Életmentő kötés

2018. 04. 11., sze - 14:05
Zsaru Magazin

Életet mentettek Szajolon azok a zsaruk, akiket egy késeléshez riasztottak. Az egyik rendőr rendelkezett a speciális, police medic képesítéssel, nála volt az elsősegélynyújtó felszerelés is, és kiválóan alkalmazta a tanultakat.

Utcai késelésről érkezett bejelentés március 21-én reggel a rendőrség segélyhívó telefonjára. A szomszédján keresztül kért segítséget a sértett, akit házuk előtt késsel kergetett, majd meg is szúrta a fia.

– A nyomozáskor beszerzett adatok szerint a helyi T. Roland (18) minden előzetes indok nélkül aznap reggel felidegesítette magát, üvöltözni, őrjöngeni kezdett, szülei kimenekültek előle a lakásból, arra számítván, hogy egyedül majd csak lenyugszik a négy fal között gyerekük – mondta Balogh Zsolt százados, a Jász- Nagykun Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság főnyomozója. – Nem így lett, a fiú követte a házuk elé, az utcára menekülő szülőket, mi több, közben egy kés is a kezébe került. A menekülő szülők közül először az apját vette üldözőbe, aki felé több szúró mozdulatot tett. Egy ideig az apának sikerült kitérnie a szúrások elől, végül egy bökés elérte. A fiú ezután az anya felé fordult a késsel, meg is indult az irányába, majd egy pillanat alatt összeesett, valószínűleg kimerült, elfáradt, ezzel együtt le is nyugodott, abbahagyta ámokfutását.

x

Az ügyelet – elemezve a késelésről, őrjöngő elkövetőről érkezett bejelentést – az elkövető szakszerű lefegyverezésére képzett speciális rendőri egységet küldött a helyszínre. Szerencsére pont a közelben látott el közterületi szolgálatot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tisza mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztályának két járőre, Földesi Norbert és Albert Dávid törzsőrmesterek, ők értek először a késelés helyszínére.

– Az ilyenkor szokásos protokoll szerint általában úgy járunk el, hogy első lépésben a gyanúsítottat fegyverezzük le, kivonjuk a sértett közelségéből, kényszerítő eszközök alkalmazásával elfogjuk, majd ezt követően, tudván, hogy nem kell tartani további támadásától vagy szökésétől, foglalkozunk a sértettel – mondta Földesi törzsőrmester. – Ezen a helyszínen azonban másképp döntöttünk, hiszen a sértett láthatóan rossz állapotba került, fájdalmai voltak. Egyszerre kellett életet menteni és az elkövetőt elfogni. Az ügyelettől kapott személyleírás alapján azonosítottuk az elkövetőt, aki ott volt a sértett mellett. Ekkor nyugodt állapotban volt, ezért megosztottuk a feladatot: én rendelkezem Police Medic egészségügyi képzéssel, ezért én foglalkoztam a sérülttel, járőrtársam pedig a feltételezett elkövető felé indult.

– Végig figyeltük egymást, hogy ha olyan a helyzet, akkor a késelővel foglalkozhassunk, akinél ekkor már nem volt fegyver, lenyugodott, lehiggadt – vette át a szót Albert Dávid törzsőrmester. – Magam is nyugtattam, beszéltem hozzá, az édesanyja is segített. Szóval tartottuk, míg kollégám ellátta a sérült apát.

A megszúrt férfi egy utcai táblának támaszkodva görnyedten állt, amikor a zsaruk megérkeztek. Földesi törzsőrmester kérdésére elmondta, fia késsel megszúrta, szerinte csak egyszer.

Balogh Zsolt százados

– Magamhoz vettem a Police Medic-táskát, és az előírásnak megfelelően felvettem a gumikesztyűt – folytatta Földesi Norbert törzsőrmester. – Először megnéztem a sérülést. Egy körülbelül nyolc centi hosszú, két centi vastag vágott vagy szúrt sebet fedeztem fel a felsőtestén. Mivel ilyen esetben a sérültek sokkos állapotban lehetnek és nem érzik a fájdalmat, így körbetapogattam a testét, de más sérülést nem találtam. Levetkőztettem, megnéztem a sebet, ami a nem bő vérzésű sérülések kategóriájába tartozott, ezért nyomókötést alkalmaztam. Kényelmes pozícióba helyeztem a sérültet, körbe is kötöztem, majd a kezemet is rajta tartottam a testén a sérült rész lenyomása érdekében. Így adtam át a mentőknek, akik szakszerűnek találták az elsősegélynyújtást, csak az átvérzett fedőkötést cserélték ki, majd kórházba vitték a férfit. Később tudtuk meg, hogy a szúrás életveszélyes sérülést okozott, még aznap meg kellett műteni. A sebből úgy láttam, a kés kihúzása okozhatta ezeket a sérüléseket. Ilyenkor tudatosodik csak az emberben, hogy milyen fontos volt ez a Police Medic képzés. Eddig csak egyszer kellett alkalmaznom a képzésen tanultakat: egy elfogásnál a kerítésen átmászó kollégám sérült meg, az ő sebe nem volt komoly.

A sérült elszállítása után a két rendőr elfogta a gyanúsítottat, akit a közben a helyszínre érkezett nyomozók az ismert előzmények miatt – az ámokfutás, majd a hirtelen rosszullét – szintén kórházba vittek. T. Rolanddal szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, a bíróság március 24-én elrendelte előzetes letartóztatását.

Végh Attila

Fotó: Végh Attila


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csalt a menetjegy vásárlásakor

A kunszentmiklósi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek a gyanúsítottja hamis irattal vásárolt kedvezményes vasúti menetjegyeket.

 

Garázdaság és rongálás

A kiskunhalasi nyomozók őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint 2018 decemberében és 2019 januárjában is garázdálkodott.

 

Lakásba törtek be

A salgótarjáni nyomozók egy 18 éves fiút vettek őrizetbe és gyanúsítottként hallgatták ki fiatalkorú társait.

 

Megvágta az arcát

A Bács-Kiskun megyei nyomozók őrizetbe vették azt a 44 éves férfit, aki a gyanú szerint egy láncfűrésszel sebesítette meg ismerősét.