Derűs nap Adyligeten

2020. 02. 19., sze - 14:27
Zsaru Magazin

Az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban február 6-án tartottak nyílt napot. Megnyitóbeszéde elején, miután köszöntötte a megjelent több száz érdeklődő középiskolást, Sóti Kálmán ezredes, iskolaigazgató utalt arra, hogy a rendőri komoly és felelősségteljes hivatás.

Sikerült derűs, barátságos időjárást intézniük ehhez a jeles találkozóhoz, utalt az ezredes a kültéri programokat kegyeibe fogadó, verőfényes napsütésre, majd a rendőri berkekben dívó szóhasználat egyik alapfogalmára világított rá:

– Hogy mi különbözteti meg a szakma, a foglalkozás fogalmát a mi tevékenységünket leíró hivatástól? Míg előbbiek egy keresőtevékenységre utalnak, utóbbi magában hordozza az elhivatottságot a választott területen. Azt az alapvetést, miszerint az egyén alárendeli saját érdekeit a közösség szolgálatának. Iskolánkban a rendőri hivatáshoz szükséges feltételekbe, a tiszthelyettesképzés állomásaiba szeretnénk betekintést nyújtani, míg a megjelent partnerszervezetek képviselői a szolgálati ágak sokféleségét mutatják be.

Bak Sándor ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Humánigazgatási Szolgálatának szolgálatvezetője átfogóan mutatta be a rendőrséget. Pályaorientációról, továbbtanulási lehetőségek latolgatásáról lévén szó, az ezredes a középiskolásoknak a testületről mint az ország egyik legnagyobb munkaadójáról beszélt.

– Az ORFK egy olyan „cég”, amely 41 ezer hivatásosnak jelent munkahelyet – ismertette Bak Sándor. – Ez önmagában is igen tekintélyes szám, szilárdságot, kiszámíthatóságot, hosszú távra szóló tervezhetőséget sejtet olyan munkaterületek sokaságával, amelyek között a rendszer átjárhatóságot biztosít. A szakgimnáziumokban megszerezhető végzettség önmagában is számos pozíció betöltésére teremt jogosultságot, az itteni tanulmányok lezárása azonban nem jelenti a tanulási, önképzési folyamatok végét. Állandó lehetőség van újabb kompetenciák megszerzésére. A rendőrség az átjárásokkal változatos szolgálatot, a továbbtanulással előrejutást, tényleges karriert kínál. Érdemes figyelembe venni, hogy míg egy civil munkahelyen, például egy gépészeti vállalatnál adott esetben lehet, hogy egyetlen főmérnökre van szükség, addig a rendőrség mint munkaadó azonos vezető beosztások sokaságát kínálja. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy az átjárhatóság nem szűnik meg az ORFK-n belül, de a fölöttes szerv, a Belügyminisztérium az alája tartozó további szervezeti egységekkel, a katasztrófavédelemmel, a büntetés-végrehajtással, a titkosszolgálatokkal, a Terrorelhárítási Központtal együtt már 60 ezer fős munkaadó egészen komoly távlatokkal.

Kovács Marcell főhadnagy, az ORFK Humán­igazgatási Szolgálatának utánpótlási osztályától saját példájával illusztrálta a gyors karriert. Fél éve még főtörzsőrmesterként vett részt egy hasonló toborzónapon, majd diplomája megszerzése után már rendőrtisztként fogadta a kérdéseket a szervezet munkáját bemutató kisfilmeket követően.

Tucsányi István alezredes, a Pest Megyei Rend­őr-főkapitányság (PMRFK) közrendvédelmi és határrendészeti osztályának vezetője a hivatás árnyoldalairól is nyíltan beszélt:

– Senki nem állítja, hogy ez a szolgálat könnyű. Helyt kell állni cudar mínuszokban, kánikulában, fél napon át tartó helyszínelésnél, van, hogy kiszámíthatatlan reakciójú tömeggel kell farkasszemet nézni a stadion tövében egy focirangadón, máskor verejtékben fürödve, irigykedés nélkül mások kikapcsolódását biztosítani tegyük fel egy Forma–1-es nagydíjon. Nehéz, olykor megterhelő munka fizikálisan és mentálisan is. Cserébe máshol soha meg nem tapasztalható érzéseket, különleges visszaigazolásokat ad, amikor mód nyílik segíteni másoknak. A tiszthelyettesképzés két éve az előírásos képzés időtartama, de a tanulás folyamata egész szolgálat során tart. A rendőrség nem tesz különbséget az állományához csatlakozni szándékozók között, férfiaknak, nőknek, kinek-kinek lehetőséget kínál képességei, ambíciója szerint.

Az ORFK és a PMRFK toborzói mellett ezúttal is megjelentek a szakgimnázium partnerszervezetei, a Készenléti Rendőrség (KR), a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szakemberei, akik tájékoztatást adtak szervezeti egységeik munkájáról.

A beszédek után a gyakorlati bemutatók következtek: a kedvező időjárást kihasználva nem csupán az oktatási kabinetekben, de a gimnázium széles tereiben is. A sportpálya fegyverropogástól és kutyaugatástól lett zajos, a KR III. lovas és kutyás szolgálati osztálya szolgálati ebekkel szemléltetett intézkedéseket. Az adyligeti oktatók és a diákok is kivették a részüket a programok színesítéséből. Mélykuti Árpád alezredes, kiemelt főreferens tanulói önvédelmi bemutatóval készültek. Nagy Péter Pál főtörzszászlós és tanulói gépkarabélyos együtt mozgást, különféle tüzelőhelyzetek alkalmazását mutatták be a közönségnek, egy következő programpontban pedig szakszerű elfogásokat. Kiszi István főtörzszászlós tanítványaival a csapatszolgálati képzés rejtelmeibe adott betekintést a pályaválasztóknak.

A nyílt napon még mindenki elköteleződés nélkül megismerhette a szakgimnázium napi működését. A közlekedési gyakorló kabinetben Molecz Krisztián őrnagy előadását hallgathatták meg az érdeklődők, míg a közrendvédelmi gyakorló kabinetben Tóth Róbert alezredes iránymutatásával, nekigyürkőzött diákok kivitelezésében intézkedéstípusokat láthattak. Eszenyi László alezredes is tanulók segítségével gondoskodott a fegyverzet, Szatmári Csaba őrnagy pedig a bekerüléshez szükséges fizikai erőfelmérő bemutatásáról.     SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: FRANCZ ILONA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt vizsgálat: szemeteltek

A Bácsalmási Rendőrőrs nyomozói vádemelést javasolnak azzal a két férfivel szemben, akik háztartási hulladékot borítottak az árokpartra.

 

Letartóztatásban várja a vádemelést

A szekszárdi rendőrök alig két hét alatt befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 21 éves helyi férfival szemben folytattak gépkocsifeltörés-sorozat miatt.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Ásotthalomnál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.