Centrumban Füzesabony

2018. 01. 31., sze - 12:47
Zsaru Magazin

Maximális elánnal vetik bele magukat a munkába a Füzesabonyi Rendőrkapitányság dolgozói. A megye tizenhat településén biztosítják a rendőri jelenlétet, sokszor több feladatot is ellátnak egyszerre.

Illetékességi területükön kisebb-nagyobb települések találhatók. A lakosok jellemzően a mezőgazdaságból tartják fenn magukat, vagy a közeli nagyvállalatokhoz – Maklárra, Egerbe – járnak dolgozni, illetve a helyi kis- és középvállalkozásokban tevékenykednek.

– Füzesabony mellett két másik nagyobb település tartozik hozzánk, Kál és Poroszló – kezdte Suszter Zsolt alezredes, a Füzesabonyi Rendőrkapitányság megbízott vezetője. – Rendőrőrsünk nincs, de a térségek gazdáira, a helybeli körzeti megbízottakra mindig számíthatnak a lakosok.

Hozzávetőleg 35 ezer itt élő érezheti a zsaruk oltalmát, akik emellett az M3-as autópálya területükre eső szakaszán, a 3-as, a 33-as és a 31-es számú főútvonalon közlekedők nagy forgalmának ellenőrzéséből is kiveszik a részüket.

– A 31-es és a 33-as főútvonalat nemrég felújították, aminek mindenki örül, a jobb minőség viszont tapasztalataink szerint nagyobb sebességre bátorítja az erre közlekedőket – magyarázta a kapitányságvezető. – Szívfájdalmam, hogy a tavalyi évben nem sikerült a halálos balesetek számát mérsékelni, de törekszünk rá, hogy idén ez másként alakuljon. Bűnügyi szempontból alacsonyabb esetszámot könyvelhetünk el, aminek több mint a fele csekély súlyú vagyon elleni bűncselekmény. A kiemelt, súlyos bűncselekmények száma elenyésző, az elmúlt évben három rablást jelentettek. A polgárőrség 14 településen segíti a munkánkat. Ez főként a nyári szezonban lényeges, amikor rengeteg rendezvényt kell biztosítanunk, előfordult olyan, hogy egyszerre öt községben tartottak fesztivált. Az állomány korcsoport-összetétele vegyes, a kollégák nagyon jó hozzáállással végzik a munkájukat. Kötődnek a területhez, mivel vagy itt, Füzesabonyban, vagy a környéken laknak. Tekintve, hogy nincs önálló szervezeti egységként működő rendőrőrsünk, ezért húsz körzeti megbízott biztosítja a rendőri jelenlétet. Nagyon motiváltak, minden pozitív visszajelzés, technikai fejlesztés újabb lendületet ad nekik.

Kál-Kápolna és Kompolt térségében az utóbbi néhány hétben elszaporodtak a kisebb vagyon elleni bűncselekmények. A jelenség nem maradt válasz nélkül. A füzesabonyi zsaruk január 15-én egyeztetésre hívták a települések polgármestereit, valamint a polgárőrség vezetőit. Kölcsönös információcserével kezelték a helyzetet. Néhány napja pedig a Készenléti Rendőrségtől megerősítő erő érkezett ezekre a településekre. A demonstratív jelenlétnek és a háttérintézkedéseknek köszönhetően alábbhagyott a bűnözői kedv, tudtuk meg a kapitányságvezetőtől. Az épület falai között is a tenni akarás hajtja az állományt. A prevenciót érintő kérdéseket egy rendőrnő hangolja össze.

– Vizsgálóként a fiatalkorúakat érintő ügyekkel foglalkozom, bűnmegelőzési előadóként pedig iskolákba és rendezvényekre járok előadásokat tartani – ismertette Horváth Krisztina hadnagy. – Számtalan témát érintünk, a gyerekek és az idősek is nagyon befogadóak. A megelőzéssel a saját helyzetemet is könnyítem.

A hadnagy az idősek világnapja alkalmából tavaly októberben Szihalom és Egerfarmos településen tartott vagyonvédelmi témában előadást mintegy kétszáz szépkorú jelenlétében.

A bűnügyeseknél is pörög az élet, ottjártunkkor egy férfit hallgatott ki gyanúsítottként egy nyomozó.

– Egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás a kompolti V. Sándor (19) ellen – tájékoztatott Nagy Imre törzszászlós, a bűnügyi osztály nyomozója. – A férfival szemben tavaly december 4-én intézkedtek a járőrök, akkor derült ki, hogy a gépkocsijára egy másik autó rendszámtábláját tette.

A zsaruk kiderítették, hogy a férfi december 1-én vásárolta a gépkocsit, majd nyomban, még az eladó jelenlété­ben kicserélte a rendszámot.

Az egyenruhások sem maradtak feladat nélkül. Egy kihallgatásra idézve sétált be a füzesabonyi R. Éva (26) a kapitányságra január 16-án. A nőt azonnal felismerte a helyi körzeti megbízott, mivel a körözési listán már látta a fényképét. R. Éva ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság elfogatóparancsa volt érvényben kábítószer birtoklása vétsége miatt. A nőt elfogták, majd átszállították az igazságszolgáltatási szervhez, mindeközben egy másik egyenruhás egység az egyik forgalmas belvárosi úton végzett ellenőrzést.

– Délutánonként megnövekszik a forgalom, emellett télidőben rosszabb, ködösebb látási viszonyok uralkodnak. A rendőri ellen­őrzés út szélén álló forgalomlassító berendezésként is funkcionál – mosolygott Nagy Gábor főtörzsőrmester, körzeti megbízott.

A lakosok jó néven veszik, hogy figyelnek rájuk a zsaruk, akik kisebb jogsértéseknél inkább udvariasan figyelmeztetnek a szabálykövetésre.

– Földrajzilag az ország centrumában vagyunk, igyekszünk ennek megfelelően helytállni, és példaértékű munkát letenni az asztalra – mondta Suszter Zsolt alezredes.

                FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: SZABÓ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Embercsempészés miatt kell felelnie

A Csongrád megyei nyomozók őrizetbe vettek egy szerb férfit, aki három koszovói állampolgárnak segített az országhatár jogellenes átlépésében.