Éber zsaruk az alvóvárosban

2017. 10. 04., sze - 10:25
Zsaru Magazin

Az egyetlen megyei jogú város Pest megyében, döntően kertvárosi környezet néhány panelépülettel. Érd pörgő alvóváros, ahol zsarunak lenni szakmailag kihívást jelent.

Érd autópályák, főutak, vasútvonalak találkozópontja, területén 120 ezer lakos él, és stratégiailag kiemelt, országos jelentőségű ipari létesítmények találhatók.

– Kihívást jelent az itteni feladatellátás, a lakosságszám, a terület nagysága és más specialitások miatt is – mondja Szellák Norbert őrnagy, az Érdi Rendőrkapitányság megbízott vezetője. – Jelentős a fővárosban dolgozók aránya, akik a megfizethetőbb ingatlanárak vagy bérleti díjak miatt a közeli Érden élnek, vállalva a mindennapi ingázást. Sok otthon őrizetlenül marad hosszú órákra. A közrendvédelmi állománynak kell jól tervezett szolgálatbeosztásokkal, látható jelenléttel elejét venni a besurranásoknak, betöréseknek. Infrastrukturális adottságaink, az M0-s, M6-os, M7-es autópályák, a 6-os és 7-es főút, a vasútvonalak a közlekedési szakterülettől várnak el kiemelt intenzitású helytállást. A jelentős forgalom mellett is gondoskodnunk kell az úton lévők biztonságáról. Gyakori ellenőrzésekkel, különösen érzékeny időszakokban, például iskolakezdés idején súlyozott forgalomirányító szolgálatokkal koncentrálunk a közlekedők épségére. Nem szorulhat háttérbe a rendőrség szolgáltató jellege sem, problémák meghallgatásával, feltárásával, azokra adott válaszokkal tesszük élhető és szerethető településekké a gondjainkra bízott Érdet, Diósdot, Százhalombattát, Tárnokot, Törökbálintot, Sóskutat és Pusztazámort.

Becsengetnek néha a zsaruknak is. Rímelve a kapitány által elmondott irányelvekre, Dorogi Viktor törzszászlós a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola előtt kezdi meg a szolgálatot.

– A vakációról visszatérő gyerekek nehezebben rázódnak vissza a hétköznapokba. A járművezetők sem kalkulálnak mindig kellő figyelemmel a hónapokig kihalt iskolák, óvodák közelében a kicsik újbóli felbukkanásával. Kollégáimmal a reggeli és kora délutáni időszakban több intézménynél a lehető legbeváltabb megoldással; forgalomirányítással dolgozunk a balesetek megelőzésén – beszélt ősz eleji penzumáról a körzeti megbízott.

Scherer Krisztián főtörzsőrmester és Jónás Zsolt törzsőrmester sebességet mérnek egy baleseti gócpontban. A játékszabályok tisztázottak, a tempó ötvenig megengedett, fölötte fizetésköteles.

– A Vadlúd utca és a Zámori út kereszteződésében szembetűnően sok baleset történik, egyértelműen a gyorshajtások miatt. Szükséges a visszaszorítás, a mai ellenőrzés során egy óra alatt egy közigazgatási bírságot és nyolc helyszíni bírságot róttunk ki – mondták a közlekedési helyszínelők.

A szabályszegéshez gavallérosan taposott gázpedál sem kell, elég a hibás szemlélet. A Velencei úton egy gyalogost ugraszt meg a zebrán egy autóvezető, az utolsó pillanatban a közeli buszöbölbe kormányozza kocsiját a gázolás elkerülése végett. Két zsaru szemtanúja volt a hajmeresztő akciónak, cselekménye vétkes mivoltát magyarázták csekkírás közben a saját igazát konokul védő asszonynak.

– Meghallgattuk, hogy negyven éve vezet, azt is, hogy az esetek többségében átengedi a kijelölt gyalogátkelőhelyen a gyalogosokat. Nem tudjuk tolerálni azt a védekezést sem, hogy nincs pénze a bírság megfizetésére – számoltak be az intézkedésről Kajáriné Bodó Enikő törzszászlós és Jakus István zászlós.

– Fokozott ellenőrzést tartunk lakossági bejelentések alapján, több aspektusból is megvizsgálunk néhány portát – magyarázta Nogula Tamás őrnagy, rendészeti osztályvezető. – Figyelünk az egyes városrészek rendezettségére is, ezért a közterület-felügyelet munkatársaival közösen illegális szemétlerakatokat, engedély nélküli gépbontásokat, utcára kitett építkezési hulladékokat, azok lerakóit kutatjuk fel. Az akció másik része körözött személyek felkutatására irányul, ez tisztán rendőri feladat, amihez további egységeket irányítunk az adott helyszínekre.

Paulovics Kitti hadnagy, vizsgáló, Németh Bálint András főtörzsőrmester, szolgálatirányító parancsnok és Balatinácz Milán törzsőrmester, járőrvezető egy közepesen elhanyagolt udvaron kezdték meg az ellenőrzést. Az egy négyzetméterre eső kibontott járműmotorok száma igen nagy, az azonosító számokat központi adatbázison futtatták át a zsaruk. A tulajdonos Bozsóki Imre és Kasztor János közterület-felügyelőktől kapott végül egy bírságot. Többszöri figyelmeztetésre sem távolította el utcán tárolt törmelékeit. A következő címen előbb megriadó, majd barátkozón érdeklődő lakossággal vették fel a kapcsolatot a rendőrök, körözött személyt a helybéliek nem láttak, így a zsaruk két járőrrel, Kiss László főtörzsőrmesterrel és Szántó László törzsőrmesterrel egy másik címet kerestek fel. A kapu tárva-nyitva volt, a szobában égett a villany, valaki nemrég még lehetett a lakásban, de valamiért nem óhajtotta a rendőrtársaságot, alighanem elillant a mezőbe vesző telekvégen. A szomszédok kérdezgetése nem várt mellékkörülményt tárt fel.

– Információt kaptunk arról, hogy az ingatlan jogszerű tulajdonosainak kihalása után illetéktelenek kvártélyozták be magukat, akik az elhaltak nyugdíját is felveszik. Az adatok helytállóságának ellenőrzése után akár egy jó kiindulási alapot tudunk nyújtani a bűnügyes kollégáknak – mondta Németh Bálint András főtörzsőrmester.

Kiss László főtörzsőrmester és Szántó László törzsőrmester hívást kapott a tevékenységirányítási központból: a Felsővölgyi utcában kölcsönösen bejelentést tett egymásra az albérlő és a háztulajdonos megjelenő képviselője.

– Egy szobát lezártak, abban állítólag a tulajdonos tárgyai vannak, jogerős ítélet nincs egyik fél kezében sem arról, hogy ki rendelkezik az épület helyiségei fölött. Jelenlétünkben atrocitás nem történt. Az ilyen jellegű kiszállás és kompromisszumteremtés, ha nem is feltétlenül rendőri feladat, korántsem ismeretlen számunkra. Nemrég voltunk egy családnál, ott nagypapa és unoka a távirányító birtoklásán nem tudott megegyezni, tőlünk várták a döntést, hogy melyik csatorna menjen a tévében – engedett betekintést az érdi rendőrködés kulisszatitkaiba a két tiszthelyettes.

Szilágyi Attila

Fotó: Erdei Mihály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset az 1-es számú főúton

Bicske térségében egy motorkerékpár, valamint egy gépkocsi ütközött össze, ezért teljes útlezárás van érvényben.

 

Halálos vonatgázolás

Siófok belterületén személyvonat ütött el egy segédmotoros kerékpárt toló férfit.