Bűntettek receptre

2018. 03. 01., cs - 14:56
Zsaru Magazin

Visszaéléseket, törvénytelen cserekereskedelmet és sorozatos vényhamisítást lepleztek le a Szécsényi Rendőrkapitányság nyomozói.

Az öttagú csoport több megyére kiterjesztett bűncselekményeivel elsősorban nagy mennyiségű nyugtatóval üzletelt.

Többpatikányi, kedélybeteg és indulatos emberek számára készített orvosságot pumpolt ki a társadalombiztosítási rendszerből fél év alatt négy férfi és egy nő. A szécsényi, varsányi és nagylóci gyanúsítottak egymás között bonyolult kompenzálási rendszerben adták-vették a nyugtatókat, kedélyállapot-javítókat, belső használatú valutaként egyaránt szolgált pizza, kóla, női báj, tb-szám és pszichoaktív szer is. Petrovácz Szilárd százados, a Szécsényi Rendőrkapitányság nyomozója tájékoztatott a szövevényes ügy elindításáról:

– Két nyomozás szálai futottak össze nálunk tavaly nyáron. Látókörünkbe került egy, a feltételezés szerint új pszichoaktív szert fogyasztó társaság, majd ugyan­ennek a csoportnak a tagja egy másik ügyben is felbukkant. Mátészalkai kollégáink informáltak minket arról, hogy egy eljárásban bennünket is érintő érdekességre bukkantak. Szabolcsi munkatársainkhoz – szerelemféltés miatti bosszúból – egy olyan lakossági tájékoztatás jutott el, miszerint a nagylóci L. István (32), akit az új pszichoaktív szerrel is kapcsolatba hoztunk, mátészalkaiak adatai iránt érdeklődik, azokkal valamit tervezhet. Adatgyűjtéssel körvonalaztuk vélhető szándékát. Rábukkantunk, hogy feltűnő mértékben megnőtt a balassagyarmati és szécsényi gyógyszertárakban a Mátészalkán és környékén élők részére felírt receptek beváltása.

A szécsényi nyomozók tisztázni akarták, hogy bűncselekmény történt-e, ellenőrizték az esetleges visszaélés lehetőségét. A beváltott vényeken szereplőket telefonon megkérdezték, hogy bevett szokásuk-e Nógrádba utazni orvosságaikért. A felhívottak csodálkoztak, legtöbbjük orvosnál sem járt, gyógyszert sem íratott fel. Hamisságot érezve a szécsényi zsaruk kiterjesztett nyomozásba kezdtek, ez rámutatott, hogy a szabolcsi „betegek” receptjei az ország több pontján, egyebek mellett Budapesten és Tatabányán is felbukkantak. Közben október 19-én L. István egy közúti ellenőrzésen bukott le, törvénysértésére több bizonyítékot is találtak.

– A nagylóci férfi autójában kollégáim ismeretlen eredetű fehér port találtak, melyről később a szakértői vizsgálat kimondta, hogy új pszichoaktív anyag. Ezeknek a szereknek a fogyasztása nem bűncselekmény, ugyanakkor a vele való kereskedelem vagy átadás, amit feltételeztünk, már bűntetti kategória – magyarázta a százados. – Ugyancsak ezen az ellenőrzésen az autóban a férfi részére érkezett, beváltott átutalásokat tanúsító bizonylatokat is felleltünk. Elmondása szerint telefonokat értékesített interneten, ezt azonban rövid úton cáfoltuk. Szabadlábon hagyása mellett eljárást indítottunk ellene, ezzel szinkronban nyomozni kezdtük, miből és honnan származnak ténylegesen L. István bevételei. Kiderítettük, hogy bűntársaival, a nagylóci G. Csabával (29) és a szécsényi B. Jánossal (58) elsősorban Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek adataihoz jutott hozzá. További kutatások során került képbe a varsányi K. Zsanett (28). A hármas megtudta, hogy a nő bizalmas viszonyt tart fenn egy idősebb orvossal, apróbb gesztusokért, fuvarozásért, üdítőitalért, pizzameghívásért, esetenként bódítószer átadásáért cserébe számukra jövedelmező befolyást kértek tőle.

A varsányi doktornak tolmácsolt kérés értő fülekre talált, a megállapodást megköthették, a nyomozók erre következtetnek az S. Rezső (71) által kiállított 161 – erős, nemritkán opiátalapú hatóanyagról szóló – recept alapján. Az orvos úgy tüntette fel a vénykiadást, mintha ambuláns ellátásra érkeztek volna hozzá a távol lakó betegek, majd az így hitelesített vények levélben, illetve személyes átadással jutottak el a gyógyszerfüggő felhasználókhoz.

A csoport működésébe az vert éket, hogy K. Zsanett már nem érte be holmi pizzával és kólával, hanem masszívabb összeget kért közreműködéséért. Követelése nem ért célt, és elégedetlenségének olyan zajjal adott hangot, hogy az eljutott a szécsényi zsaruk fülébe is. Január 29-én előállították a Szécsényi Rendőrkapitányságra, beismerő vallomást tett. Kilencrendbeli, bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. Szabadlábon védekezhet.

Kihallgatása után a nyomozók lakóhelyeiken elfogták, majd előállították a négy férfit. S. Rezsőt közokirat-hamisítás bűntettével és folytatólagosan elkövetett közfeladati helyzettel visszaélés bűntettével gyanúsították meg, G. Csaba és B. János ellen új pszi­choaktív anyaggal visszaélés bűntettének, míg L. István ellen felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének és új pszi­choaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. S. Rezső és B. János szabadlábon védekezik, L. István és G. Csaba előzetes letartóztatását a bíróság január 31-én rendelte el.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: SEBESTYÉN, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Keressük Oláh Andreát

A Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a nő eltűnése ügyében.

 

Elvitte, majd összetörte

A 31 éves férfi egy ismerőse autóját tulajdonította el, majd balesetet okozott vele. A hajdúnánási nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát.

 

Ablakon át

A rendőrök még menekülés közben elfogták azt a férfit, aki az ablakon át menekült ki a házból Jászteleken.

 

Életveszélyes vita

Közös szórakozásuk után egy homgrodi férfi megütötte ismerősét, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.

 

Fekete november

Tizenhat halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt idén novemberben Pest megyében.