Célzás fekvőtámaszok után

2018. 10. 24., sze - 16:25
Zsaru Magazin

Terheléses lőgyakorlaton vett részt a józsefvárosi zsaruk akciócsoportja.

A rendszeres intézkedéstaktikai ki­képzések keretében most azt nézték, hogyan lőnek célba a csapat tagjai egy kis testmozgás után.Terheléses lőgyakor­laton vett részt a jó­zsef­városi zsaruk akció­csoportja. A rendszeres intézkedéstaktikai ki­képzések keretében most azt nézték, hogyan lőnek célba a csapat tagjai egy kis testmozgás után.

Október 9-én délelőtt Nagytétényben, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendészeti Szervek Kiképző Központjának lőterén tették próbára célzótudományukat a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság akciócsoportjának tagjai. Nem a szokványos „célra tartok, becsukom a fél szemem, lassan kifújom a levegőt, lenyugszom, nyugodt pulzusszámmal lövök” módon.

– Minden intézkedéstaktikai kiképzés lényege, hogy olyan helyzetet modellezzünk, amibe éles helyzetben is belekerülhetünk – magyarázza Nagy Béla törzszászlós, a csoport vezetője. – A fegyverhasználatot feltételező rendőri intézkedések esetében szinte a nullával egyenlő az olyan helyzetek száma – a speciális egységek precíziós lövészeinek kivételével –, amikor a rendőr nyugodt körülmények között, nyugalmi helyzetben, nyugodt légzés- és pulzusszám mellett adhat le célzott lövést. Az intézkedések során a fegyverhasználat mindig stresszhelyzettel, felfokozott izgalmi állapottal, fizikai terheléssel, futással, lépcsőzéssel vagy ugrással jár, ami szapora légzést, magasabb vérnyomást von maga után, ráadásul a célzásra sincs annyi idő. Ám a rendőrnek ekkor is pontosan kell leadnia azt a lövést, amit bizony gyakorolni kell.

Az akciócsoport tagjai így hát egyperces ugrálással, ingafutással, fekvőtámaszokkal kezdik a lövészetet, olykor többször is megterhelve egy-egy gyakorlatsorral a feladatokat. A test­edzés után nincs idő, a lövészet vezetőjének utasítására azonnal irány a lőtér, fegyvert elő, célra tartás, majd tűz.

– Ez nemhogy nem könnyű gyakorlat, hanem kifejezetten nehéz, még akkor is, ha mindannyian naponta edzünk, és remek a fizikai állapotunk, állóképességünk – vallja Mártonhegyi Milán őrmester, az akciócsoport tagja. – Az első sorozat után még könnyű volt a cél leküzdése, aztán egyre nehezebb lett. Ahogyan fáradtunk, azzal egyenes arányban jobban oda kellett figyelni a lövésekre, nem volt idő kilihegni magunkat. Az ingafutás és a fekvőtámasz kombinációja utáni gyakorlat volt a legnehezebb, annál először nem lett olimpiai pontosságú a céltábla kilyukasztása.

– Mindannyian remek lövőnek mondhatjuk magunkat, hiszen rengeteget gyakorlunk, de ez másfajta célzást igényel – veszi át a szót Gliga Hunor őrmester. – Szinte el kellett harapnom a zihálásom, hogy pontos legyen a lövés, lihegtem, izzadtam, zavart minden. Ám ha belegondolok, hogy egy háztömbökön át tartó futás után veszélyeztet egy polgárt vagy egy társamat egy fegyveres bűnöző, és ott, az adott helyzetben mint rendőr a jog- és szakszerűség törvényi feltételei mellett használnom kell a fegyverem, pontosan ilyen terhelés mellett kell céloznom. A mi kis egységünk speciális munkát végez a a józsefvárosi kapitányságon belül, szükség van arra, hogy a modern kiképzési elvek szerint életszerű körülmények között álljunk helyt. A mai gyakorlat sikeres volt, a végére nagyon elfáradtunk, de megtanultuk, kialakítottuk magunkban azt a technikát, hogy egy alapos fizikai terhelés után is azonnal pontosan lőjünk célba. Ez volt az igazi cél.


VÉGH

Fotó: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Melléképületből lopott

Őrizetbe vették a rendőrök azt a 49 éves baksi férfit, aki egy hódmezővásárhelyi házból tulajdonított el szerszámokat, késeket és egy akkumulátortöltőt. Lopás miatt indult ellene eljárás.