Bizonyított a DNS

2016. 06. 30., cs - 13:28
Zsaru Magazin

Áldozatán hagyta DNS-nyomát a fővárosi B. Mihály (49), miután a gyanú szerint társával megölt egy 80 éves asszonyt 2013 végén. A kitartó nyomozás idén júniusban vezetett eredményre: a BRFK zsarui elfogták a tetteseket.

Egy Budapest XIX., Attila utcai társasházban az egyik lakó 2013. december 29-én kora délután több napja nem látott szomszédasszonya lakásához ment. Miután észrevette, nincs bezárva az ajtó, értesítette a rendőrséget. A kerületi járőrök a lakás egyik szobájában, a padlón vérbe fagyva találták meg az idős asszony holttestét.

– A helyszíni szemle során több bizonyítékot rögzítettünk, például az áldozat testén DNS-maradványokat – tájékoztat Gál Sándor alezredes, a BRFK életvédelmi osztályának vezetője. – A mintát megküldtük a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetnek, akkor nem találtak egyezést a nyilvántartásban. Folyamatosan gyűjtöttük az információkat, amik egyre közelebb vittek a megoldáshoz. Az áttörést végül a DNS-nyom hozta meg: a BSZKI jelezte, hogy egy másik bűncselekmény kapcsán azonosított B. Mihály DNS-e megegyezik a helyszínen talált bizonyítékkal. Kiderítettük, a gyanúsított Kőbányán, egy roncsautóban lakik, ott fogtuk el június 14-én reggel.

A férfi részleges beismerő vallomást tett. Azt állította, egyik ismerőse, a budapesti B. Sándor (42) kérte a segítségét egy betöréshez. B. Mihály kinyitotta az Attila utcai földszinti lakás ajtaját, B. Sándor bement, ő pedig kint várakozott. Állítása szerint egy idő után mégis követte társát. Amikor a lakásba lépett, az idős asszony már véresen feküdt a földön. B. Sándor felforgatta a szobát, de mindössze pár tízezer forintot talált, azt elosztották, majd az asszonyt a sorsára hagyták.

B. Sándor egy másik bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásba került. Június 23-ai kihallgatásán nem tett vallomást. A két férfit emberölés bűntettével gyanúsítják. A bíróság június 16-án elrendelte B. Mihály előzetes letartóztatását.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A helyszínen elfogták a szúrkálót

A gyanú szerint két férfi összeszólalkozott, majd a fiatalabbik több késszúrással megsebesítette vitapartnerét, aki ennek következtében életét vesztette.

 

Miniszteri elismerést kapott

Smajda Ilona Márta r. alezredes, a Szekszárdi Rendőrkapitányság kiemelt főelőadója hosszú évtizedeken keresztül végzett kiemelkedő munkáját köszönték meg.