Együtt lélegeznek a kerülettel

2019. 05. 22., sze - 15:25
Zsaru Magazin

A főváros XV. kerülete a pesti oldal északi részén fekszik.

Úgy jött létre, hogy 1950. január 1-jével Budapesthez csatolták Rákospalota megyei várost és Pestújhely nagyközséget. A jelenleg 27 négyzetkilométeres kerület három városrészből áll: Rákospalota, Pestújhely és Újpalota. Rákospalota és Pestújhely jellemzően családi házas, míg Újpalota a főváros egyik legnagyobb lakótelepi övezete.

 

Ebben a kerületben is kettéosztható a zöldövezetes és a város forgalmasabb, nyüzsgő részeihez tartozó lakótelepi rész. Mindkét területen élőknek nagyon jó hír, hogy a bűnügyi és baleseti mutatók egyaránt javultak az elmúlt években, ami a kerületi rend­őrkapitányság munkáját is dicséri.

– Palota kimondottan családias, még a forgalmas részein is kiemelkedik a parkok nagy száma – sorolta a városrész jellemzőit Balogh Róbert alezredes, a XV. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. – Ugyanakkor Újpalotán sok a panellakás is, a hatvanas-hetvenes években rengeteg ilyen típusú épületet húztak fel a lakhatási gondok kezelésére. Manapság azonban egyre nagyobb számban jelennek meg az új építésű társasházak is. Több mint tíz általános és középiskola van a kerületben, amelyekkel kapitányságunk az iskolarendőrökön, illetve a DADA-oktatón keresztül tart állandó kapcsolatot.

– Három iskolába járok előadást tartani az iskolarendőrrel szeptember óta rendszeresen alsós és felsős általános iskolások számára – mondta Szőgyényi-Lógó Rita főtörzs­őrmester, aki a DADA (Dohányzás–Alkohol–Drog–AIDS) bűnmegelőzési program szakértője és egyben gyakorló szülő. – Ilyenkor reggeltől délutánig a bűnmegelőzési órákon vagyok, jelenleg összesen 35 osztálynak tartok előadásokat. Életkortól függetlenül nagy az érdeklődés a gyerekek részéről, számos kérdést tesznek fel mindig az adott témakörhöz kapcsolódóan. Az általános bűnmegelőzési célokon túlmenően mostanában a toleranciáról és a másságról is tartok előadásokat. A program célja, hogy időben felhívjuk a figyelmet az elkövetővé és áldozattá válás veszélyeire. Más az előadás az alsó és a felső tagozatban, de a cél ugyanaz: minden korosztály megnyíljon, és bizalommal forduljon felénk.

Átlagos szolgálatnak indult látogatásunk napja a a XV. Kerületi Rendőrkapitányságon, mégis számos helyre mentek a zsaruk, mert inkább a saját szemükkel szeretnek meggyőződni arról, hogy tényleg minden rendben. Egy járőrpárhoz szegődtünk, hogy lássuk, milyen az élet egy tavaszi napon.

– Újpalotán ilyenkor megszokott a nyugalom – magyarázta Szim Gergő Márk törzsőrmester, körzeti megbízott, miközben a Fő téren sétáltunk.

– Délelőtt a lakosság nagy része dolgozik, ezért ritka, hogy ebben a napszakban valamilyen ügyben kelljen eljárnunk – tette hozzá Verdes Edina főtörzsőrmester, aki szintén körzeti megbízott. – A gyerekek iskolában, a felnőttek munkahelyen, otthon és a tereken inkább az idősebb családtagok tartózkodnak, vásárolnak vagy ügyet intéznek.

Később két járőrrel már egy konkrét eset kapcsán indultunk a kerület családi házas övezetébe, ahonnan bejelentést kaptak. Valaki besurrant az egyik lakásba a nyitva felejtett ajtón, és elvitt egy nagyobb értékű szerszámot. Molnár Norbert és Éva Patrícia őrmesterek, járőrök indultak a helyszínre, ahol kiderült, hogy egy légkalapácsot loptak el. Az ügyben ismeretlen tettes ellen indult eljárás.

