Centrumban Füzesabony

2018. 01. 31., sze - 12:47
Zsaru Magazin

Maximális elánnal vetik bele magukat a munkába a Füzesabonyi Rendőrkapitányság dolgozói. A megye tizenhat településén biztosítják a rendőri jelenlétet, sokszor több feladatot is ellátnak egyszerre.

Illetékességi területükön kisebb-nagyobb települések találhatók. A lakosok jellemzően a mezőgazdaságból tartják fenn magukat, vagy a közeli nagyvállalatokhoz – Maklárra, Egerbe – járnak dolgozni, illetve a helyi kis- és középvállalkozásokban tevékenykednek.

– Füzesabony mellett két másik nagyobb település tartozik hozzánk, Kál és Poroszló – kezdte Suszter Zsolt alezredes, a Füzesabonyi Rendőrkapitányság megbízott vezetője. – Rendőrőrsünk nincs, de a térségek gazdáira, a helybeli körzeti megbízottakra mindig számíthatnak a lakosok.

Hozzávetőleg 35 ezer itt élő érezheti a zsaruk oltalmát, akik emellett az M3-as autópálya területükre eső szakaszán, a 3-as, a 33-as és a 31-es számú főútvonalon közlekedők nagy forgalmának ellenőrzéséből is kiveszik a részüket.

– A 31-es és a 33-as főútvonalat nemrég felújították, aminek mindenki örül, a jobb minőség viszont tapasztalataink szerint nagyobb sebességre bátorítja az erre közlekedőket – magyarázta a kapitányságvezető. – Szívfájdalmam, hogy a tavalyi évben nem sikerült a halálos balesetek számát mérsékelni, de törekszünk rá, hogy idén ez másként alakuljon. Bűnügyi szempontból alacsonyabb esetszámot könyvelhetünk el, aminek több mint a fele csekély súlyú vagyon elleni bűncselekmény. A kiemelt, súlyos bűncselekmények száma elenyésző, az elmúlt évben három rablást jelentettek. A polgárőrség 14 településen segíti a munkánkat. Ez főként a nyári szezonban lényeges, amikor rengeteg rendezvényt kell biztosítanunk, előfordult olyan, hogy egyszerre öt községben tartottak fesztivált. Az állomány korcsoport-összetétele vegyes, a kollégák nagyon jó hozzáállással végzik a munkájukat. Kötődnek a területhez, mivel vagy itt, Füzesabonyban, vagy a környéken laknak. Tekintve, hogy nincs önálló szervezeti egységként működő rendőrőrsünk, ezért húsz körzeti megbízott biztosítja a rendőri jelenlétet. Nagyon motiváltak, minden pozitív visszajelzés, technikai fejlesztés újabb lendületet ad nekik.

Kál-Kápolna és Kompolt térségében az utóbbi néhány hétben elszaporodtak a kisebb vagyon elleni bűncselekmények. A jelenség nem maradt válasz nélkül. A füzesabonyi zsaruk január 15-én egyeztetésre hívták a települések polgármestereit, valamint a polgárőrség vezetőit. Kölcsönös információcserével kezelték a helyzetet. Néhány napja pedig a Készenléti Rendőrségtől megerősítő erő érkezett ezekre a településekre. A demonstratív jelenlétnek és a háttérintézkedéseknek köszönhetően alábbhagyott a bűnözői kedv, tudtuk meg a kapitányságvezetőtől. Az épület falai között is a tenni akarás hajtja az állományt. A prevenciót érintő kérdéseket egy rendőrnő hangolja össze.

– Vizsgálóként a fiatalkorúakat érintő ügyekkel foglalkozom, bűnmegelőzési előadóként pedig iskolákba és rendezvényekre járok előadásokat tartani – ismertette Horváth Krisztina hadnagy. – Számtalan témát érintünk, a gyerekek és az idősek is nagyon befogadóak. A megelőzéssel a saját helyzetemet is könnyítem.

A hadnagy az idősek világnapja alkalmából tavaly októberben Szihalom és Egerfarmos településen tartott vagyonvédelmi témában előadást mintegy kétszáz szépkorú jelenlétében.

A bűnügyeseknél is pörög az élet, ottjártunkkor egy férfit hallgatott ki gyanúsítottként egy nyomozó.

– Egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás a kompolti V. Sándor (19) ellen – tájékoztatott Nagy Imre törzszászlós, a bűnügyi osztály nyomozója. – A férfival szemben tavaly december 4-én intézkedtek a járőrök, akkor derült ki, hogy a gépkocsijára egy másik autó rendszámtábláját tette.

A zsaruk kiderítették, hogy a férfi december 1-én vásárolta a gépkocsit, majd nyomban, még az eladó jelenlété­ben kicserélte a rendszámot.

Az egyenruhások sem maradtak feladat nélkül. Egy kihallgatásra idézve sétált be a füzesabonyi R. Éva (26) a kapitányságra január 16-án. A nőt azonnal felismerte a helyi körzeti megbízott, mivel a körözési listán már látta a fényképét. R. Éva ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság elfogatóparancsa volt érvényben kábítószer birtoklása vétsége miatt. A nőt elfogták, majd átszállították az igazságszolgáltatási szervhez, mindeközben egy másik egyenruhás egység az egyik forgalmas belvárosi úton végzett ellenőrzést.

– Délutánonként megnövekszik a forgalom, emellett télidőben rosszabb, ködösebb látási viszonyok uralkodnak. A rendőri ellen­őrzés út szélén álló forgalomlassító berendezésként is funkcionál – mosolygott Nagy Gábor főtörzsőrmester, körzeti megbízott.

A lakosok jó néven veszik, hogy figyelnek rájuk a zsaruk, akik kisebb jogsértéseknél inkább udvariasan figyelmeztetnek a szabálykövetésre.

– Földrajzilag az ország centrumában vagyunk, igyekszünk ennek megfelelően helytállni, és példaértékű munkát letenni az asztalra – mondta Suszter Zsolt alezredes.

                FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: SZABÓ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.