Drónnal is vigyázták a fesztivált

2021. 09. 10., p - 08:17
Zsaru Magazin

Véget ért a nyár, ezzel együtt a fesztiválok főszezonja. Ennek apropóján összegeztük, milyen feladatai, specialitásai vannak a nagy létszámú, önfeledt szórakozást ígérő rendezvények rendőri biztosításának.

Szükség van-e keretekre, korlátokra a szabadság megéléséhez? A legpatinásabb magyar fesztivál, az EFOTT jelmondata: Csak szabadon! A fejéri rendőrök megmutatták: hogyan lehet összerendezni a látszólagos ellentmondásokat.

Nyár, vízpart, zene. Ígéretes alaphelyzet. Szórakozás, kikapcsolódás, felszabadult sokaság. Pláne igéző együtt­állás. Kinek megérdemelt vakáció két tanév közt, kinek regenerálódó távollét a munkapadjától. Az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója a magyar fesztiválpaletta uralkodó színfoltja. Zseniálisan jól tartja magát: 1976-ban látta meg a napvilágot, így 46 évével bőven korelnöke az ilyen jellegű honi rendezvényeknek. Máig az egyik legnépszerűbb nyári zenei-összművészeti rendezvény; biztonságára évek óta a fejéri zsaruk ügyelnek.

– 2005-ben, 2008-ban és 2012-ben is rendeztek EFOTT-ot a megyénkben, de akkor még változó helyszíneken. 2015 óta visszatérően a Velencei-tónál rendezi meg az aktuálisan soros házigazda felsőoktatási intézmény a fesztivált, így mondhatni, van rutinunk a biztosításában – mondta el Völgyi Balázs őrnagy, biztosításparancsnok, a Gárdonyi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője. – Az idei, augusztus 11. és 15. között megtartott fesztivál két különlegességgel bírt. A pandémia miatt több hasonló tematikájú szabadtéri rendezvény elmaradt, így várható volt, hogy az efféle kikapcsolódást igénylők érdeklődése fokozottan ide fog koncentrálódni, ez a tömeg növekedését jelentette. A másik változás az volt, hogy az előző évektől eltérően, a fesztivál az idén néhány száz méterrel arrébb költözött a tóparton, így Velence helyett hivatalosan már a szomszédos település, Sukoró területén zajlott. Ez a gyakorlatban leginkább abban volt érezhető, hogy a látogatóknak más útvonalat kellett használniuk a bejutáshoz, és ez a mi munkánkra is kihatással volt. Rendőrségi feladat ugyanis szavatolni az érkezők biztonságát, a forgalom minél zavartala­nabb haladását. Kidolgoztuk a biztonságos közlekedés fenntartására, valamint a fesztivál környezetét érintő átmeneti korlátozásokra vonatkozó tervünket. Több helyszínen voltunk jelen, mozgó egységek kontrollálták a megnövekedett forgalmat, útbaigazítást adtak az érkezőknek. Sukorón az M7-es autópályával párhuzamosan, az EFOTT-hoz vezető útszakasznál létesítettünk egy többfunkciós irányító-áteresztő pontot. Itt kollégáim ellenőrizték a fesztiválra autós bejutással rendelkezők jogosultságát. Figyelembe vettük az út áteresztőképességét, a parkolóhelyek számát, és az a döntés született, hogy a torlódások elkerülése érdekében csak a fesztivál fellépői, az ott munkát végzők, illetve a mentők, a tűzoltók, és az egyéb hatóságok munkatársai mehettek be járműveikkel az EFOTT területére, a vendégek nem. A fellépők listáját, autóik rendszámait a rendezők előzetesen rendelkezésünkre bocsátották; ennek alapján történt a beengedés. Ugyanitt segítették kollégáim a közönséget szállító taxik, buszok megfordulását.