– Szerencsére nem mindennaposak ezek az esetek, legtöbbször jól zárják az ajtókat, sőt riasztóról is gondoskodnak a lakók – mondta Éva Patrícia őrmester.

A rendőrkapitányságon, amikor visszaérkeztünk, éppen egy lopás elkövetőjét kísérték a zsaruk az előállító helyiségbe. A tettest a nyomozók azonosították, majd a rendészeti osztály munkatársaival együttműködve el is fogták.

– A tavalyi évben a kiemelt bűncselekmények száma az előző évi adatokhoz képest több mint az egyharmadával csökkent – jelentette ki Kelemen Sándor százados, bűnügyi osztályvezető. – Az összes bűncselekmény több mint 100-zal lett kevesebb, mint az előző esztendőben. Az egyik legfontosabb eredménynek tartjuk, hogy a lakásbetörések száma már évek óta csökkenő tendenciát mutat.

– Hasonlóan jó a helyzet a rendészet terén is, az előző évekhez képest jobban teljesítettek egyenruhás munkatársaink – beszélt saját szakterületéről Tóth Balázs Ádám őrnagy, a rendészeti osztály vezetője. – A kerület sajátosságaival kapcsolatban elmondható, hogy két nagy bevásárlóközpont is van a kerületben. Nagy forgalmat bonyolítanak le főként hétvégeken és ünnepnapok előtt, ami elsősorban a közlekedést érinti. Az ide irányuló forgalom nagymértékben leterheli a Szentmihályi utat és környékét. A bevásárlóközpontokban szerencsére nem kirívó a bűncselekmények előfordulása, legalábbis nagy számokról nem tudunk beszélni. A kerületben nagy tömegrendezvényekre jellemzően nem kerül sor, inkább csak az ünnepeken tartott önkormányzati rendezvények számottevőek.

Az őrnagy elmondta, hogy rendészeti területen az itteni parancsnoki állomány büszkélkedhet talán a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyi szervei közül a legtöbb szolgálatban eltöltött évvel. Csóka János alezredes, járőrszolgálati alosztályvezető és Reszkető Sándor alezredes, a körzeti megbízotti alosztály vezetője is 1992 óta szolgál a kerületi rendőrkapitányságon.

A kerületi sportpálya sem ad kiemelkedő munkát a rendészeti munkatársaknak, fokozottan ellenőrzik viszont a temető környékét.

– Tavaly sikerült javítani a baleseti statisztikákon is, amit bizonyít, hogy több mint 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest a személyi sérüléses balesetek száma – fogalmazott Balogh Róbert kapitányságvezető. – Bízunk benne, hogy az eredményekben a közlekedésbiztonságot célzó ellenőrzéseknek is szerepe van.

Folyamatos a járműforgalom ellenőrzése, mely részben a sebességtúllépések kiszűrését célozza. Hétvégeken éjszaka pedig a Pólus Center és a Szentmihályi út környékén különösen figyelnek a néha előforduló gyorsulási versenyek megakadályozására, melyekre külön közlekedésbiztonsági akciókat is szerveznek.

A kapitányság állományának nagy hányada a kerületben lakik, így közvetlen környezete biztonságát személyes ügyének is tekinti.

– Ebben a kerületben eredményes a körzeti megbízotti alosztály – mondta Reszkető Sándor alezredes, körzeti megbízotti alosztályvezető. – Kollégáim a körzetükben lakó állampolgárokkal napi kapcsolatot tartanak. Január óta az összes vagyon elleni bűncselekmény kapcsán felkeresik az érintett sértetteket, illetve lehetőség szerint a környezetükben élőket is. A cél, hogy a körzeti megbízottak ne csak adatokat gyűjtsenek, hanem tájékoztatást is adjanak az áldozatvédelemről és a bűnmegelőzés lehetőségeiről. Ezt a kerület lakosai a személyes visszajelzések alapján nagyon jó néven veszik, és sokszor gyorsabb eredménnyel is zárulnak az ügyek a kollégáknak köszönhetően. Hiszen ők együtt lélegeznek a kerülettel.      

KUN MÓNIKA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam