Biztonságban két keréken

2019. 09. 18., sze - 11:27
Zsaru Magazin

Közlekedésbiztonsági vetélkedőt tartott óvodásoknak és iskolásoknak Jászkarajenőn a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Ceglédi Rendőrkapitányság Két kéz, két láb, két keréken címmel.

A Széchenyi István Általános Iskolában több mint 200 gyerek mutathatta meg, mennyire ismeri a KRESZ-t, és hogy tud kerékpáron balesetmentesen közlekedni.

Nyárias idő fogadta a gyerekeket Jászkarajenőn szeptember 5-én a számukra szervezett közlekedésbiztonsági programon. A legkisebbek a Jászkarajenői Mesekert Óvodából már fél tízkor gyülekeztek az óvó nénikkel, hogy részt vegyenek a különböző állomásokon. Majd az ünnepélyes megnyitó következett. Pacsuta Ágnes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság főelőadója köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy nemcsak sok fontos ismeretre tehetnek szert a gyerekek ezen a napon, de rengeteg ajándékkal is készültek számukra a szervezők. A játékok mellett ezúttal számos olyan oktatási segédeszközt is kapott az óvoda, amely játékos formában segíti az óvónők munkáját a balesetmentes közlekedésért. Az ajándékokat az intézmények vezetőinek adták át a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány jóvoltából.

Két vegyes csoport érkezett a helyi óvodából. A Katica csoport résztvevőin látszott, hogy nagyon összeszokott csapat, a gyerekek segítették egymást a feladatok elvégzésénél. Az első állomásnál a Magyar Vöröskereszt szakemberei várták a kicsiket, hogy elmagyarázzák nekik az elsősegélynyújtást, megmutassák, hogyan kell valakit újraéleszteni. A csecsemő- és a gyermek-újraélesztés mozdulatai egyszerűek, azokat bárki megtanulhatja – magyarázta a szakember az ovisoknak, akik csillogó szemmel figyeltek. Annál nagyobb bajt nem lehet okozni, ha egy gyermek keringése, légzése leáll. Ilyenkor a legfontosabb a lélegeztetés, azaz a mellkasnyomás elkezdése – mutatta a szakember a gyerekeknek a játék babákon. Majd a kicsik is kipróbálták, hogyan kell többször is megnyomni a baba mellkasát. Ugyancsak nagy figyelemmel nézték, majd néhányan meg is próbálták, hogy mit kell tenni, ha a családban véletlenül félrenyel a kistestvér. A Mancs őrjárat című mesesorozatban is látták többen, hogy ha ilyen baj adódik, akkor gyorsan kell segíteni, és a baba újra kap levegőt. A másik ovis csoport tagjai közben az esélyegyenlőségről hallgattak előadást, persze játékkal fűszerezve. A játék során kiderült, a jászkarajenői csöppségek még nem találkoztak hallás-, látás- vagy mozgássérült kisgyerekkel.

– Nagyon tetszett nekik az előadás – mondta Tugyiné Pálfistyák Katalin, a Jászkarajenői Mesekert Óvoda vezetőhelyettese. – Könnyen el is sajátították a jelnyelves köszönést, amire a szakember megtanította őket, hogy üdvözölhessék a jövőben a sérült gyerekeket. Természetesen erről később is fogunk beszélgetni, és az előadáson tanultak majd visszaköszönnek számukra.

Ezután rajzos tesztfeladatok vártak a gyerekekre. Ezek is a közlekedéssel voltak kapcsolatosak. Az egyik feladatlapon az egyező figurákat kellett beszínezni, ez még a legkisebbeknek is jól ment. Sőt, többen is elmondták, hogy az oviban sokat rajzolnak és színeznek. A színezés után a gyerekek nagy örömére a tenyerüket és az ujjukat is befestették a zsaruk, ugyanis ujjnyomatot vettek tőlük, amit mindenki hazavihetett. Világítós karkötőt is kaptak, és a kedvelt Dörmi piskótaszeletek mellett a rendőrcsoki sem maradhatott el. Sőt, volt, aki a csoki papírját is hazavitte, hogy megmutassa, „ő is rendőr lett”.

