Drogellenes nap: Tisztán jobb!

2020. 07. 08., sze - 13:13
Zsaru Magazin

Június 26-a a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja.

1988 óta ezen a napon világszerte tartanak prevenciós előadásokat, drogellenes programokat a szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek, minden lehetséges fórumon felhívják a figyelmet a kábítószer-ellenes harc fontosságára. Így van ez nálunk is.

Egy internetes adat szerint a világon mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket. A drog évente mintegy 200 ezer ember haláláért felelős. A cél természetesen a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása. A rendőrség a mindennapokban is számos programot szervez, amelyen a fiatalok és a szülők is pontosan megismerhetik a kábítószerek használatának hatását, következményeit, most azonban, a kábítószer-ellenes világnap alkalmából egy kisfilmmel is felhívja a figyelmet a drogfogyasztás sokszor visszafordíthatatlan következményeire.

 

A JÁRVÁNYVESZÉLY HATÁSA

Magyarországon 1997 óta tartják hivatalosan a kábítószer-ellenes napot. Az utóbbi évekig Európában a leggyakrabban használt kábítószerek a cannabisszármazékok voltak, míg napjainkra jelentősen növekszik a különböző szintetikus, részben még legálisnak számító tudatmódosító szerek használata. Mint azt dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya alezredestől, az Országos Rend­őr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztályának munkatársától megtudtuk, nálunk sincs ez másképp.

– Erre a világnapra az ENSZ szervezetei és az Európai Unió Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) is ki szokott adni egy-egy ismeretterjesztő anyagot arról, hogy a világban milyen a droghelyzet – kezdi a beszélgetést. – Ezekből a jelentésekből az derül ki, hogy mint minden válság, így a koronavírussal kapcsolatos nemzetközi eseménysor is befolyásolta a kábítószerhelyzetet. 2008-ban egy nagy gazdasági válság rázta meg a világot, ami jelentősen megváltoztatta a kábítószer termelésének, terjesztésének és fogyasztásának lehetőségeit is. Ekkor a használók nem tudták megfizetni a drágább drogokat, ezért az olcsóbbak felé fordultak. A változás hatása nálunk is érezhető volt, 2010-ben ugrásszerűen megnőtt Magyarországon az új pszichoaktív szerek fogyasztása. Ezzel párhuzamosan 2008 óta emelkedett a világon a kábítószer-fogyasztás, erősödött ellene a küzdelem, így nőtt a lefoglalt kábítószer mennyisége is. Az új pszichoaktív anyagokban (dizájnerdrogok) 2015-től csökkenést tapasztalhattunk úgy a fogyasztást, mint a lefoglalt mennyiségeket tekintve. Ugyanakkor a fogyasztók ismét a klasszikus anyagok felé fordultak, leginkább az amfetamin típusú szerek felé, ilyen például az ecstasy. Az új pszichoaktív anyagok az elszegényedő rétegeknél találtak vevőre, noha ezek ára is jelentősen emelkedett. A rendőrség pedig az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordított a kábítószerek visszaszorítására, jelentős mennyiségű anyagot foglaltunk le, idén különösen sokat. Valamint számos szervezett bűnözői csoportot számoltunk fel ezen a területen, elkönyvelhetünk tehát jó néhány sikert.

Dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya alezredes
Dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya alezredes

A sikerek ellenére a drogfogyasztás Magyarországon változatlanul jelentős. Ahogy dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya fogalmaz: „Megelőző, védőoltást nem tudunk ellene adni.” Azt azonban hozzáteszi, nagy szerepe van viszont a felderítő, megelőző tevékenységnek. A mindennapi prevenciós tevékenység mellett ezért fontos a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja is, ami minden évben sok értékes programmal irányítja a figyelmet a problémára, és ezért fontos az ő megannyi előadása, amit különféle fórumokon tart főleg felnőtteknek, ritkábban gyerekeknek, elvétve gyógyszerész- és orvostanhallgatóknak. És nemcsak általános, de aktuális mondanivalója is mindig akad bőven. Most például az, hogy a világjárvány megint hatással volt a kábítószerpiacra, a drogok vagy az új pszichoaktív anyagok ára emelkedni kezdett. A határokat lezárták, ezért nem volt nálunk sem külföldről érkező utánpótlás, ami maradt, az pedig értelemszerűen drágább lett. Ám a rendőrség változatlan erővel folytatja a küzdelmet a kábítószerek termesztése, terjesztése és fogyasztása ellen.

