Életmentésből versengtek

2019. 04. 10., sze - 13:33
Zsaru Magazin

Hagyományosan Miskolc adott otthont a belügyminisztériumi tanintézetek tanulóinak a X. Életmentő és Elsősegélynyújtó Verseny megrendezésének március 28-án.

Az összesítések alapján újfent a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium diákjai teljesítettek a legjobban. A rendészeti diákok 2007 óta tanulják az elsősegélynyújtás gyakorlati és elméleti alapjait. Felkészülésük alatt megismerkednek az újraélesztés alapjaival, majd ezt kiegészítik a félautomata defibrillátor használatával. Az akkori szemléletváltás velejárója volt, hogy a zsaru bizonyos helyzetekben elsősegélynyújtóként is megállja a helyét, tisztában legyen az alapvető biológiai, anatómiai ismeretekkel, és éles helyzetben kezdje meg az életmentést.

Bagi István ezredes, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója a megnyitón visszaemlékezett egy sajnálatos eseményre. Tíz évvel ezelőtt egy testnevelésórán az egyik diák rosszul lett, megállt a szíve, és újra kellett éleszteni. A krízishelyzet apropóján ismerték fel, hogy az egészségügyet nem érdemes pusztán lexikális ismeretek elsajátításával kipipálni. Készségszinten használható tudást kell a tanulóknak adni. A gondolatot tett követte. Első ízben 2009-ben szerveztek elsősegélynyújtó versenyt a rendészeti oktatásban részt vevő tanulók számára. A vetélkedő tematikájának összeállításában és az eredmények kiértékelésében az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyújtott szakmai támogatást.

A megnyitón felszólalt Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója, tiszteletbeli fővédnök is. Kijelentette, hogy a kék lámpás szervezetek nagy családként összetartanak, feladatuk, hogy közösen tegyenek az emberekért. A főigazgató üdvözölte a kezdeményezést, majd elmondta, hogy egyre több olyan, szakszerűen végrehajtott újraélesztésről értesül, amiben a zsaruknak kiemelkedő szerepe volt. Az iskola igazgatója elmondta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) évek óta pártfogolja a megmérettetést. Az idei évtől az országos szakirányítás hozta meg a részrehajlás nélküli döntést. A verseny fővédnökének és szakmai irányítójának Lódi-Sipos Edina ezredest, az ORFK egészségügyi szakirányító és hatósági főosztály vezetőjét, főorvost kérték fel.

– Az ország négy rendészeti szakgimnáziuma, illetve a Közszolgálati Egyetem két-két csapattal képviseltette magát a megmérettetésen. A rendőriskolák tanterveik szerint hat órában oktatják tanulóikat az egészségügyre – magyarázta Lódi-Sipos Edina ezredes.

Elhangzott, hogy a jubileumi forduló a korábbi évekhez képest komplexebb feladatok elé állította az indulókat.

– Nehezítettünk a szituációkon, az egyes helyszíneken, úgy állítottuk össze a tematikát, hogy a résztvevőknek ne csupán az elsősegélynyújtásra kelljen koncentrálniuk – folytatta az ezredes. – Három feladatnál az intézkedéstaktikai szempontokat is figyelembe vettük, hiszen a rendőrnek alapvetően közbiztonsági feladatokat kell ellátnia. Egy-egy feladatnál döntési helyzetbe kényszerítettük őket, ahol mérlegelniük kellett a sorrendiséget. Kezdéskor egyforma, elsősegélynyújtáshoz használatos egységcsomagot kapott minden csapat, hogy egyenlő esélyekkel indulhassanak. Lényeges, hogy merjék elkezdeni a segítségnyújtást, újraélesztést, mert annál nincs rosszabb, ha hezitálnak. Szigorúan vettük a védőfelszerelések használatát, és hogy ügyeljenek a saját és társuk biztonságára.

A versenyzőknek csapatonként egy-egy elméleti feladatsort magába foglaló tesztlapot kellett kitölteniük. A második körben állomásról állomásra járták a helyszíneket. Az első témája egy kocsmai rendbontás volt. A feladat szerint egy késsel combon szúrt férfi sérüléseit kellett ellátniuk. A körülmények nehezítették a versenyzők dolgát, ugyanis a sérültet további öt ittas ember vette körül, akik lármáztak, akadékoskodtak. A zsűri több nézőpontból értékelt, hiszen a szakszerű ellátás mellett a rendőri intézkedés jog- és szakszerűségét is pontozták. Az indulók találkoztak epilepsziás rohamot szenvedővel lőtéri körülmények között, amelynél a segítségre szoruló maszkot viselt. A szervezők imitáltak baleseti körülményeket, ennél füstölő autóból égést szenvedett sérült készült kiszállni. A rendezők több nehézségi fokozatot építettek a feladatba. Vizespalacknak álcázott pálinkát is készítettek a helyszínre. A rendezők kíváncsiak voltak arra, hogy a hűtést melyik folyadékkal próbálják megoldani. Amennyiben a hallgatók a rossz üveget választották, úgy az elért pontszám feleződött. Az említett helyzet az egyik feladatba is belekerült: e tornacsarnokban testnevelésórán részt vevő diákok egyikének megállt a szíve. Pontról pontra kellett az újraélesztés tanult folyamatát „élesben” végezni. Az iskola szituációs kabinetjében egy kóbor kutya támadása okozott gondot. A szimuláció szerint segítő keze roncsolódott. Ennek megfelelően kellett pozicionálni a beteget, felismerni és megkezdeni az erős vérzés ellátását. Ennél is, mint minden állomásnál, a pontos, lényegre törő kommunikáció és a mentőhívás alapvető elvárás volt. Az utolsó előtti feladat nem kelthetett pánikot a rendőrökben. Azt megelőzően a versenyzők információkat kaptak arról, hogy éjszaka egy embert bevittek a rendőrőrsre, akivel szemben testi kényszert alkalmaztak. A kérdőre vont előállított beszéde lassult, akadozott, majd egy pohár vizet és cigarettát kért. Láthatóan ideges volt, a jelek arra utaltak, hogy rosszul lesz. Volt, aki az értékelésnél szembesült azzal, hogy az „előállított” pánikbeteget alakított. Záróakkordként az utolsó állomáson, egy „akasztott ember” mellett a rendezők úgyszintén a határozottság és körültekintő viselkedés alapján mérték a versenyzők intézkedését.

– Az oktatási intézményeknek úgy kellett összeállítaniuk kétfős csapataikat, hogy első és másodévfolyamos tanuló is legyen benne – ismertette Lódi-Sipos Edina.

A szervezők értékelése alapján vidám hangulatú, tanulságos versenyen vannak túl, melyet jövőre is megismételnek.

 

HELYEZÉSEK

1. Miskolci Rendészeti Szakgimnázium 2. csapata:
Kupai Dániel Ferenc, Gottfried Bence

 

2. Szegedi Rendészeti Szakgimnázium 1. csapata:
Böhönyei Edina, Bubori Tamás

 

3.Szegedi Rendészeti Szakgimnázium 2. csapata:
Fekete Enikő, Dobó Ákos

 

Fenyvesi Beáta
Fotó: Béres Attila


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Több nőt is inzultált

A csepeli rendőrök elfogták azt a férfit, aki öt nővel szemben is szeméremsértő módon viselkedett.

 

Körözött Peugeot Makón

A rendőrök a szlovén hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le Makó belterületén.