Csapatmunkával

2018. 07. 04., sze - 14:10
Zsaru Magazin

Jó ideje egy váltásban dolgozik a szolnoki főügyeletes és a járőrpár, összehangolt munkával megelőztek egy tragédiát. A helyi zsaruk hat hét alatt háromszor mentettek életet.

A 112-es segélyhívón jelentette be június 1-én este egy szekszárdi férfi, hogy ismerõsétõl búcsúüzenetet kapott a telefonjára. Úgy vélte, barátja öngyilkosságra készül. A Tolna Megyei Rendõr-fõkapitányság ügyelete vette a hívást, és azonosították, hogy az üzenet küldõje Szolnokon használta utoljára a készülékét. Ezek után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendõr-fõkapitányság (J.-N.-SZ. MRFK) vette át az ügyet.

– Azonnal felhívtam a bejelentõt. Sajnos a segélykérõ az üzenetet küldõ férfi pontos adatait, lakcímét nem ismerte, így elsõ körben azt kellett kinyomoznunk, kinek, hova kellhet a segítség – tájékoztatott Erdei Éva õrnagy, a J.-N.-SZ. MRFK Tevékenységirányítási Központjának fõügyeletese. – Adatgyûjtésbe kezdtünk Pardi Anikó õrnagy, ügyeletvezetõvel. Közben kollégáim átvették a többi bejelentést, így én csak erre koncentráltam. Minden rendelkezésünkre álló adatbázisban, internetes felületen megpróbáltuk azonosítani az üzenetküldõt. A közterületi járõrök is bekapcsolódtak a munkába, h

A 112-es segélyhívón jelentette be június 1-én este egy szekszárdi férfi, hogy ismerősétől búcsúüzenetet kapott a telefonjára. Úgy vélte, barátja öngyilkosságra készül. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ügyelete vette a hívást, és azonosították, hogy az üzenet küldője Szolnokon használta utoljára a készülékét. Ezek után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság (J.-N.-SZ. MRFK) vette át az ügyet.

– Azonnal felhívtam a bejelentőt. Sajnos a segélykérő az üzenetet küldő férfi pontos adatait, lakcímét nem ismerte, így első körben azt kellett kinyomoznunk, kinek, hova kellhet a segítség – tájékoztatott Erdei Éva őrnagy, a J.-N.-SZ. MRFK Tevékenységirányítási Központjának főügyeletese. – Adatgyűjtésbe kezdtünk Pardi Anikó őrnagy, ügyeletvezetővel. Közben kollégáim átvették a többi bejelentést, így én csak erre koncentráltam. Minden rendelkezésünkre álló adatbázisban, internetes felületen megpróbáltuk azonosítani az üzenetküldőt. A közterületi járőrök is bekapcsolódtak a munkába, hely- és emberismeretük alapján is közelebb akartunk jutni a megoldáshoz.

Az őrnagynak sikerült azonosítani az üzenet küldőjét, majd később azt is, hogy a keresett, látássérült férfi testvére Szolnokon él. A főügyeletes a Szolnoki Rend­őrkapitányság gépkocsizó járőreit, Soltész Gábor törzszászlóst és Burik Dorián őrmestert küldte a helyszínre. Jó ideje egy váltásban dolgozik velük, tudta, az összeszokott páros meg fogja találni az üzenet küldőjét.

– Érdekes helyzetbe keveredtünk, nem megszokott rendőri intézkedés volt – emlékezett vissza az őrmester. – Megtaláltuk az ügyelet által megadott címet, és bementünk. A lakás tulajdonosa, egy szolnoki nő nyitott ajtót, aki maga is látássérült. Éppen ezért észre sem vette, hogy a nála vendégségben tartózkodó bátyja nagyobb mennyiségû gyógyszert vett be. A 46 éves férfi eszméletlen állapotban volt, amikor rátaláltunk. Mellette egy ismert, erős hatású nyugtató gyógyszeres fioláját és üres alkoholos üvegeket találtunk. Azt nem tudhattuk, hogy a férfi mikor fogyaszthatott alkoholt, és mekkora adagot vett be a nyugtatóból. A szer hatásáról azonban munkánk során már hallottunk, tudtuk, hogy alkohollal keverve életveszélyes állapotot idézhet elő. A járőrvezető értesítette a mentőszolgálat munkatársait, és a beteget stabil oldalfekvésbe helyeztük. El akartuk kerülni, hogy az eszméletlen állapotban bekövetkezett görcs miatt a gyomortartalom a légcsövekbe jusson, és elzárja a levegő útját. A mentők a helyszíni ellátás után kórházba vitték. Később megtudtuk, megmentették a 15–20 gyógyszert beszedő férfi életét.

– Nagyon izgultam, hogy időben odaérjen a helyszínre a segítség, bíztam a kollégáimban, tudtam, ahogy az egyéb rendőri feladatokat, ezt is szakszerűen fogják megoldani – vette vissza a szót az őrnagy. – Együtt örültünk a sikernek, életet menteni a hivatás legszebb mozzanata.

VÉGH

FOTÓ: V. A.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lengyel kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.