Egy évszázad filmeken

2020. 03. 18., sze - 16:09
Zsaru Magazin

Különleges, soha nem látott összetételű rendőri egység vette be magát az Országházba március 6-án.

Valahai tizedesek, snájdig egyenruhások, ómódi detektívek sorjáztak elő, aztán héjavijjogású rendőrlány, magánpraxisú nyomozó, az ország legismertebb kutyavezetője, metrórendőr, sőt Csőrmester és esendő járőrpáros jelent meg a kivetítőn.

 

Idén százéves az egységes magyar rendőrség, a jubileumra egész éves ünnepségsorozattal emlékszik a testület. A rendezvényre valódi zsaruk készítettek összeállítást fiktív kollégáikról: a hazai filmgyártás rendőralakjait mutatták be pergő montázsban.

– Balogh János altábornagy, országos rend­őrfőkapitányé volt az alapötlet. A kerek évforduló alkalmából szedjük csokorba a hazai mozi- és tévéfilmekben, sorozatokban megjelenő kollégákat, azt, hogyan látták és ábrázolták őket – beszélt a kezdeti lépésekről Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Gyorsan kiderült, hogy hálás feladatot kaptunk: a rendőrök a képernyőn és a filmvásznon szinte minden esetben a jó oldalon szerepeltek. Mindezzel együtt szem előtt tartottuk az őszinteséget és a hitelességet: szándékosan került a montázsba a kommunista államvédelem ködösen filozofálgató Virág elvtársa a Tanúból vagy a két világháború közti időszak folyton felsülő tisztpárosa: Oszi és Dezső a Bors sorozatból. Tagadhatatlanul ők is illeszkedtek a sormintába, velük lett teljes a kép. Tudtuk, hogy egy sokszínű, korban, technikában, a művek hangütésében vegyes halmazhoz nyúlunk, direkt választottunk az archív mozitól kezdve a sorozatokon keresztül a rajzfilmig minél több helyről. Hogy a kisfilm ne csupán kiragadott és összeollózott, jópofa mondatok, jelenetek egyvelege legyen, igény merült fel egy összekötő szövegre, ami egyben rámutat centenáriumunkra is. Ennek megírására olyan embert kértünk meg, akiről tudtuk, hogy ismer bennünket, meglehetősen közel áll a rend­őrséghez, de más látásmóddal is bír, és képes kreatív tartalmi ívet adni a bevágásoknak.

.

– Mindenképpen kerülni akartam, hogy magasztos legyen a montázs – mondta Szilágyi Attila, a Zsaru újságírója. – Legjobbnak gondoltam, ha a rendőrség egyes szám első személyben megszólalva mutatja be magát humorral, némi önreflexióval, elébe menve a túlzott fennköltségnek a száz év önmagában is tiszteletre méltó. Az alapötlet, a közös megbeszélésen szóba került filmekben eleve ott lévő játékosság, oldottság lehetővé tette, hogy ehhez illeszkedve a narrációban is minden keresettség nélkül „beszéltessem” a testületet. Igyekeztem évszázados múltjába beleszőni szakterületeinek sokféleségét, de valamit a hatóság gondoskodó természetéből is. Olyasmit, amiben a hivatás varázsát látom.

– A leírt mondatok már második elolvasásra „működni kezdtek”, könnyű volt őket hozzáilleszteni a filmrészletekhez – árulta el Gál Kristóf alezredes, aki narrátorként szerepelt. – Volt színészként tudom, hogy egy gyenge, laikus szöveggel kínszenvedés dolgozni, itt erről nem volt szó.

.

– A jelenetek kiválasztása közös munka volt, technikailag én szerkesztettem-forrasztottam egybe a részleteket és hozzájuk a hangot – mutatta be munkáját Lukács Norbert zászlós, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának stúdiósa, akinek keze nyomán a videó elnyerte végső formáját. – Egy-egy, a szöveghez legjobban passzoló jelenet megtalálásába a titkárnőtől a főtisztekig mindenki bekapcsolódott. Ilyenkor ki-ki elmondta a filmekhez fűződő saját élményeit. Gyorsan kiderült, olyan anyagokból meríthettünk, amelyek sokaknak évtizedek távlatából is kellemes emléket idéztek: a mára klasszikussá érett Ötvös Csöpi-filmek, a Linda, a Kántor, a Kémeri, a Csapd le csacsi! vagy a Kisváros epizódjai mellett olyan újabb alkotások, mint az Üvegtigris, a Tűzvonalban, a Mi kis falunk, a rajzfilmes vonulatból pedig a Pityke őrmester, a Kérem a következőt! Doktor Bubóval vagy a Macskafogó.

– A montázs már nyers változatban elnyerte a voltaképpeni megrendelő, azaz az országos rendőrfőkapitány tetszését, így zöld utat kapott. Néhány kisebb változtatás után, ahogyan kezdett alakot ölteni a filmecske, megéreztük, hogy ez az összeállítás többet érdemel, mint hogy azt előzetes elképzelésünk szerint egyszer, a rendkívüli állománygyűlésen mutassuk be – magyarázta Gaskó Bertalan alezredes, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának helyettes vezetője. – Felkerestük a produkciók jogdíjainak tulajdonosait. Mindenki együttműködött, sokan kifejezésre juttatták, hogy öröm volt számukra eredeti alkotásukat ebben az összefüggésben újra látni. Több rendező jó néven vette, hogy fiktív alakja ekképp nyert legitimációt: ha mi rend­őrként tekintünk például a néhai Selmeczi Roland által formált Bajusz figurájára, akkor alighanem hiteles karaktert formált. Jó döntésnek bizonyult a filmet a nyilvánosság elé is kivinni: a Parlamentben aratott sikere után a rendőrség hivatalos Twitter- és Instagram-csatornáján, valamint a legnagyobb videómegosztó oldalon is napokon belül tízezres nézettséget ért el.

ZS. M.

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam