Biztonságban két keréken

2019. 09. 18., sze - 11:27
Zsaru Magazin

Közlekedésbiztonsági vetélkedőt tartott óvodásoknak és iskolásoknak Jászkarajenőn a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Ceglédi Rendőrkapitányság Két kéz, két láb, két keréken címmel.

A Széchenyi István Általános Iskolában több mint 200 gyerek mutathatta meg, mennyire ismeri a KRESZ-t, és hogy tud kerékpáron balesetmentesen közlekedni.

Nyárias idő fogadta a gyerekeket Jászkarajenőn szeptember 5-én a számukra szervezett közlekedésbiztonsági programon. A legkisebbek a Jászkarajenői Mesekert Óvodából már fél tízkor gyülekeztek az óvó nénikkel, hogy részt vegyenek a különböző állomásokon. Majd az ünnepélyes megnyitó következett. Pacsuta Ágnes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság főelőadója köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy nemcsak sok fontos ismeretre tehetnek szert a gyerekek ezen a napon, de rengeteg ajándékkal is készültek számukra a szervezők. A játékok mellett ezúttal számos olyan oktatási segédeszközt is kapott az óvoda, amely játékos formában segíti az óvónők munkáját a balesetmentes közlekedésért. Az ajándékokat az intézmények vezetőinek adták át a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány jóvoltából.

Két vegyes csoport érkezett a helyi óvodából. A Katica csoport résztvevőin látszott, hogy nagyon összeszokott csapat, a gyerekek segítették egymást a feladatok elvégzésénél. Az első állomásnál a Magyar Vöröskereszt szakemberei várták a kicsiket, hogy elmagyarázzák nekik az elsősegélynyújtást, megmutassák, hogyan kell valakit újraéleszteni. A csecsemő- és a gyermek-újraélesztés mozdulatai egyszerűek, azokat bárki megtanulhatja – magyarázta a szakember az ovisoknak, akik csillogó szemmel figyeltek. Annál nagyobb bajt nem lehet okozni, ha egy gyermek keringése, légzése leáll. Ilyenkor a legfontosabb a lélegeztetés, azaz a mellkasnyomás elkezdése – mutatta a szakember a gyerekeknek a játék babákon. Majd a kicsik is kipróbálták, hogyan kell többször is megnyomni a baba mellkasát. Ugyancsak nagy figyelemmel nézték, majd néhányan meg is próbálták, hogy mit kell tenni, ha a családban véletlenül félrenyel a kistestvér. A Mancs őrjárat című mesesorozatban is látták többen, hogy ha ilyen baj adódik, akkor gyorsan kell segíteni, és a baba újra kap levegőt. A másik ovis csoport tagjai közben az esélyegyenlőségről hallgattak előadást, persze játékkal fűszerezve. A játék során kiderült, a jászkarajenői csöppségek még nem találkoztak hallás-, látás- vagy mozgássérült kisgyerekkel.

– Nagyon tetszett nekik az előadás – mondta Tugyiné Pálfistyák Katalin, a Jászkarajenői Mesekert Óvoda vezetőhelyettese. – Könnyen el is sajátították a jelnyelves köszönést, amire a szakember megtanította őket, hogy üdvözölhessék a jövőben a sérült gyerekeket. Természetesen erről később is fogunk beszélgetni, és az előadáson tanultak majd visszaköszönnek számukra.

Ezután rajzos tesztfeladatok vártak a gyerekekre. Ezek is a közlekedéssel voltak kapcsolatosak. Az egyik feladatlapon az egyező figurákat kellett beszínezni, ez még a legkisebbeknek is jól ment. Sőt, többen is elmondták, hogy az oviban sokat rajzolnak és színeznek. A színezés után a gyerekek nagy örömére a tenyerüket és az ujjukat is befestették a zsaruk, ugyanis ujjnyomatot vettek tőlük, amit mindenki hazavihetett. Világítós karkötőt is kaptak, és a kedvelt Dörmi piskótaszeletek mellett a rendőrcsoki sem maradhatott el. Sőt, volt, aki a csoki papírját is hazavitte, hogy megmutassa, „ő is rendőr lett”.

