Drogot is kerestek az ebek

2018. 12. 06., cs - 08:35
Zsaru Magazin

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) szervezésében először tartották meg Szekszárdon a szolgálati kutyák összevont képzését november 13-án.

A Tolna és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei adták át tudásukat egymásnak. Megfigyelőként vettek részt a Tolna megyei katasztrófavédelem, valamint a büntetés-végrehajtás munkatársai.

A képzés a Szekszárd határában levő Sötétvölgyben nyomkövetési feladatok végrehajtásával kezdődött. A külső helyszínen megvalósított kutatási gyakorlaton három nyomkövető négylábúnak és járőrtársának – a korábban rögzített szagnyomok alapján – kellett megtalálnia az elrejtőzött embert vagy az eltűnt tárgyat. Az ebek sikerrel vették az „akadályokat”.

– Az egyik kiemelkedő állat a hároméves német juhász, Zulu volt, aki általános rendőrkutyaként vett részt a feladatokban – mondta Putnoki Krisztián zászlós, a TMRFK bűnügyi technikai osztályának bűnügyi kutyavezetője. – Nagyon ügyes nyomkövető és járőrkutya is egyben. Nemrég egy fiatalember életét mentette meg, aki öngyilkossági kísérletet követett el otthon. Szagnyomok alapján a lakásuktól igen messze, egy szőlős kis épületében találta meg Zulu, szerencsére még időben. A gyors orvosi segítségnek köszönhetően a fiatalember azóta felépült.

.

A délelőtt folyamán három kábítószer-kereső kutya és járőrvezetője kapott feladatot. Hat helyszínen – három irodában és három gépkocsiban – elrejtett drogot kellett kiszimatoljanak az ebek. A három állat jól teljesítette feladatát. Zsófi, Zizi és Balázs is megtalálta a raktárhelyiségekben és autókban elrejtett szereket, mit sem törődve a környezet zavaró tényezőivel.

– Zsófi ugyan már kilencéves, de az egyik legjobb keresőkutya – mesélte Putnoki Krisztán zászlós, aki két négylábúval dolgozik. – Ismérve, hogy bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között képes feladatokat megoldani, nem csak a kiképzőpályán, éles bevetéseken is megbízható. Mindehhez kiváló idegrendszer és teherbírás szükséges, keresőkutyáknál pedig még az átlagos ebekhez képest is kifinomult szaglás, ami benne mind megvan. Ezt bizonyítja, hogy egy év alatt két nagyobb találata is volt.

A képzés vezetője, Horváth László alezredes, a TMRFK bűn­ügyi technikai osztályának vezetője hasznosnak ítélte az eseményt. A nap tapasztalatai alapján az ilyen jellegű tréningeket a jövőben rendszeresen fogják végrehajtani a szolgálat munkatársai.

.

Ha a szolgálatban álló kutyákról esik szó, a legtöbbeknek Rex felügyelő és a német juhászkutyák ugranak be. Pedig őrző-védő területen egyre népszerűbb, sőt sok országban a leggyakoribb fajta például a malinois, de sok rottweiler is szolgál és véd a rendőrség kötelékeiben. A drogkereső kutyák között pedig akad szép számmal terrier, vizsla és német juhász is. Náluk csak a teljesítmény számít.

A legfontosabb, amit meg kell tanulniuk az állatoknak, az alapvető engedelmesség. Itt fontos a megerősítés, a játékosság, a vadászösztön erősítése. A legjobb rendőrkutyák az igazi „zsinóros labdafüggő” kölykökből lesznek. Meg kell tanulniuk mindenféle időjárási körülmény esetén, akár éjszaka, esőben, hóban is dolgozni. Fontos, hogy a környezet se befolyásolja a munkavégzésüket: nem jöhetnek zavarba a márványpadlótól, a süp­pedős szőnyegtől vagy a recsegő falépcsőtől sem. Ezek meglepően sok hétköznapi kutyának jelentenek gondot, de egy rendőrebnél ez megengedhetetlen. A leendő járőrkutyák az őrző-védő képzésen elsősorban a gazdájukat tanulják meg védeni. A keresőkutyák képzésekor először „beszélni”, jelezni tanítják meg az állatokat. Egy idő után a csemegét kedvenc játékkal helyettesítik, majd ha már érti, hogy a játék lényege a keresés, rávezetik többek között a drogok keresésére. Ha megvan az alaptudás, változatos környezetben gyakoroltatják vele.

Tolna megyében 11 rendőrkutya teljesít szolgálatot, további egynek a képzése folyik. Vannak közöttük nyomkövető, kábítószer-kereső, általános és járőrebek is. 

KUN MÓNIKA

FOTÓ: RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset a 81-es főúton

Csókakő térségében teljes szélességében lezárták a 81-es számú főutat a rendőrök.