Biztosítási tapasztalatok

2018. 02. 07., sze - 10:48
Zsaru Magazin

Úgy jó, ha a sport és a biztonság együtt jár. A tavalyi év és a közelmúlt sportrendezvényeinek biztosításában szerzett tapasztalatok összegzésével, új tendenciák kijelölésével indították az esztendőt a területtel foglalkozó zsaruk, rendészeti és civil biztonsági szakemberek.

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ a Rendőrség Tudományos Tanácsával közösen január 31-én rendezett konferenciát a Rendőrségi Igazgatási Központban a hazai sportmérkőzések biztosításának tapasztalatairól.

– A sportrendezvények rendőrségi biztosítást igénylő mivoltát a sporttörvény állapítja meg – kezdte Lakatos Tibor ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság közrendvédelmi főosztályvezetője. – Ennek hatálya alá tartoznak alapvetően a látványsportágak: a labdarúgó-, a kézilabda-, a vízilabda-, a kosárlabda- és a jégkorongmeccsek, továbbá az indokolt rendőri jelenlétet igénylő egyéb rendezvények. A rendőri biztosítás nem merül ki az adott program 2–4 órás lebonyolításában, eltérő mértékű előmunkálatok, majd utólagos elemzések teszik komplex rendőri tevékenységgé a feladatot. Akár hetekkel, hónapokkal a rendezvény előtt megindul a munka azon része, amely egyrészt a civil biztonságtechnikai partnerek felkészítéséből, oktatásából áll, másrészt nyílt és operatív adatgyűjtésből. A biztosítás rendőri felelősei jó időben felveszik a kapcsolatot a szurkolókkal, a területen rendszeresen szolgálatot teljesítő kollégákkal, majd a megszerzett információk értékelésével kezdődik a biztosítási kockázat elemzése. Az elméleti tevékenységgel párhuzamosan, közeledve a rendezvény kezdetéhez a rendőrség a törvény által garantált privilegizált helyzetéből adódóan előzetes biztonságtechnikai ellenőrzést tart a helyszínen. Ennek a biztonságtechnikai bejárásnak a keretében felvesszük a kapcsolatot a sportolókkal, klubokkal is, tulajdonképpen ekkor valósul meg a törvényi előírás gyakorlatba helyezése. A jogszabályok csak akkor működőképesek, ha betartásuk-betartatásuk maradéktalanul megvalósul. Egy-egy rendezvény befejeztével a rendőri munka nem ér véget, a tevékenység kiértékelésével a jövőre nézve szerzünk tapasztalatokat, elemezhetjük a jó és kevésbé jó döntéseket, módozatokat.

Javuló technikai feltételek
Javuló technikai feltételek

Lakatos Tibor ezredes a rendőrségi biztonsági tevékenységek fontosságának illusztrálására megemlítette a Hillsborough stadionbeli 1989-es tömegtragédiát, amikor szervezési hiányosságok, nem megfelelő helyzetelemzések miatt az angliai Sheffield városában 96 szurkoló életét veszítette, több mint 700-an pedig megsérültek az FA-kupa egyik elődöntőjén. A túltelített szektorokba beáramló szurkolók a kerítéshez nyomták és letaposták egymást, a mérkőzés 6. percében már holtak hevertek tucatjával, sérült és pániktól megzavarodott emberek bolyongtak mindenfelé. Hogy hasonló, de egyáltalán: egyetlen emberáldozatot követelő helyzet se alakulhasson ki, azon számos eszközzel dolgozik a rendőrség.

 

Lakatos Tibor ezredes
Lakatos Tibor ezredes

– Feladatunk egyik része a biztonságos kiürítés – folytatta az ezredes. – Örvendetes gyakorlat, hogy az újonnan épülő sportlétesítmények vezetőségének kooperatív hozzáállásával az adott területek biztosításban érintett egységei már rendszeresen gyakorolhatnak. Rendszeres, minőségi csapaterős képzésen vesznek részt a biztosításokba bevonni kívánt egységek, vezetőik szervezési ismereteket sajátítanak el. Hathatós fellépés csak felelős irányítástól várható, jó tendencia, hogy egyre több segítséget kapunk a stadionok üzemeltetőitől a nívós, szakszerűen működő vezetési pontok kialakításához. Erősítjük az együttműködést a sportági szakszövetségekkel, egységes szempontrendszer kidolgozásával törekszünk a biztonsági feltételek megteremtésére. Vannak még fejlesztést kívánó területek, lehet jobbítani a mérkőzések alatt garázda magatartást tanúsító vagy tiltott pirotechnikai eszközöket használó szurkolók azonosítását. Az előzetesen beszerzett információk mind tökéletesebb elemzése segíthet abban, hogy se alul-, se túlbiztosítás ne lépjen fel egy-egy eseményen.

Az ezredes kitért a már megjelenő és a remények szerint a jövőben mindinkább térnyerésre számító biztosítási módozatok alkalmazására is:

– Az alacsony profilú biztosítás az a szemlélet, ahol a tömbösített, demonstratív rendőri erőket kisebb számú, a közönséget kevésbé agresszióra ingerlő, az új elvárásokhoz magas színvonalon kiképzett rendőrök váltják ki. A nemzetközi tapasztalatok kecsegtetőek az új módszer alkalmazásához. Münchenben 36 ezer drukker biztonságos szórakozásának feltételeit mindössze 260 német kolléga jelenlétével teremtették meg. A magyar rendőrség törekvése az, hogy a saját részéről higgadt, türelmes fellépéssel teremtsen biztonságot a sportpályákon.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: VEZDA, ZSARU-ARCHÍV

 

SPOTTER ÉS STEWARD

Spotter közvetít szurkolók és biztosításvezetők között
Spotter közvetít szurkolók és biztosításvezetők között

A konferencián két új tevékenységi kört is bemutatott Lakatos ezredes. A „spotter” az a zsaru, aki a szurkolói csoportokkal aktív kapcsolatot tart fenn. Kiváló kommunikációs képességgel és érzékkel rezonál a nézősereg hangulatára, azt befolyásolni képes, és arról tájékoztatást is ad a rendezvény biztosítási parancsnokának. Spotter lehet az a hivatásos állományú zsaru, aki kellő sportérdeklődéssel és átlag fölötti kapcsolatteremtő képességgel is fel van vértezve. A „stewardok” civilek, a szervezők megbízásából dolgoznak, ők azok, akik együttműködnek a rendőrökkel. A steward biztonsági felkészítést kap, feladata a szurkolók komfortérzetének növelése, ezáltal is megteremtve-növelve a mérkőzésekre kilátogatók elégedettségét, mintegy elébe menve a konfliktusok kialakulásának.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Évbúcsúztató ünnepség

A Belügyi Nyugdíjasok Pest Megyei Egyesülete jó hangulatú, színes programokkal tarkított évzáró rendezvényt tartott.

 

Őrizetben a szegedi zsebtolvaj

Az egyik szegedi bevásárlóközpontban több vásárló táskájából lopott egy külföldi nő. A rendőrök a feltételezett elkövetőt előállították, majd őrizetbe vették.