Csornaiak a csúcson

2019. 06. 26., sze - 14:40
Zsaru Magazin

Csalhatatlan mutatók, hűvös pontszámok bizonyítják: egy tízezres, Győr-Moson-Sopron megyei város középiskolájában folyik a legjobb belügyi pályaorientációs képzés az országban.

A Rábaköz fővárosának is titulált Csorna április óta tekinthető a rendészeti fakultáció fellegvárának is. Különdíjat szerzett, emellett a Hunyadi János Középiskola nyerte el az Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny első díját. Az alapoktól kezdtek, mondták az elsőséget érő építkezésről Gecsényi Zoltán testnevelő tanár, csapatvezető és trénertársa, Farkas Balázs történelemtanár, a rendészeti képzés felelőse.

– Úgy gondolkodtunk: minden a kiválasztáson múlik, ezt a szempontot érvényesítettük a négyes összeállításánál, de a felkészítők kiválasztásánál is – ismertették a pedagógusok. – Mivel a verseny összetett, már a kezdetektől egy többtagú felkészítő csapatban gondolkoztunk. Az egész tanéven átívelő, mintegy 8 hónapos tréning során végig jelentős segítséget kaptunk Eőry Jenő alezredestől, a Csornai Rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályának vezetőjétől, iskolánk rendészeti fakultációjának önvédelem-oktatójától. Ő aktív rendőrként hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket adott át a csapatnak. Így közösen és külön-külön is rengeteget foglalkoztunk a diákokkal. A négyes alapembere a 12. D-s Czeglédi Bence volt, mivel idén megnyerte a belügyi rendészeti ismeretek tárgy országos döntőjét, így ő nem maradhatott ki. Válogatóversenyeken szűrtünk ki további három tanulót több szempont alapján. Figyeltünk arra, hogy legyen a négyes fogatban, aki átlag fölötti jártassággal bír a KRESZ területén, olyan tagra is szükségünk volt, akinek az angol nyelv az erőssége. Mindemellett közel egyforma aktivitású, erejű fiúkban gondolkodtunk, akik képesek megküzdeni a feladatokkal. Bence osztálytársában, Lencse Bálint Istvánban, valamint Bognár Adrián és Szabó Bence Ivó 11. A-s diákokban találtuk meg az optimális tagokat. Időben elkezdtük a felkészítést, ami elsősorban a képességek összecsiszolását jelentette. Míg az elméletben favorit Czeglédit fizikálisan igyekeztünk felhozni a többiek erőszintjére, addig a másik három résztvevőt cél­irányosan palléroztuk gondolkodásban a feladatok végrehajtására. Hittünk abban, hogy a négy legjobb diákot sikerült egységbe rendeznünk, ezért póttagban nem gondolkoztunk. Egy sérülés keresztülhúzhatta volna a számításainkat, de ez a nyomás még hozott is a konyhára: a fiúk, tudván, hogy nekik kell helytállniuk minden körülmények között, még inkább megacélozták teljesítőképességüket, és igazi csapattá kovácsolódtak.

A csornaiak különböző módszerekkel, több helyszíneken gyakoroltak a sokrétű versenyre. Gecsényi Zoltán a fizikális erőnlétet fejlesztette, Farkas Balázs a történelmi kérdéssorok mellett a büntetés-végrehajtási próbatételt gyakoroltatta, míg Eőry Jenő alezredes a döntő fináléját jelentő akadálypályára készítette fel a kamaszokat. A középiskola oktatógárdája, személyzete egyként küldetésének tekintette a támogatásukat igazgatótól gondnokig bezárólag. Kovács Istvánné intézményvezető és a tanári kar rugalmas órarenddel segítette a fiúkat, míg Vörös Olivér gondnok az akadálypálya pontos mását építette össze hétről hétre. A kollégium a bv.-s feladat szimulálása érdekében olykor a kialakítandó zárkarend helyszíne lett, ezt a csapat a sopronkőhidai börtönben is gyakorolta. Segített a felkészülésben a helyi rendőrkapitányság és a tűzoltóság is. Az első visszajelzés arról, hogy ténylegesen ütős kvartettet formáltak, március 20-án egy körmendi versenyről érkezett: húsz csapatból negyedikként biztosították az országos döntőn való részvételüket. Minden átgondolt gyakorlás mellett itt fény derült rá, hogy van egy sebezhető pontjuk, azonban még volt idejük és energiájuk ebből erényt kovácsolni a fővárosi megmérettetésig. A komplex bv.-s próbatételnél érzékeny pontveszteséget szenvedtek el, így ezt a feladatrészt fokozott koncentrációval gyakorolták.