 

NEM – CSUPA NAGYBETŰVEL

Néhány napja látható egy rendőrség által készített drogprevenciós film a YouTube-csatornán és a rendőrség Instagram-, Facebook- és Twitter-oldalán is. Az üzenete egyetlen szó: NEM. Igen, így csupa nagybetűvel: NEM. A film arra kéri a fiatalokat, mondjanak nemet a kábítószerre. A videó mindössze 1 perc 46 másodperc, a történet arról szól, hogyan válik ketté két szabálykövető fiatal útja egy buli után: az egyik elfogadja a felkínált kábítószert, a másik nem. A végén pedig orvosok, mentősök, ápolók és rendőrök tapsolják meg azt, aki jó döntést hozott, és elutasította a szert. Valahogy úgy, ahogyan az orvosokat, ápolókat volt szokás megtapsolni a járványveszély idején.
 

Vezér-Kovács Dorottya Borbála főhadnagy
Vezér-Kovács Dorottya Borbála főhadnagy

A film ötletgazdája Vezér-Kovács Dorottya Borbála főhadnagy, az ORFK bűnmegelőzési osztályának kábítószer-prevencióval is foglalkozó főelőadója, az ötlet kiteljesedésében és megvalósításában pedig az ORFK Kommunikációs Szolgálatának kreatív munkatársai segítettek, főként Simon Edina Tünde főhadnagy, Boross Tamás rendvédelmi igazgatási alkalmazott és Puskás Andrea rendvédelmi igazgatási alkalmazott. A fiatalokon kívül szerepel benne Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Zacher Gábor orvos, és feltűnnek benne a Humánigazgatási Szolgálatnál dolgozó kollégák és az ORFK Egészségügyi Szolgálatának dolgozói is. Az ötletgazda azt mondja, a korábbi években prevenciós programsorozatot indítottak, amelyben a területi szervek képviselői sorra látogatták az iskolákat, drogprevenciós órákat, előadásokat, vetélkedőket tartottak, de a járványveszély időszakában minderre nem volt lehetőségük. Ezért most ezzel a filmmel igyekeztek eljuttatni egy már jól ismert üzenetet a fiataloknak: mondjanak nemet a drogokra!

– A filmmel a rendőrség Instagram-oldalán keresztül olyan, egyébként veszélyeztetett korosztályt tudunk megszólítani, amely nagyon gyakran használja, látogatja ezt a fórumot – mondja Vezér-Kovács Dorottya Borbála. – Ez a film nem él ravasz filmtrükkökkel, elborzasztó hatáselemekkel. Nem szerettünk volna drasztikus videóval sokkolni, és azt sulykolni az embereknek, hogy: „Ne próbáld ki a kábítószert, mert annak egészségügyi és büntetőjogi kockázatai vannak!” Egészen egyszerűen azt az üzenetet szerettük volna eljuttatni a fiatalokhoz, hogy egy tudatosan átgondolt és jókor meghozott döntés az ember egész életére kihat.

 

A FIATALOK KÍVÁNCSIAK

Hogy vannak-e tágas és hatásos lehetőségei a drogprevenciónak, egyáltalán, milyen lehetőségei vannak, erről már Németh Ágnes ezredest, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetőjét kérdezzük. Németh Ágnes azt mondja, a megelőzés érdekében tartott előadások, kitelepülések a járványveszély elmúltával szerencsére ismét lehetségesek. Bár a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja olyan időszakra esik, amikor az iskolai közösségek szétszéledtek, megkezdődött a nyári szünet, azért a rend­őrség munkatársai ebben az időszakban sem tétlenkednek. Változatlanul szerveznek, találkoznak az állampolgárokkal, kitelepülnek rendezvényekre, járják az országot, a középiskolás táborokat, és minden lehetséges helyen igyekeznek tájékoztatni a fiatalokat a veszélyekről.