Ezután következett a KRESZ-pálya, ahol többféle járgányt is ki lehetett próbálni. A bátrak, ha egy kis segítség kellett is hozzá, a nagy kétkerekűt választották, és azzal mentek végig a pályán. Akadt, aki a kedvence, a roller mellett döntött, mert azzal jár mindennap óvodába a szüleivel. Míg mások az otthon is megszokott kisbiciklivel ügyeskedtek: egyszerűen felpattantak egy háromkerekűre, és mint a szélvész, úgy mentek végig a pályán. A gyerekek nagyon élvezték a szlalomozást, hiszen ilyet még sosem próbáltak. Sokan ezt felnőttes feladatnak tartották.

Közben az iskolásoknak is kicsengettek, így utána is részt vehettek a programokon. A legjobban a rendőrautó izgatta őket. Nemcsak beleülhettek, hanem bekapcsolhatták a fény- és hangjelzést. Közben számos kérdést tettek fel az autóval kapcsolatban: milyen gyorsan megy, mekkora a motorja, milyen teljesítményre képes, könnyen lehet vele parkolni? A kicsik és nagyok körében is népszerűek voltak a technikai felszerelések. A pajzsot és a hozzá tartozó sisakot szinte minden gyerek felkapta. Majd a bátrak ketten-hárman tartották, a többiek pedig kislabdával dobálták a pajzsot. Az nyert, aki ügyesen eltalálta.

A közlekedésbiztonsági ügyességi verseny az iskolásoknak elméleti résszel kezdődött. Ismereteiknek megfelelő szintű teszt­lapokat oldottak meg, azaz táblákat kellett felismerniük, illetve egy rejtvénynél például kiválasztották a kötelező biciklis felszereléseket. A kerékpár tartozékait szinte mindenki ismerte, de a ködlámpát az autókon már kevesebben. Ezt követte a gyakorlati verseny: a KRESZ-pályán kellett minél gyorsabban és ügyesebben végighaladniuk a közlekedési szabályok betartásával. Többen is elámultak, milyen szuper biciklit lehet kipróbálni a suli sportpályáján. A Két kéz, két láb, két keréken elnevezésű országos program keretében nemcsak kerékpárra pattanhattak, hanem a zsaruk a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályaira is felhívták a figyelmüket.

A korhű ruhák is nagyon tetszettek a gyerekeknek. Az egyik állomáson a régi idők rendőrségi és katonai ruháit és eszközeit lehetett megnézni. A zsaruk ezután egy szituációs feladatot mutattak be. A gyerekek megnézhették, hogy igazoltatás során hogyan szűrik ki a bűnözőket. Az ügyességi vetélkedők és a bemutató után rengeteg ajándékot kaptak az óvodások, iskolások: KRESZ-társasjátékot, kerékpáron is jól látható, világítós táskákat, tábla- és kártyajátékokat, gyógylabdát, kuglit, frizbit, láthatósági mellényt, valamint könyvet. Jól felszerelt kerékpárokkal gazdagodtak mind az ovisok, mind az iskolások, és a roller sem maradt le az ajándéklistáról, kaptak ebből is egy-egy járgányt az intézmények.

Az ajándékosztás után közösen szórakozhattak a kicsik és a nagyok Ayalának köszönhetően. Illés István alezredes ezúttal is megmozgatta dalaival a gyerekeket. A dalszövegekkel pedig többek között a dohányzás ártalmaira hívta fel a nagyobbak figyelmét. A nap nemcsak a játékoknak, de a műsornak köszönhetően is jó hangulatban zárult.    


KUN MÓNIKA
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bűnügyi őrizetben

A balassagyarmati rendőrök elfogtak egy nőt és egy férfit, akik becskei ingatlanokból nagy értékű takarékjegyet, laptopot és tabletet tulajdonítottak el.

 

Ittasan vezetett

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

 

3,5 tonna helyett 9 tonna

Az Ártándon megállított külföldi sofőr túlsúlyos járműszerelvénnyel közlekedett. A rendőrök vele szemben szabálysértési eljárást indítottak.