Dupla fogás a Belvárosban

2020. 06. 17., sze - 15:35
Zsaru Magazin

Futásra biztatta barátnőjét, majd maga is loholásba kezdett volna egy férfi a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky úton május 25-én délután.

A zsaruk elejét vették a pár eliszkolásának, és nem mellesleg megakadályozták egy nagyobb tétel drog Zala megyébe szállítását. Egy másik hasonló ügyet is felderítettek két nap alatt.

A fiatalember több millió forintot érő dobással szöktette volna a párját, de a belvárosi zsarukat nem tudták kicselezni. A felelősségre vonást megúszni akaró fővárosi N. Márk (24) a végén szó szerint alulmaradt a küzdelemben.

– Eseti marihuánafogyasztók beszerzéseit ellenőrizve szereztünk tudomást arról, hogy a Belvárosban egy férfi saját lakóhelyén árusít tiltott anyagot – mondta Pál Bendegúz hadnagy, az V. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozója. – A 25 éves R. Máté Józsefről megtudtuk, hogy eredetileg nagykanizsai illetőségű, de egy ideje a fővárosban él. Kapcsolatrendszere átvilágításakor felfigyeltünk egy érdekességre: információt szereztünk arról, hogy május 25-én találkozót tervez azzal az N. Márkkal, aki viszont jelenleg Nagykanizsán él, de eredetileg budapesti lakos. Feltételeztük, hogy a két férfi összejövetelének oka drogadásvétel is lehet. Azt azonban természetesen nem tudtuk, hogy ki lesz a vevő, és ki az eladó. Figyelembe véve a Zala–Budapest-távolságot, azt valószínűsítettük, hogy nagyobb mennyiségű bódítóanyag cserélhet gazdát. 210 kilométert nem autózik valaki oda-vissza 1-2 gramm fűért. Ellenőrzésünket akkorra időzítettük, amikor N. Márk lejött R. Máté József lakásából, és barátnőjével épp beszállt volna a személygépkocsijába.

Az intézkedés egy darabig a megszokott keretek között folyt, aztán hirtelen mozgalmassá vált. A járőrök között álló fiatalember egy szatyrot dobott oda kedvesének „Ha szeretsz, akkor futsz!” felkiáltás kíséretében. Jól mérte fel a kilátásait, neki kevesebb esélye volt elszaladni, a zsaruk közelebb álltak hozzá, figyelték a mozgását, és elzárták a menekülési útvonalait. Az egyébként átlagon felüli kondíciójú férfi ettől függetlenül a számára kedvezőtlen pozícióból is megpróbált kitörni: ekkor vitték földre a zsaruk. Barátnője sem tudta volna végrehajtani a kapott utasítást. Amíg az egyenruhások a közelben tartózkodó nyomozók segítségével megbilincselték N. Márkot, addig civil ruhás rendőrök léptek hozzá, és elvették tőle a szatyrot.

– Összesen 1581 gramm marihuánát találtunk benne – folytatta Pál Bendegúz hadnagy. – Az utcai elfogással egy időben egy másik egységünk R. Máté József lakóhelyére hatolt be, ott további 415 gramm füvet találtunk meg és foglaltunk le. Ő volt az eladó, ezt a nála megtalált majdnem 6 millió forintos összeg, digitális mérleg, csomagolóanyagok támasztották alá. Őt kábítószer-kereskedelem bűntettének, míg N. Márkot kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt állítottuk elő a rend­őrkapitányságra. A bíróság május 28-án elrendelte letartóztatásukat. N. Márk barátnőjét, aki nem próbált elmenekülni, és tevékenyen sem vett részt az adásvétel egyetlen mozzanatában sem, tanúként hallgattuk ki.

A véletlen úgy hozta, hogy két nap alatt a belvárosi zsaruk két kábítószer-eladási ügyben mutathattak fel eredményt. A Bajcsy-Zsilinszky úti akció után 24 órával egy afgán állampolgárságú férfit is előállítottak, akit korábbi ügyekkel hoztak összefüggésbe.

– Ali R. A. (19) neve több eseti marihuánaértékesítéssel kapcsolatban merült fel – magyarázták Holecska-Bősz Judit törzsőrmester és Borbás Dalma őrmester, az V. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói. – A férfi ismereteink szerint a tavalyi év folyamán az Erzsébet tér környékén kínált pénzért drogot alkalmi vevőknek, jellemzően fiataloknak. A járványügyi helyzet miatt a vásárlók bevonásával a díler fényképes felismertetésére, ez alapján azonosítására, majd lakóhelyének megállapítására május 26-án került csak sor. Ekkor azonban már egy lendülettel „végigvittük” az intézkedést. Kutatást tartottunk a férfi XIII. kerületi lakóhelyén, ahol droggal szennyezett csomagolóanyagokat találtunk, majd XXIII. kerületi tartózkodási helyére is elmentünk. Ott egy tő jól fejlett marihuánacserjét foglaltunk le. Akciónkat segítette a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi bevetési osztálya és a bűn­ügyi technikai osztálya is, utóbbi egység kutyát is hozott a helyszínekre. A kábítószer keresésére felkészített ebnek jó hasznát vettük: pillanatok alatt megtalálta a drogtörmelékes tasakokat a többszobás angyalföldi ingatlanban. Felbukkanásunknak természetesen hírét vette Ali R. A. is, aki telefonon kapcsolatba lépett velünk. Előbb azt ígérte, hogy magától bejön a rendőrkapitányságunkra tisztázni az ügyet. Később aztán visszakozott, végül körözést adtunk ki ellene, ennek hatására feladta magát. Kétrendbeli tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére történő kábítószer-kereskedelem bűntettének, kábítószer-kereskedelem vétségének és kábítószer birtoklása vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Négyen próbálkoztak

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Csongrád-Csanád megyében.