dohányzott. Amikor meglátta a közeledő járőrkocsit, eldobta a cigarettát. A zsaruk az anyósülésén egy növényi törmelékkel teli zacskót találtak. Ebből sodort egy cigarettát a férfi az igazoltatás előtt.

A megyeszékhelyen is fontos a közterületek visszatérő ellenőrzése, a folyamatos rendőri jelenlét. Nagyobb tömegrendezvény a városban a minden év októberében megtartott Csabai Kolbászfesztivál és a Garabonciás Napok. A programokra több tízezren látogattak el idén is. Ez közlekedésrendészeti és bűnügyi fel­adatokat is jelent a zsaruk számára, amelyekre minden évben kellő létszámmal készülnek. Ennek is köszönhető, hogy a fesztiválok rendben, biztonságban zajlottak le. Az év vége közeledtével a bevásárlóközpontokra, nagyobb üzletekre és környékükre figyelnek majd jobban. Az elmúlt esztendők tapasztalata alapján az adventi és az ünnepi időszak valószínűsíthetően békésen fog telni.

A rendőrkapitányság és a megye nagy büszkesége, hogy Békéscsabán megújult a rendőrség épülete. Ahogy arról már a Zsaru is beszámolt, az 1973-ban épült belvárosi épület energetikai korszerűsítésére 400 millió forint uniós pályázati forrást fordítottak, az irodaházhoz tartozó további épületek felújításához pedig az Országos Rendőr-főkapitányság nyújtott támogatást. A 45 évvel ezelőtti kornak megfelelő technikai színvonalon épült székház sokkal modernebb lett, és jól illeszkedik a városképbe.


KUN MÓNIKA
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset a 81-es főúton

Csókakő térségében teljes szélességében lezárták a 81-es számú főutat a rendőrök.