Dobogóra lőtték magukat

2018. 12. 19., sze - 11:56
Zsaru Magazin

Hetvenhárom ország rendőrcsapata mérte össze tudását a II. Rendőr Szolgálati Pisztoly Világbajnokságon Kínában november 12–20. között.

A magyarok kitűnően szerepeltek: összetettben harmadik helyezést szereztek, a női csapat ezüstérmes lett.

Az elnevezés megtévesztő lehet, hiszen 2015-ben Budapesten rendezték az első világbajnokságot, miközben tavaly Abu-Dzabiban is lebonyolítottak egyet, csak azt világjátékoknak hívták. Az idei versenyre Kanton tartományban került sor, nem is gondolnánk, mennyi macerával jár egy ilyen versenyre eljutni. Például ami az adminisztrációt, a fegyver ki- és beviteli engedélyeinek beszerzését illeti, éppúgy, mint a fegyver kijuttatását a helyszínre. Ilyenkor a fegyver (amely nem sportpisztoly, hanem a rendőr szolgálati fegyvere) a versenyzőtől külön utazik egy lezárt és őrzött dobozban. A versenyzők a megérkezést követően kapják meg, Kínában éppenséggel csak a verseny helyszínén.

A magyar csapat a tavalyi országos bajnokság eredményei alapján állt össze. Akkor a két legjobb férfi pisztolylövő Batki György alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója és Parrag Norbert ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági rendőrfőkapitány-helyettese volt. A nőknél Salamon Tímea százados, a Készenléti Rendőrség kiemelt főelőadója helye egyértelmű volt, hiszen ő a női mezőnyben tavaly és ebben az esztendőben is megnyerte a bajnokságot, de a második utazóhelyért már külön válogatóversenyt kellett rendezni, és ezen Hatvani Nóra százados, a Terrorelhárítási Központ tisztje végzett az élen.

A bronzérmes csapat: Hatvani Nóra, Parrag Norbert, Batki György és Salamon Tímea
A bronzérmes csapat: Hatvani Nóra, Parrag Norbert, Batki György és Salamon Tímea

A megnyitón az eskü szövegét Salamon Tímeának, a tavalyi világjátékok győztesének kellett elmondania. Elmesélte, hogy jobban izgult, mint a versenyen. Miközben ő angolul mondta a néhány soros szöveget, amelyben a versenyzők megfogadják, hogy nem csalnak, nem doppingolnak és a fair play szabályai szerint versenyeznek, magas rangú nemzetközi vezetők figyelték, a kínai televízió élő adásában meg úgy egymilliárdnyian nézték. Márpedig ennyi néző még a Rolling Stonesnak is csak hosszú évtizedek alatt jön össze…

– Mint minden világversenyen, Kínában is arra törekedtek, hogy változatos legyen – mondja Salamon Tímea. – Tíz szituációs pályán kellett a célokat leküzdenünk, egy kivételével mindegyiken volt mozgó cél. Nehéz azt a zónát eltalálni, ami nem ad büntető másodpercet, főleg, ha még mozog is. A pályák dinamikusak voltak, hol fedezékbe kellett futnunk, hol pedig egy másik lőállásba, hogy jobban lássuk a célt. A lőlapok kivétel nélkül emberalakok voltak, például fegyveres támadó vagy túszejtő. Volt, hogy csak nyolc lőszert kellett felhasználnunk, volt, hogy huszonnégyet. Pontosan kellett lőnünk, mert nem volt javítási lehetőség, ennyiből kellett végrehajtani a feladatot. Szóval a lőkészségen kívül nagyon sokat számított a pontosság és a gyorsaság is.

Miközben valamennyi számban a kínaiak végeztek az élen, a magyar csapat az összesített csapatversenyben Kína és Fehéroroszország mögött kiemelkedő teljesítménnyel 3. lett, míg az egység női versenyzői ezüstérmet szereztek.

 

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ököllel ütötte a gyermeket

Súlyos testi sértés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt fogtak el a győri rendőrök egy helybéli férfit.

 

Eltűnt Bukovszki József

A Komáromi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a 74 éves férfi eltűnése ügyében.

 

Árokba lökte a motorost

A 31-es számú főúton történt balesetben megsérült motorosnak a Készenléti Rendőrség szolgálaton kívüli munkatársa segített.  

 

Siklóernyős zuhant le

Iszkaszentgyörgy mellett zuhant le egy mezőgazdasági földterületre a siklóernyős.

 

Maszkot viselt a szeméremsértő

A XXII. kerületi rendőrök keresik azt a férfit, aki a gyanú szerint egy fiatal lány előtt szeméremsértő módon viselkedett.