Dallamok a Duna felett

2020. 09. 09., sze - 12:05
Zsaru Magazin

Pakson 2016 óta minden nyáron szerveznek fúvószenei koncerteket kiemelkedő jelentőségű hazai és nemzetközi művészek, együttesek, zenekarok közreműködésével.

Két évvel ezelőtt fesztivállá nőtte ki magát a program, amelynek során a koncertek mellett már zenei ismeretterjesztő előadások, kiállítások is várják a látogatókat. Idén a Készenléti Rendőrség Zenekara a nyitónapon szórakoztatta az érdeklődőket.

Mint valamennyi kulturális rendezvény, így a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál körül is akadt bizonytalanság az elmúlt időszakban, de szerencsére ezt az eseményt – ha itt-ott némi módosítással is – megrendezhették a paksiak. A koncertek a művelődési házból részben a Duna partján lévő Gesztenyesornál horgonyzó állóhajóra kerültek, amelynek fedélzete lett a színpad, a nézők pedig a partról élvezhették a muzsikát. Így a program sem maradt el, a járványveszély sem okozott fejtörést a szervezőknek, végül igazán nagyszerű esemény kerekedett.

Ahogy Kovács Zalán László tubaművész és fesztiváligazgató elmondta, Pakson és környékén 2016 óta rendeznek nyári fúvószenei koncerteket, idén augusztus 24–30. között hat településen zajlott az immár fesztivállá bővült programsorozat, melyre kiváló hazai előadók mellett Azer­bajdzsánból, Horvátországból, Japánból, Luxemburgból, Németországból és Törökországból is érkeztek zenészek. Az egyhetes programban mintegy 30 zenei esemény szerepelt, ám a programok között, a koncerteken kívül rendeztek tuba-, harsona- és népzenei tábort is, volt hangszerbemutató, valamint az érdeklődők láthatták Geiger György Kossuth-díjas trombitaművész és a madocsai amatőr fotósok kiállítását is.

A nyitónapon három együttes lépett fel a paksi Duna-parton egy éve átadott rendezvényhajón. Elsőként az 1991-ben alakult Roger Schilling Zenekar fúvósai „szálltak vízre”, és bár forma szerint műkedvelő baráti, családi társaságról van szó, a sváb dallamok egyáltalán nem műkedvelő szinten szólaltak meg. Pedig a legfiatalabb tag mindössze tizennyolc éves, a legidősebb hetven. A zenekar vezetője, Fritz József dicsérte a Készenléti Rendőrség Zenekarát, azt mondta, számukra az is megtiszteltetés, hogy afféle „előzenekarként” segíthették a programot.

A Roger Schilling Zenekart Ring István követte a rendezvényhajó fedélzetén. Ring Istvánt, a Paksi Városi Múzeum országosan ismert gyűjteménykezelőjét főleg két dologról faggatják fellépései előtt és után. Egyfelől méretes ba­juszáról, másfelől különleges hangszeréről, a verkliről. Ezúttal sem volt ez másképp, bár az érdeklődőket a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál paksi nyitónapján ezúttal további meglepetések is várták. Ring úr, hatalmas bajuszával, cilinderével és mesés verklijével különös jelenség, de tegyük hozzá gyorsan, nemcsak ettől mennek élményszámba koncertjei, nyilvános fellépései, hanem attól is, hogy verklijének gyönyörű a hangja, és némely számokhoz ő maga készítette el (hangszerelte) azokat a tekercseket, amelyek megszólaltatják a hangszert. Ezúttal három számot hallhattunk tőle. Kevesen tudják, hogy bár a zene felkent szakemberei némileg lenézték ezt a zeneszerszámot, azért számos komoly művészt is megihletett a verkli. Beethoven, Sztravinszkij, Ravel is alkotott zeneművet efféle automatákra, írók, festők örökítették meg a kintornást. Különös, érdekes és szép koncert Ring Istváné.

Következett az est legjobban várt előadása, a Készenléti Rendőrség Zenekarának koncertje, amelyet részben Medveczky Ádám Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjas karmester vezényelt. Koppányi Zsolt, a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál művészeti menedzsere, amúgy a Készenléti Rendőrség Zenekarának egyik karmestere mesélte, hogy Medveczky Ádám eredetileg a Bach Mindenkinek Fesztiválon vezényelte volna a Készenléti Rendőrség Zenekarát, de ez az esemény márciusban elmaradt, úgyhogy a különös találkozás most, ezen a fesztiválon jöhetett létre.

Valóban megkapó, amikor előbb a Bach Mindenkinek Fesztivál elmaradt programjaként Johann Sebastian Bach egyházi és világi muzsikájának dallamai csendülnek fel a Duna-parti naplementében. Persze nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ennek az együttesnek a tagjai Zeneművészeti Főiskolát, Zeneakadémiát végzett előadóművészek, akik egyenruhás muzsikusi pályájuk mellett a civil zenei élet elismert szereplői is. Feladatuk az egyetemes zenekultúra terjesztése.

A Bach-művek után általánosan ismertebb dallamok szálltak a parton ülők felé, a Készenléti Rendőrség Zenekara a műsor második részében ugyanis népszerű filmek muzsikáiból mutatott be néhányat. Elsőként a Karib-tenger kalózai című film zenéjét játszották el, majd két John Williams-szerzeményt hallhattak a parton ülők, végül az Indiana Jones kalandjai című mozi dallamai szórakoztatták az időközben egyre népesebb nézősereget.

Lassan lement a nap, a dallamok is elfogytak, de a nyitónap eseményeivel kezdetét vette az egyhetes programsorozat, és a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál.


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Életveszélyesen megsebesítette volt barátnőjét

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei kevesebb mint egy óra alatt azonosították és elfogták azt a férfit, aki életveszélyes sérülést okozott volt párjának. A BRFK emberölés kísérlete miatt folytat nyomozást a 38 éves férfival szemben.

 

Elfajult testvéri vita

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a férfit, aki egy vitát követően megszúrta fivérét Hejőkeresztúron.