– Egy börtöncellát kellett szabályosan berendezni, a fekvőhelyeket beágyazni, és a szekrények rendjét helyreállítani mindössze négy perc alatt – beszélt a feladatról Farkas Balázs. – A rendcsinálás mellett meg kellett találni a „véletlenül” odarejtett húsz tiltott eszközt is. A rendőrnapi döntőn ezt a feladatot hibapont nélkül teljesítettük, kiérdemelve ezzel a BVOP különdíját. A katasztrófavédelmi állomáson húsz szakmai eszközt kellett megnevezni, majd egy kombinált tömlőszerelést és csatlakoztatást végrehajtani. Itt is jól kamatozott a több hónapos gyakorlás, mindössze négy jelentéktelenebb hibát ejtettünk.

– Az első napra esett a 2000 méteres síkfutás, ahol a diákoknak mindössze 7 perc 35 másodperc alatt kellett a maximális pontszámért teljesíteniük a távot – folytatta Gecsényi Zoltán. – Ketten maximális eredményt értek el, ketten pedig 4-4 pontot veszítettek. Jól ment a bukócélokra leadott légpuskalövészet, húsz pontból tizenhatot zsebeltünk be. A fizikai felmérő is átlag fölötti pontszámot hozott: a fekvőtámasz, hajlított karú függeszkedés, helyből távolugrás, illetve hanyatt fekvésből felülés alkotta kombinációban a tanulók a megszerezhető 125 pontból 119,5-et értek el. Itt kezdtük érezni, hogy nagyon jó eredmény születik, figyeltük a riválisainkat, és kimondottan jól álltunk a pontok gyűjtésében. A rendőrszakmai feladat ezúttal egyszerre igényelt elméleti tudást, gyorsaságot és precizitást. A csapat egyik felének egy bábut kellett öt perc alatt tavaszi, esős időjárásnak megfelelő egyenruhába öltöztetni minden előírásos kiegészítővel, állományjelzővel, rendfokozattal, taktikai övvel és az azon viselt felszerelésekkel. Ezzel egy időben másik két versenyzőnk rendőri készségeket csoportosított aszerint, hogy közülük melyek a gyalogos járőr kötelezően, melyek a csak külön utasításra használandó eszközei, és mely tárgyak a felszerelése részei. Busásan megtérült a felkészítésünket segítő Kapovits Erik százados munkája, ő adott jártasságot a csapatnak az egyenruhák és felszerelések előírásos viselésében. A végeredmény itt is parádésra sikerült, a megszerezhető 50 pontból mindössze kettőt veszítettünk. A második napon a Városligetben már „csak” az akadálypálya teljesítése maradt hátra. A diákok kúsztak, egyensúlyoztak, akadályt ugrottak, majd egy 60 kilós hordágyat cipeltek futva a célvonalig. Utolsó energiáikat felhasználva szántották fel a pályát, a második legjobb időeredményt érték el mindössze egy hibaponttal. A végeredmény a legmerészebb álmunkat is felülírta, hiszen több mint 11 ponttal vertük a második helyezettet, az összesítésben 331,25 ponttal lettünk országos bajnokok.

A csornaiak saját értékelésük szerint rengeteget kaptak a versenytől. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem bűnügyi szakára jelentkező Czeglédi Bence a versenyen produkált, kiemelkedő fizikai felmérője beleszámít az alkalmassági vizsgába, így neki azt már nem kell teljesítenie. Végzős csapattársa, Lencse Bálint István a Magyar Honvédségi Altiszti Akadémián, Szentendrén tervezi továbbtanulását. Neki sem jött rosszul, hogy megismerte teljesítőképessége határait, és már tudja, hogyan járassa csúcsra magát. A csapat legnagyobb sikerének azt tekinti, hogy megmutathatták: összefogással, közös erőfeszítéssel ragyogó eredmény elérésére képesek.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES ATTILA, HUNYADI JÁNOS KÖZÉPISKOLA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértő Ásotthalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Rendőrök adták a vérüket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatásos és rendvédelmi igazgatási alkalmazott állománya 58 és fél liter vért adott, amivel szükség esetén közel 400 ember élete is megmenthető.

 

Négy határsértő egy román autóban

Békés megyében állítottak le a rendőrök egy személyautót, amelyet egy román férfi vezetett. A járműben utazók nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrök a sofőrt és utasait is előállították.