A fesztivál harmadik napján, péntek este, a kulturális helyzet fokozódik, a rendezvény a finálé irányába tart, ez érezhető a látogatás növekvő intenzitásán. Szinte folyamatosan érkeznek napijegyesek, akik az adott este valamelyik előadójára kíváncsiak; mellettük jelentős számú közlekedőt ad a bérletesek tábora. Ők korábban elhagyták a fesztivál területét; bejárták Sukorót, Velencét, Pákozdot, vízi programoknak hódoltak, és most térnek vissza az esti koncertekre. Pintér Csaba főtörzszászlós, a Fejér Megyei Rend­-
őr-főkapitányság ­(FMRFK) M7 autópálya-alosztályának szolgálatirányító parancsnoka és Takács Roland főtörzsőrmester, járőrvezető teljesít szolgálatot az egyik közeli csomópontnál. Innen már csak a gyalogosok és a kerékpárosok mehetnek tovább, a taxik, a fellépők és a VIP-vendégek szint­úgy, a zsaruk a vendéglistán nem szereplő autósokat más irányba igazítják. A kocsisor meg-megtorpan, a sofőrök értelmezik a lehetőségeket; ha a visszafordulás mellett döntenek, a rendőrök segítik manővereiket.

– A forgalomirányítás mellett a fesztiválon hivatalosan külső biztosítást látunk el, az EFOTT területén a rendezőkkel szerződött biztonsági cég ügyel a rendre – mondta el Kratancsik Ákos alezredes, a Martonvásári Rendőrőrs és a fesztivál adott napi biztosításának parancsnoka. – A szervezőkkel és a biztonsági szolgálattal az elmúlt évek során sikerült kiváló együttműködést kialakítani. Beszéljük egymás nyelvét, összeszoktunk, egyre kevesebb súrlódással tudunk dolgozni. A főszabály szerint a területre csak a biztonságiak értesítése alapján megyünk be intézkedni, ez nem jelenti azonban azt, hogy ne lenne jelen rendőr a fesztiválon. Az ­FMRFK bűnmegelőzési osztálya információs pontot létesített, a nappali órákban szóróanyagokkal hívják fel a résztvevők figyelmét az esetleges veszélyhelyzetekre. A Gárdonyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vízi körzeti megbízottjai a tó felől járőröznek a fesztivál közelében, természetesen szolgálati hajóval. Ők elsősorban a vízhasználat szabályainak betartatására ügyelnek. A fesztiválnak van saját strandja, amit használhatnak a vendégek; más partszakaszon és a közvetlen közelben lévő VVSI evezőpályánál azonban tilos a strandolás, fürdőzés.

Biztosítás kívül, megelőzés belül, forgalomirányítás a földön, kontroll a vízen… és a levegő kimarad? Szó sincs róla.

– Egy négyrotoros drónt használunk a fesztivál időtartama alatt különböző célokra – mondta el a két drónpilóta, Csermely Péter százados és Szemerei Péter törzsőrmester. – A távvezérléses drón maximálisan 120 méteres magasságig tud felemelkedni, óránkénti 81 kilométer/óra sebességre képes, és átlagos igénybevétel mellett folyamatosan 30 percet tud a levegőben tölteni. Nagy felbontású, 360 fokban forgatható optikát visz magával, amivel jó minőségű mozgóképet közvetít. Segítségével nyomon tudjuk követni a fesztivál területén történteket, ilyenkor kisebb magasságból pásztázunk. Ha feljebb emelkedünk, akkor képet kapunk a környék forgalmáról, az utak telítettségéről. Ha akár a színpadok környékén, akár a közúti forgalomban rendőri beavatkozást igénylő eseményt észlelünk, értesítjük a rendészeti vagy a közlekedési állományrészt. Jelen pillanatban magunk fogunk tisztázni egy helyzetet: a miénken kívül egy másik drónt vettünk észre a fesztivál fölött, ami kérdéseket vet fel, mivel a drónüzem szigorúan légtérhasználati engedélyhez kötött, és biztonsági okokból két drón nem repülhet egyszerre ugyanazon a helyen.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER  


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egyenruhás mikulások

Környén a gyalogos-átkelőhelyeknél rendőrök kedveskedtek ajándékokkal a közlekedésben résztvevőknek.