Családi rendőrség

2019. 01. 30., sze - 13:14
Zsaru Magazin

Négyen ülünk az asztalnál, legkevésbé érdekes eme történet szerény krónikása, nála sokkal izgalmasabb egy igazi, vérbeli rendőrcsalád három tagja: egy édesapa, egy édesanya és a gyerekük. A Jánvári család.

Jánvári Tibor őrnagy a Debreceni Rendőrkapitányság életvédelmi alosztályvezetője, felesége, Jánváriné Zagyva Enikő a szabálysértési alosztály vezetője, nagyobbik gyerekük, Jánvári Márk pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, leendő rendőr.

Négyen ülünk az asztalnál, és a krónikás fejében az a kézenfekvő kérdés motoszkál: vajon egy rendőrcsalád mindennapjaiban mekkora a fegyelem? De a válasz is megfogalmazódik hamar: mekkora lenne? Éppen akkora, mint más tisztességes, normálisan élő családokban. A férj nem elszámoltatja az asszonyt, ha nem elég finom a húsleves, az asszony sem szab ki bírságot, ha a férj elfelejtett egy tételt a bevásárlásnál. Szóval számoljunk le a fura vélelmekkel!

Jánvári család
Jánvári Tibor (balra),  Jánváriné Zagyva Enikő és fiuk, Jánvári Márk

A Jánvári család éppen úgy pergeti mindennapjait, mint bármely más, szeretetben élő és munkája iránt is felelősséget érző família. A családfő és felesége a miskolci rendőr-szakközépiskolában ismerkedett meg. Jánvári Tibor Szabolcsból származik, egy barátja villantotta fel előtte a pálya szépségeit.

– Kalandosnak és vonzónak tűnt, különben pedig világéletemben a közrendvédelem érdekelt – mondja. – Végigjártam a ranglétrát a járőrtől a járőrvezetőig, a fogdaőrtől az ügyeletesig, körzeti megbízott lettem, majd nyomozó, főnyomozó, kiemelt főnyomozó, végül alosztályvezető. Azt hiszem, széleskörűen megismerhettem a rendőri munkát.

Jánváriné Zagyva Enikő is gyerekkorától vágyott a pályára. Bükkszéken járt általános iskolába, és a tanárai igencsak nagyot néztek, ha a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre minden évben következetesen azt válaszolta: rendőr. Vonzotta az egyenruha, és tisztelte a hivatást. Úgy gondolkodott róla: a zsaru nemcsak büntethet, és a rosszfiúkat kergeti, hanem számos lehetősége adódik arra, hogy segítsen az embereken. Előbb járőr lett, majd 2005 óta a Debreceni Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán dolgozik, ő is végigjárta a ranglétrát, és ma alosztályvezetőként ugyancsak nagyon jól érzi magát.

Kérdezem, annak idején voltak-e együtt szolgálatban. Egy időben voltak, de egymással nem, az alá-fölé rendeltségi viszony miatt nem is lehettek volna. Szó esik arról is: otthon ki lehet-e zárni a munkát. Nem lehet. Részben azért, mert többnyire közösek a gondok, ráadásul ebben az esetben a másik fél pontosan érti, miről beszél az egyik, és fordítva. Ha kell, adnak egymásnak tanácsot, ráadásul akadnak közös, egymás területére átfolyó ügyek is. Végül pedig ez nem az a hivatás, ahol az ember szép, szabályos és rutinszerű életet élhet.

– Én még csak leteszem a lantot a hivatali idő végén – mondja Enikő –, de a férjemet bármikor hívhatják, akár éjszaka is. Márpedig ilyenkor én is felkelek, és olykor belekerülök az ő aktuális ritmusába. Szokták kérdezni azt is, milyen az, hogy mi állandóan együtt vagyunk otthon, munkahelyen, pedig a változó munkabeosztásunk miatt olykor éppen hogy kevesebbet találkozunk, mint más család tagjai.

A húszéves Jánvári Márk a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen még csak kóstolgatja az egyenruhás életet, de azt mondja, kicsi korától várja, hogy kóstolgathassa. Ugyanis szülei nyomán ő maga is valamiféle egyenruhás hivatás felé kacsingatott.

– Katonai szakközépiskolába iratkoztam be, ám érettségihez közeledve, a rendőrség nyílt napjain úgy döntöttem: mégiscsak szüleim foglalkozása az, ami változatosabb, több kihívást rejt magában, többféle területet kínál – foglalja össze Márk. – Engem is a közrendvédelem vonz, mert az utcán az ember közvetlenül találkozik a polgárokkal, gyorsan és jól kell döntenie minden esetben, márpedig ez nagy felelősséggel jár, ami nekem tetszik.

A kikapcsolódásról kérdezem a családot, melynek férfi tagjairól kiderül: a sportoláson kívül labdarúgó-játékvezetőként is ténykednek olykor.

– Ott is csak a szabályoknak kell érvényt szereznünk – magyarázza Jánvári Tibor, arra a kérdésre pedig, hogy milyen érzés, amikor egy vitás helyzetben nagyobb tömeg gyalázza bíróként, csak mosolyog. – Ezt rend­őrként és játékvezetőként is ki kell zárni.

Jánvári Márk már 14 évesen vezetett gyerekmeccseket, egy alkalommal, amikor a nézőtéren a szülők összeszólalkoztak, majd összeverekedtek, jóformán gyerekként kellett a felnőttekkel szemben intézkednie. Határozott volt, rendet tett, a renitens felnőtteket elküldte a pálya közeléből. Azt mondja, így lesz ez a rendőri munkája során is. Hiába: neki a vérében van a rend szeretete.


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: BÉRES MÁRTON


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam