Dunából húzták ki

2018. 10. 31., sze - 14:56
Zsaru Magazin

Egy elkeseredett asszony életét mentették meg a ráckevei rend­őrök október 12-én hajnalban.

Élve húzták ki a Dunából az idős nőt. Nappal még mindent beragyog az itt felejtett nyár, de az éjjelek már ősziek, csak tizenkét fokos a folyó vize. A hullámok októberben csak látványra simogatnak, éji csillogásuk dermesztő fekete ölelés.

dg
Doszkocs Gábor törzszászlós és Wesselényi Miklós főtörzsőrmester

– A szolgálatirányító helyiségben a térfigyelő monitorral szemben ültem, amikor 1 óra után feltűnt a látómezőben egy magányos alak a kihalt utcán – mondta el Wesselényi Miklós főtörzs­őrmester, a Ráckevei Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. – Furcsa volt, hogy egyedül sétál a teljesen üres városban: A monitoron láttam, hogy egy apró termetű, idős nő. Rögtön ezután szöget ütött a fejembe: mi oka lehet egymagában kint tartózkodni az éjszakában? Követtem mozgását, a Duna felé tartott. Egészen közel ment a korláthoz, a víz felé nézett, többször fel is lépett a korlát aljára. Akkor már tudtam, hogy baj van.

A megbízott Doszkocs Gábor törzszászlóssal, szolgálatirányító parancsnokkal és Tóth Gábor törzsőrmesterrel indult meg a rendőrségtől talán százötven méterre lévő Árpád hídhoz. Másodpercek alatt elérték a hidat, ahol Wesselényi főtörzsőrmester a legrosszabb lehetőséggel számolva már eleve a meder felé szaladt, míg társai a híd útpályáján közelítettek a nő irányába. Mielőtt a törzszászlós és a törzsőrmester a híd közepére érhetett volna, a nő beugrott a vízbe.

Wesselényi Miklós főtörzsőrmester nem volt irigylésre méltó helyzetben, miközben a parton hányta le magáról ruháit. A név kötelez – gondolhatjuk, mivel azonos nevű történelmi elődje már jeleskedett vízimentésben. Az árvízi hajósként ismert bárónak 1838-ban legalább egy bárkája volt. A tiszthelyettes csak magára, no meg kollégáira számíthatott:

– Időközben a partra érő munkatársaimat kértem meg, hogy próbáljanak elemlámpával világítani. Felfedeztem némi fodrozódást a vízen, abba az irányba úsztam. Korábban soha nem kellett vízből mentenem, annyi előzetes elképzelésem volt, hogy az asszonyt mindenképp együttműködésre bírom, ha kell, leküzdöm ellenállását, nehogy kapálózásával mindkettőnket a mélybe rántson. Erre nem volt szükség, teljesen mozdulatlanul ringatózott a víz felszínén, a parttól mintegy huszonöt méterre. Kabátja kapucnija szétterült a víztükrön, azt megragadva vontattam magam után.

– A vízbe gázolva vettük át a mozdulatlan testet, majd a partra emeltük – folytatta Doszkocs törzszászlós. – Míg kollégám felkapkodta a parton hagyott ruháit, és egy odaérkező járőrkocsiba ült átmelegedni, mi mentőt és tűzoltót hívtunk, kiérkezésükig kabátokkal, pokrócokkal takartuk be a reszkető nőt, majd beszéltettük, hogy eszméleténél maradjon. Segítettünk a tűzoltóknak felvinni a hordágyat a mentőautóig, amivel bevitték a kórházba.


Szilágyi Attila
Fotó: Marosfalvi Péter


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.