Élet a reptéren

2021. 08. 04., sze - 16:01
Zsaru Magazin

Amikor utoljára, még tavaly ősszel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren jártunk, szinte teljesen kihalt volt.

Az üzleteket bezárták, az A terminált szintén. De most, hogy lazításokat vezettek be, változott-e valami? Érkeznek-e turisták, vagy még mindig Csipkerózsika-álmát alussza a reptér?

Milyen a zsaruk munkája?

Reményt keltő, hogy ismét közlekedik a 100E busz a Belváros és a repülőtér között, ami azt jelenti, hogy valami mozgás mutatkozik a reptéren, és a napi 1-2 ezres utasforgalom el is kezdett nőni. A repülőtérre érkezve szintén az látszik, hogy a terminál parkolója már szinte teljesen tele van, az érkezési oldalon taxik állnak, és jönnek az utasok. Az A és a B terminált is kinyitották, és egy-egy gép érkezésekor már nem csak egy-két utas lézeng az érkezési oldalon. Elkezdtek kinyitni az üzletek is.

Nőtt az utasforgalom, a tavalyi napi 1-2 ezerről mára már 5-6 ezerre, de voltak olyan napok is júniusban, amikor a 10-14 ezret is elérte – tudtuk meg kísérőnktől, Pozsgai Tamás alezredestől, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság Rendészeti Igazgatóság megbízott rendészeti főosztályvezetőjétől.

– Persze ez is elmarad még a 2019-es csúcsoktól, amikor a napi forgalom 40-50 ezer körüli volt – mondja az alezredes. – Ettől függetlenül a kollégáimnak nincs kevesebb munkája. Hiszen a jogszabályi változásokat egyik óráról a másikra alkalmazni kell. Tisztában kell lenniük vele, hogy az egyes országokból érkező utasoknak milyen papírokra van szükségük. A labdarúgó-Európa-bajnokságra érkezők már a belépés előtt karszalagot kaptak, amellyel a meccsekre mehettek.

Mivel sok utas a reptérről egyénileg oldotta meg a bejutást Budapestre, ezért a többi rendőri egységgel folytatott kommunikáció is fontos volt. Hiszen az érkező utasokkal először a határrendészek találkoznak. Repülővel utazni persze a többség még nem nagyon mert, mert nincs meg a bizalom a részükről. Bármikor, egyik napról a másikra változhatnak az őket érintő szabályok. Így egyelőre a nagy külföldi turistaroham elmarad. De nemcsak az érkezőknél, hanem a magyarok részéről is bizalmatlanság tapasztalható. Nem lehet tudni, hogy ha valaki elutazik nyaralni, akkor épp milyen jogszabály lesz érvényes rá, mire visszatérne.

Az érkezési oldalon is egyre kevésbé lehet korlátozásokat látni. Azután, hogy a gépről leszáll az utas, és belép a terminálra, már szűrik a zsaruk, hogy kinek melyik sávon kell továbbmennie. Külön sávot alakítottak ki a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, az üzleti úton érkezők, a diplomaták és a koronavíruson átesettek számára. Ők azok, akiknek nem kell karantént elrendelni. Azoknak viszont, akiknek karanténba kell menniük, külön sávot hoztak létre. Náluk időbe telik, míg a papírokat kitöltik.

Lehetőség nyílik arra is, hogy akinek kérelmet vagy karanténpapírt kell kitöltenie, azt az asztaloknál meg tudja tenni.

A másfél év alatt az számított nehézségnek, hogy bármilyen változásra egyből kellett reagálni. Ha fel kellett állítani kapukat, vagy esetleg elbontani, ezeket a tevékenységeket csak az utolsó pillanatban lehetett elvégezni.

– Mi itt kirakatban vagyunk, minden jogszabályt azonnal ismernünk kell, nem lehet késedelmesen intézkedéseket bevezetni – mutat rá a megbízott rendészeti főosztályvezető. – Az első napok egyébként a változások életbelépésénél nagyobb kihívások elé állítják a kollégáimat. Amikor ugyanis az utasok többsége szállást foglal, repülőjegyet vesz, az érvényben lévő rendeletről tud, majd mire pár héttel később megérkezik, akkor már lehet, hogy más szabályok vonatkoznak rájuk. Képzeljük el azt a helyzetet, hogy valaki elutazott nyaralni, és mire visszatért Budapestre, már le van zárva a határ, tehát nem léphet be. A repülőgépek pedig csak hozzák az utasokat akár százasával. Na, ezt nekünk kell egyből helyben elintézni, hogy beléphessenek az országba, teljesen függetlenül attól, hétköznap vagy hétvégén, esetleg éjjel érkeznek.

Pozsgai Tamás alezredes még azt is elmondja, hogy az elmúlt másfél év konfliktuskezelési tréningnek is felfogható, mivel jóval több volt a kontaktus az ellenőrzést végző zsaruk és az utasok között. Sok utasnak ugyanis nem is világosak a jogszabályok. Ezeket mind a reptéren kell elmagyarázni nekik. Egy biztos: attól, hogy pillanatnyilag nincs annyi utas, a reptéren a zsaruknak nem lett kevesebb a munkájuk.


MÁTYÁSI
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: késsel támadt az alvó családra

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság munkatársai befejezték a nyomozást az ellen a tótkomlósi férfi ellen, aki késsel többször megszúrta ismerősét, illetve annak gyermekét is megpróbálta megsebesíteni.