Égből jövő biztonság

2020. 07. 16., cs - 13:28
Zsaru Magazin

A legmodernebb eszközök alkalmazásával szélesítik tevékenységi skálájukat a nógrádi rendőrök.

A XXI. századi technikai lehetőségek átgondolt felhasználása előrelépést jelent majd a közlekedésbiztonság területén is.

A drón napjaink egyik meghatározó vívmánya. A földről irányítható, játékszernek tűnő eszköz megfelelő felszerelésekkel kiegészítve és okosfunkciók használatával komoly segítséget nyújthat a hatóságok számára is. Az egyre jobban fejlődő repüléstechnika és a mind tökéletesebb optikai rendszerek házasítása szó szerinti új perspektívát nyitott – odafentről. A lehetőségek számbavétele után a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az országban is elsőként balesetek megelőzésének céljából, a közlekedési morál javításának érdekében vetette be a drónokat.

– Első lépésként megvizsgáltuk a drónok „szolgálatba állításának”, a velük végzett ellenőrzéseknek a törvényi hátterét – mondta elöljáróban Palkovics Viktor alezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Szolgálati felszerelésként a berendezések hatósági használata teljesen megszokott, a képalkotó berendezések által rögzített felvételek felhasználására a korábban is érvényes jogszabályok vonatkoznak. Újdonság az eszköz mozgástere: míg eddig kameráink, műszereink statikusan elhelyezve vagy járművekbe telepítve, de minden esetben a földről dolgoztak, ezúttal a drónok a levegőbe emelkedve látják el feladataikat. Az illetékes légügyi hatósággal, valamint a Magyar Honvédséggel egyeztetve határoztuk meg egyrészt a drónokkal repülhető területeket, másrészt a talajszint fölötti magasságot. Noha műszaki adottságai többet is engednének, a gépezetek engedélyezetten 120 méterig emelkedhetnek fel, ez azonban egy elméleti határérték. Előzetes elemzésekkel megállapítottuk, hogy munkánk elvégzéséhez ennek a kapacitásnak a töredéke is bőven elegendő: 20-30 méteres magasságból már egy egészen új látószöget kapunk. Vannak olyan helyzetek, amiknél egyértelmű áttörést jelent a drónokról készített felvétel. Az eszköz kameraképe egyszerre megjeleníti például egy lámpás kereszteződésben, hogy a forgalomirányító berendezés tiltó hatálya alatt a közlekedés résztvevője egészen pontosan hol tartózkodott. Így nem csupán egy három dimenzióban értelmezhető térbeli képet kapunk, de a dokumentált felvétellel szemben értelmét veszti az esetleges szabálytalankodók tagadása, magyarázkodása is: bizonyító erejű képek lesznek birtokunkban. A drónok alkalmazásával első lépcsőben városi közlekedési szabálysértéseket, normakerüléseket igyekszünk feltárni és szankcionálni. Nógrád megye jellemzően kevéssé nagyvárosias terület, ezért elsősorban Salgótarjánban és Balassagyarmaton vetjük be az új módszert, a tervek szerint azonban bárhol felbukkanhatnak drónok, ahol szükségét látjuk bevetésüknek.

A zsaruk értékeltek baleseti gócpontokat, problémásnak minősíthető, kihágásoktól fertőzött útszakaszokat, ezeken a helyszíneken terveznek akár visszatérő jelleggel is ellenőrzéseket. Fokozottan figyelnek majd a közlekedés sérülékeny, védtelen résztvevőinek a biztonságára: a gyalogos-átkelőhelyeknél biztosan jelen lesznek. Jellegüknél fogva magukban hordozzák a balesetveszélyt az útkereszteződések, útkanyarulatok, ilyen helyekre is fókuszálnak majd a drónokkal.

Bármilyen modern és új stratégiát hozó gépezet is a magasból figyelő optikás mechanizmus, önmagában természetesen nem fog tudni rendet teremteni a közutakon. Palkovics Viktor alezredes a gyakorlati részletekről, a drónos ellenőrzés rendszerbe illesztéséről is beszámolt:

– A drónt ebből vizsgázott, hivatásos kollégák kezelik, ők jelenleg a Készenléti Rendőrség (KR) állományából jönnek illetékességi területünkre, saját drónpilótáink kiképzése folyamatban van. A közvetített kép a dokumentálás mellett megjelenik egy földi figyelőfelületen is, az ott látottak alapján hoz döntést a kezelő mellett álló, rádióval ellátott munkatársunk a tapasztalt probléma megszüntetésére. A drónos akciókat minden esetben támogatják a közlekedésrendészet autós vagy motoros egységei, akik a renitens járművet rádión keresztül megadott sajátosságai: szín, típus alapján azonosítják, majd kivezetéssel félreállítják a forgalomból, és vezetőjével szemben intézkednek. Több egyforma géppel rendelkezünk, amelyek teljesen azonosak a KR drónjaival. Csereszabatosságuk lehetővé teszi, hogy amennyiben nincs szükség az összes eszköz egyidejű röptetésére, a használaton kívüli gépek akkumulátorai energiatartalékot képeznek, így azok cserélgetésével megnövelt repülőidőt tudunk biztosítani.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A nyomozók elfogták a rablás két gyanúsítottját

A rendőrök az egyik gyanúsítottat a rablás után két nappal elfogták, társával szemben pedig elfogatóparancsot adtak ki. A 19 éves körözött férfit tegnap őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.