Berényi sikerek

2019. 03. 06., sze - 15:22
Zsaru Magazin

Több érdekes ügy végére tettek pontot az elmúlt hetekben a jászberényi zsaruk.

A legkisebb településen is vigyázzák a polgárok értékeit és nyugalmát, védik az itt lakókat. Tóth Péter ezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, bűnügyi helyettese kicsit fáradt, nehéz napokon van túl.

A Valentin-nap egyik utóhatásaként február 19-én a jászberényi zsaruk elfogtak egy párost.

– A komáromi és a tatai kollégák is körözték őket, hasonló csalások gyanúja miatt, mint amilyeneket a mi területünkön, egy jászapátiban levő szálloda sérelmére követtek el – ismertette Csurgó Lajos alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Egy szerelmespár, a tatai B. Dávid (22) és a tatabányai S. Mária (19) február 14-én, internetes foglalás után jelentkezett be a hotelbe azzal az opcióval, hogy helyben fizetnek. Ki sem mozdultak a szobájukból, nem beszéltek senkivel, csak étkezni jártak le a szálloda éttermébe. A negyedik éjszaka eltöltése után, február 19-én a hotel vezetője vacsora közben megkérte a férfit, hogy rendezzék a számlát, lejárt a türelmi idő. Elnézést kértek, és közölték, hogy felmennek a szobájukba pénzért, ehelyett azonban összecsomagoltak. Mint később kiderült, direkt kevés holmival érkeztek, és megpróbáltak észrevétlenül, fizetés nélkül lelépni. A trükk nem vált be, a recepciós észrevette a szökést. Az igazgató autóval ment utánuk, meglátta őket, és rendőrt hívott. A járőrök az igazoltatás során megállapították, a pár mindkét tagja szerepel a körözésben, a férfit két-, a nőt egyrendbeli csalás miatt kerestették a komáromi és a tatai nyomozók ugyanilyen, az interneten lefoglalt, de potyázós szállodázás miatt. A Jászberényi Rendőrkapitányság csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított ellenük eljárást, szabadlábon védekeznek.

Csurgó Lajos alezredes
Csurgó Lajos alezredes

A zsaruk január 29-én is sikeres felderítést könyvelhettek el. Kora reggel tett feljelentést egy jászladányi asszony: előző éjjel valaki felfeszítette a fészere ajtaját, ahonnan mikrohullámú sütő, fűnyíró, kábeltévés beltéri egység és szerszámok tűntek el. De még a vízóraakna fedelét is ellopta. A zsákmányt a tolvaj a fészerben talált kézikocsival vitte el, amire még feldobott pár zsák fűrészport is, aminek télen nagy keletje van a környéken. A zsaruk is ezen a nyomon, a fűrészporén kezdték el a felderítést. Szó szerint, ugyanis a környék feltérképezésekor olyan nyomokat találtak, ami arra utalt, az egyik zsák kiszakadt, és az elhullajtott por gyakorlatilag a tolvaj házáig vezette a zsarukat. Egy 15 éves helyi fiú vitt el mindent, két zsákkal már el is adott a fűrészporból, a többi eltűnt tárgy a házukban volt. De máshonnan is lopott fűrészport, összesen 15 zsákkal, ezek értékesítéséből pótolta a zsebpénzét. Lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, szabadlábon védekezhet.

– Február elején fejeztük be a nyomozást egy sorozatjellegű ügyben is. A tolvaj, akár a mesében a maci a málnaültetvényre, ugyanazon a portán járt többször is – folytatta Csurgó alezredes. – A jászárokszállási M. Roland (44) tavaly július 14. és augusztus 4. között többször betört Jászárokszálláson egy lakatlan házba. A férfi ismerte a tulajdonost, dolgozott nála alkalmi munkásként, udvart takarított, gyümölcsöt szedett. Tudta, a házban érték nincs, de a gazda ott tárolja a bort és a pálinkát. Hetente egyszer, hajnalonként betört a házba, ahonnan a sértett szerint 17 üveg meggybor, 20 üveg pálinka és több üveg sör tűnt el. A tolvajt sikerült azonosítani. A férfi beismerte, ő járt rá a házi készletre, de azt állította, csak a bort vitte el, minden alkalommal két-két üveggel, amit azonnal el is fogyasztott otthon. Igazságügyi vegyész szakértőt rendeltünk ki, aki megállapította, az M. Rolandtól lefoglalt üvegek között néhányban pálinka nyomait lehetett kimutatni, amit a sértett főzetett az egyik helyi lepárlóban. A szabadlábon védekező férfi ellen lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A Jászberényi Rendőrkapitányság az iratokat átadta az ügyészségnek.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

17 illegális migráns

Egy tehervonat vagonjaiban megbújva próbáltak meg jogellenesen bejutni az országba Kelebiánál.

 

Török embercsempész Röszkén

Embercsempészés miatt indult eljárás egy török állampolgárságú nő ellen, aki egy honfitársát próbálta meg illegálisan Magyarországra beutaztatni Röszkénél.