Németh Ágnes ezredes
Németh Ágnes ezredes

– A globalizáció kinyitotta a határokat, ma már az interneten könnyen beszerezhető bármi – véli Németh Ágnes. – Ez alól a drogok sem kivételek. Ez pedig kihívás a fogyasztóknak és a rendészeti szervek nyomozóinak is. Felgyorsult a világ, mindent el lehet érni, a fiatalok pedig kíváncsiak. Nyilván minden fiatal azt gondolja, akkor hagyja abba a drogozást vagy az alkoholfogyasztást, amikor akarja. A prevenció mindig egyfajta beavatkozás valakinek az életébe, a jogaiba, hiszen lényege szerint valaki meg akarja mondani a másik embernek, hogy mit csináljon, mit ne. Holott a másik ember úgy gondolja, hogy el tudja dönteni, mi helyes, mi nem, hiszen felnőtt. Vagy úgy gondolja, hogy felnőtt… A prevenció azért nehéz dolog, mert nem pusztán csak tanácsadás, hanem mert valóban egyfajta beavatkozás valakinek az életébe. Azt szeretnénk, hogy ne fogyasszon alkoholt, ha fogyasztott, akkor ne üljön autóba, vagy ne fogyasszon kábítószert. Persze az mindenkinek a saját döntése, hogy ezeket megteszi vagy sem, mi ezen a ponton szeretnénk belépni a képbe azzal, hogy felhívjuk a figyelmét arra, mit okoz mindezzel. A saját, a családja, a barátai életében. Valamint arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy minderre hogyan tudna nemet mondani. Ami különben, jól tudjuk, a felnőtteknek sem könnyű. Gondoljunk csak egy baráti összejövetelre, egy lagzira, amelyen sokszor okoz bajt az alkohol. Ha nemet mondunk rá, azzal a közösségünket, baráti társaságunkat is elveszíthetjük, márpedig ezek nagyon fontosak a fiatalok életében. Csakhogy ilyenkor meg az a kérdés jön elő a prevenciós előadások, beszélgetések során, hogy milyen is az igazi barátság. Egy igazi barát számára mi a követendő eljárás? Mit kell tennie, ha ő valóban barátja annak, aki bajba jutott vagy a baj irányába indul el?

Németh Ágnes azt mondja, az óvodától igyekeznek elkísérni a gyerekeket egészen 18 éves korukig. Ha kell, iskolában, táborban segítik a fiatalokat, de tartanak tanácsadást szülőknek is, hiszen nekik is tudniuk kell, milyen lehetőségeik vannak, milyen helyzetben mit célszerű tenniük. Lakóhelyi szülőcsoportokban is meg lehet beszélni a problémákat, a gyerekeknek is ismerniük kell azokat az ingyen hívható segélyvonalakat, amelyeken segítséget kaphatnak, ha már nem a rendőrrel akarják megbeszélni a gondjaikat. A számos közvetlen találkozás mellett a rendőrség filmekkel és a fiatalok körében népszerű influencerek segítségével is igyekszik hatni. Utóbbiak internetes eléréseinek hatalmas száma nagyon sokat segíthet abban, hogy az információk minél nagyobb arányban eljussanak a fiatalokhoz. És persze most, hogy a rendőrség már ott van a Facebookon, az Instagram-oldalakon, a YouTube-csatornákon, maguk a zsaruk is képesek az információt oldottabb formában, a fiatalok nyelvén is eljuttatni a tömegekhez. Mindez újabb lehetőségeket kínál.

 

Elismerések

A kábítószer elleni küzdelem világnapja alkalmából pénzjutalomban, valamint Szent György Emlékérem elismerésben részesült a droggal összefüggő bűncselekmények felderítése és a nyomozás során nyújtott kimagaslóan eredményes 2019-es tevékenységéért három zsaru. A jutalmazottak között volt Ignácz István alezredes, aki a Készenléti Rendőrség állományában dolgozik, Pásztor Tamás főhadnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa és Farkas László, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság századosa. Az országos rendőrfőkapitány emléktárgyat és Szent György Emlékérmet adományozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományából néhai Petromán András főtörzszászlós kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréseként szüleinek, Petromán Andrásnak és Petromán Andrásnénak.
 

PA
Petromán András főtörzszászlós szülei fiuk elhunyta után vették át az elismerést

 

Trencsényi Zoltán
Fotó: Fülöp Máté


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem. Menekülés közben több szabályszegést is elkövetett, végül balesetet szenvedett. A járműben tartózkodó három személy ezután is menekülni akart, végül az egyenruhások elfogták őket.