Együttműködés a polgárőrséggel

2018. 11. 21., sze - 15:42
Zsaru Magazin

Ebben az évben Abasáron tartották a Polgárőr Polgármesterek Fórumát.

A rendezvényen kiemelten foglalkoztak a rendőrség és a polgárőrség együttműködésével. Többek között erről is beszélt Balogh János vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány.

A november 9-én megrendezett fórumon felidézték: az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) éppen Abasáron kötött együttműködési megállapodást a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével 2014-ben.

.

Elsőként Balogh János országos rendőrfőkapitány mondott köszönetet a polgárőrök egész éves munkájáért.

– Három dolgot mindenképpen meg kell állapítanom a közbiztonsággal kapcsolatban – kezdte az országos főkapitány. – Az egyik, hogy 2010-hez képest gyakorlatilag megfeleződött az ismertté vált, rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma. Míg 2010-ben 430 ezer körüli volt ez a szám, az elmúlt évre 215 ezerre csökkent. A másik fontos tény, hogy az országban kiegyensúlyozott a közbiztonsági helyzet. Nincs ilyen szempontból kritikus körzet, település vagy város, és ezt egyrészt a céltudatos rendőri fellépés, másrészt az önök kitartó munkája eredményezte.

Balogh János vezérőrnagy harmadik elemként kiemelte az együttműködés fontosságát, mely ugyancsak hozzájárult ahhoz, hogy a rendőrség felderítési, nyomozási eredményessége közel 70 százalékos. Végül megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, amelyet a rendőrökkel közös járőrszolgálatok alatt végeztek. Szót ejtett arról is, hogy a rendőrség, miként az elmúlt években, idén is 50 millió forinttal támogatta a polgárőrség munkáját. Egyebek mellett pedig 1283 kerékpárt, 169 robogót és 611 gépjárművet adott át a polgárőröknek az elmúlt öt évben.

– Egyesületeink a rendőrség és az önkormányzatok együttműködése nélkül nem tudnak hatékonyan, eredményesen működni – hangsúlyozta Túrós András, az OPSZ elnöke. – A polgárőrség egy olyan különleges civil szervezet, amely nemzeti értéket képvisel, a haza védelmének társadalmi alappillére. Napjainkban nagyon jó állapotban van a polgárőrség Magyarországon. Az egyesületek eredményesek. A közterületi szolgálati órák száma 9 millió körüli. Szervezetünk számos területen nyújt segítséget, elsősorban a bűnmegelőzésben, de a határvédelemből is kiveszi a részét, illetve egyre több karitatív tevékenységet folytatunk.

Végül kiemelte, hogy a szervezet élvezi a kormány támogatását erkölcsi és anyagi szempontból. Jelenleg 2013 egyesületben 62 418 polgárőr van, bár a 3177 település közül még így is csak 1821-ben alakult egyesület, másutt nincs, vagy még várják a jelentkezőket.

Csaplár Zoltán, az OPSZ önkormányzati elnökhelyettese elmondta: a biztonság megteremetése úgy valósítható meg, ha az önkormányzat, a rendőrség, a polgárőrség és egyéb civil szervezetek mindenre kiterjedő kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot alakítanak ki egymással. A leghatékonyabban együttműködő háromszög: a rendőrség, az önkormányzatok és a polgárőrség. A Századvég felmérése alapján a lakosság 42 százaléka teljes mértékben biztonságban érzi magát, 50 százaléka pedig inkább érzi magát biztonságban, mint nem. Ez komoly eredmény.


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kifosztás a körúton

Egy kapualjban fekvő férfitől vették el a pénzét és a mobiltelefonját Budapesten.

 

Csak egy magánvélemény

Minden szakmaiságot nélkülöznek a nepszava.hu oldalon 2019. június 17-én „Nem létező migránsinvázióra Potemkin-védelem a válasz a határszélen” című cikk állításai.

 

Baleset a 81-es számú főúton

Sárkeresztes térségében két gépjármű ütközött össze, ezért félpályás forgalomkorlátozás van érvényben.

 

Öt perc alatt elfogták

Az őrizet ideje alatt bíróság elé állhat a kifosztással gyanúsított tiszakécskei férfi.