Csapatmunkával

2018. 07. 04., sze - 14:10
Zsaru Magazin

Jó ideje egy váltásban dolgozik a szolnoki főügyeletes és a járőrpár, összehangolt munkával megelőztek egy tragédiát. A helyi zsaruk hat hét alatt háromszor mentettek életet.

A 112-es segélyhívón jelentette be június 1-én este egy szekszárdi férfi, hogy ismerõsétõl búcsúüzenetet kapott a telefonjára. Úgy vélte, barátja öngyilkosságra készül. A Tolna Megyei Rendõr-fõkapitányság ügyelete vette a hívást, és azonosították, hogy az üzenet küldõje Szolnokon használta utoljára a készülékét. Ezek után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendõr-fõkapitányság (J.-N.-SZ. MRFK) vette át az ügyet.

– Azonnal felhívtam a bejelentõt. Sajnos a segélykérõ az üzenetet küldõ férfi pontos adatait, lakcímét nem ismerte, így elsõ körben azt kellett kinyomoznunk, kinek, hova kellhet a segítség – tájékoztatott Erdei Éva õrnagy, a J.-N.-SZ. MRFK Tevékenységirányítási Központjának fõügyeletese. – Adatgyûjtésbe kezdtünk Pardi Anikó õrnagy, ügyeletvezetõvel. Közben kollégáim átvették a többi bejelentést, így én csak erre koncentráltam. Minden rendelkezésünkre álló adatbázisban, internetes felületen megpróbáltuk azonosítani az üzenetküldõt. A közterületi járõrök is bekapcsolódtak a munkába, h

A 112-es segélyhívón jelentette be június 1-én este egy szekszárdi férfi, hogy ismerősétől búcsúüzenetet kapott a telefonjára. Úgy vélte, barátja öngyilkosságra készül. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ügyelete vette a hívást, és azonosították, hogy az üzenet küldője Szolnokon használta utoljára a készülékét. Ezek után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság (J.-N.-SZ. MRFK) vette át az ügyet.

– Azonnal felhívtam a bejelentőt. Sajnos a segélykérő az üzenetet küldő férfi pontos adatait, lakcímét nem ismerte, így első körben azt kellett kinyomoznunk, kinek, hova kellhet a segítség – tájékoztatott Erdei Éva őrnagy, a J.-N.-SZ. MRFK Tevékenységirányítási Központjának főügyeletese. – Adatgyűjtésbe kezdtünk Pardi Anikó őrnagy, ügyeletvezetővel. Közben kollégáim átvették a többi bejelentést, így én csak erre koncentráltam. Minden rendelkezésünkre álló adatbázisban, internetes felületen megpróbáltuk azonosítani az üzenetküldőt. A közterületi járőrök is bekapcsolódtak a munkába, hely- és emberismeretük alapján is közelebb akartunk jutni a megoldáshoz.

Az őrnagynak sikerült azonosítani az üzenet küldőjét, majd később azt is, hogy a keresett, látássérült férfi testvére Szolnokon él. A főügyeletes a Szolnoki Rend­őrkapitányság gépkocsizó járőreit, Soltész Gábor törzszászlóst és Burik Dorián őrmestert küldte a helyszínre. Jó ideje egy váltásban dolgozik velük, tudta, az összeszokott páros meg fogja találni az üzenet küldőjét.

– Érdekes helyzetbe keveredtünk, nem megszokott rendőri intézkedés volt – emlékezett vissza az őrmester. – Megtaláltuk az ügyelet által megadott címet, és bementünk. A lakás tulajdonosa, egy szolnoki nő nyitott ajtót, aki maga is látássérült. Éppen ezért észre sem vette, hogy a nála vendégségben tartózkodó bátyja nagyobb mennyiségû gyógyszert vett be. A 46 éves férfi eszméletlen állapotban volt, amikor rátaláltunk. Mellette egy ismert, erős hatású nyugtató gyógyszeres fioláját és üres alkoholos üvegeket találtunk. Azt nem tudhattuk, hogy a férfi mikor fogyaszthatott alkoholt, és mekkora adagot vett be a nyugtatóból. A szer hatásáról azonban munkánk során már hallottunk, tudtuk, hogy alkohollal keverve életveszélyes állapotot idézhet elő. A járőrvezető értesítette a mentőszolgálat munkatársait, és a beteget stabil oldalfekvésbe helyeztük. El akartuk kerülni, hogy az eszméletlen állapotban bekövetkezett görcs miatt a gyomortartalom a légcsövekbe jusson, és elzárja a levegő útját. A mentők a helyszíni ellátás után kórházba vitték. Később megtudtuk, megmentették a 15–20 gyógyszert beszedő férfi életét.

– Nagyon izgultam, hogy időben odaérjen a helyszínre a segítség, bíztam a kollégáimban, tudtam, ahogy az egyéb rendőri feladatokat, ezt is szakszerűen fogják megoldani – vette vissza a szót az őrnagy. – Együtt örültünk a sikernek, életet menteni a hivatás legszebb mozzanata.

VÉGH

FOTÓ: V. A.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szállodai „mestertolvaj”

A újpesti rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyben egy férfi több európai ország hoteljeiből lopott.

 

Éppen időben

A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei sikeresen újraélesztettek egy 64 éves nőt.

 

Összehangolt ellenőrzés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az autópályán szabálytalanságot elkövető gépjárművezetőket szűrte ki egy összehangolt ellenőrzés során.

 

Halálos baleset Somogyban

Közúti közlekedési baleset során vesztette életét egy 24 éves férfi Balatonboglár és Fonyódliget között.

 

Iráni nőt tartóztattak fel Röszkén

Egy menetrend szerinti szerb busz görög utasaként jelentkezett belépésre egy illegális migráns Röszkén. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.