Ezután következett a KRESZ-pálya, ahol többféle járgányt is ki lehetett próbálni. A bátrak, ha egy kis segítség kellett is hozzá, a nagy kétkerekűt választották, és azzal mentek végig a pályán. Akadt, aki a kedvence, a roller mellett döntött, mert azzal jár mindennap óvodába a szüleivel. Míg mások az otthon is megszokott kisbiciklivel ügyeskedtek: egyszerűen felpattantak egy háromkerekűre, és mint a szélvész, úgy mentek végig a pályán. A gyerekek nagyon élvezték a szlalomozást, hiszen ilyet még sosem próbáltak. Sokan ezt felnőttes feladatnak tartották.

Közben az iskolásoknak is kicsengettek, így utána is részt vehettek a programokon. A legjobban a rendőrautó izgatta őket. Nemcsak beleülhettek, hanem bekapcsolhatták a fény- és hangjelzést. Közben számos kérdést tettek fel az autóval kapcsolatban: milyen gyorsan megy, mekkora a motorja, milyen teljesítményre képes, könnyen lehet vele parkolni? A kicsik és nagyok körében is népszerűek voltak a technikai felszerelések. A pajzsot és a hozzá tartozó sisakot szinte minden gyerek felkapta. Majd a bátrak ketten-hárman tartották, a többiek pedig kislabdával dobálták a pajzsot. Az nyert, aki ügyesen eltalálta.

A közlekedésbiztonsági ügyességi verseny az iskolásoknak elméleti résszel kezdődött. Ismereteiknek megfelelő szintű teszt­lapokat oldottak meg, azaz táblákat kellett felismerniük, illetve egy rejtvénynél például kiválasztották a kötelező biciklis felszereléseket. A kerékpár tartozékait szinte mindenki ismerte, de a ködlámpát az autókon már kevesebben. Ezt követte a gyakorlati verseny: a KRESZ-pályán kellett minél gyorsabban és ügyesebben végighaladniuk a közlekedési szabályok betartásával. Többen is elámultak, milyen szuper biciklit lehet kipróbálni a suli sportpályáján. A Két kéz, két láb, két keréken elnevezésű országos program keretében nemcsak kerékpárra pattanhattak, hanem a zsaruk a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályaira is felhívták a figyelmüket.

A korhű ruhák is nagyon tetszettek a gyerekeknek. Az egyik állomáson a régi idők rendőrségi és katonai ruháit és eszközeit lehetett megnézni. A zsaruk ezután egy szituációs feladatot mutattak be. A gyerekek megnézhették, hogy igazoltatás során hogyan szűrik ki a bűnözőket. Az ügyességi vetélkedők és a bemutató után rengeteg ajándékot kaptak az óvodások, iskolások: KRESZ-társasjátékot, kerékpáron is jól látható, világítós táskákat, tábla- és kártyajátékokat, gyógylabdát, kuglit, frizbit, láthatósági mellényt, valamint könyvet. Jól felszerelt kerékpárokkal gazdagodtak mind az ovisok, mind az iskolások, és a roller sem maradt le az ajándéklistáról, kaptak ebből is egy-egy járgányt az intézmények.

Az ajándékosztás után közösen szórakozhattak a kicsik és a nagyok Ayalának köszönhetően. Illés István alezredes ezúttal is megmozgatta dalaival a gyerekeket. A dalszövegekkel pedig többek között a dohányzás ártalmaira hívta fel a nagyobbak figyelmét. A nap nemcsak a játékoknak, de a műsornak köszönhetően is jó hangulatban zárult.    


KUN MÓNIKA
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

További kamerákat lopott

A budapesti lakos beismerte, hogy még öt kamerát lopott. Közöttük volt térfigyelő és rendszámfelismerő is.

 

Percek alatt elfogták

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező kalocsai járőrök percek alatt az utcán fogtak el.

 

Megjelölte az édesburgonyát

Egy miskolci áruház zöldségespultjánál könnyített magán egy férfi, aki közel 160 kilogramm zöldséget tett eladhatatlanná.

 

Drága ízlés

Parfümöket és arckrémet vitt el a gyanú szerint egy váci drogériából a képeken látható nő.