Életmentő kötés

2018. 04. 11., sze - 14:05
Zsaru Magazin

Életet mentettek Szajolon azok a zsaruk, akiket egy késeléshez riasztottak. Az egyik rendőr rendelkezett a speciális, police medic képesítéssel, nála volt az elsősegélynyújtó felszerelés is, és kiválóan alkalmazta a tanultakat.

Utcai késelésről érkezett bejelentés március 21-én reggel a rendőrség segélyhívó telefonjára. A szomszédján keresztül kért segítséget a sértett, akit házuk előtt késsel kergetett, majd meg is szúrta a fia.

– A nyomozáskor beszerzett adatok szerint a helyi T. Roland (18) minden előzetes indok nélkül aznap reggel felidegesítette magát, üvöltözni, őrjöngeni kezdett, szülei kimenekültek előle a lakásból, arra számítván, hogy egyedül majd csak lenyugszik a négy fal között gyerekük – mondta Balogh Zsolt százados, a Jász- Nagykun Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság főnyomozója. – Nem így lett, a fiú követte a házuk elé, az utcára menekülő szülőket, mi több, közben egy kés is a kezébe került. A menekülő szülők közül először az apját vette üldözőbe, aki felé több szúró mozdulatot tett. Egy ideig az apának sikerült kitérnie a szúrások elől, végül egy bökés elérte. A fiú ezután az anya felé fordult a késsel, meg is indult az irányába, majd egy pillanat alatt összeesett, valószínűleg kimerült, elfáradt, ezzel együtt le is nyugodott, abbahagyta ámokfutását.

x

Az ügyelet – elemezve a késelésről, őrjöngő elkövetőről érkezett bejelentést – az elkövető szakszerű lefegyverezésére képzett speciális rendőri egységet küldött a helyszínre. Szerencsére pont a közelben látott el közterületi szolgálatot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tisza mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztályának két járőre, Földesi Norbert és Albert Dávid törzsőrmesterek, ők értek először a késelés helyszínére.

– Az ilyenkor szokásos protokoll szerint általában úgy járunk el, hogy első lépésben a gyanúsítottat fegyverezzük le, kivonjuk a sértett közelségéből, kényszerítő eszközök alkalmazásával elfogjuk, majd ezt követően, tudván, hogy nem kell tartani további támadásától vagy szökésétől, foglalkozunk a sértettel – mondta Földesi törzsőrmester. – Ezen a helyszínen azonban másképp döntöttünk, hiszen a sértett láthatóan rossz állapotba került, fájdalmai voltak. Egyszerre kellett életet menteni és az elkövetőt elfogni. Az ügyelettől kapott személyleírás alapján azonosítottuk az elkövetőt, aki ott volt a sértett mellett. Ekkor nyugodt állapotban volt, ezért megosztottuk a feladatot: én rendelkezem Police Medic egészségügyi képzéssel, ezért én foglalkoztam a sérülttel, járőrtársam pedig a feltételezett elkövető felé indult.

– Végig figyeltük egymást, hogy ha olyan a helyzet, akkor a késelővel foglalkozhassunk, akinél ekkor már nem volt fegyver, lenyugodott, lehiggadt – vette át a szót Albert Dávid törzsőrmester. – Magam is nyugtattam, beszéltem hozzá, az édesanyja is segített. Szóval tartottuk, míg kollégám ellátta a sérült apát.

A megszúrt férfi egy utcai táblának támaszkodva görnyedten állt, amikor a zsaruk megérkeztek. Földesi törzsőrmester kérdésére elmondta, fia késsel megszúrta, szerinte csak egyszer.

Balogh Zsolt százados

– Magamhoz vettem a Police Medic-táskát, és az előírásnak megfelelően felvettem a gumikesztyűt – folytatta Földesi Norbert törzsőrmester. – Először megnéztem a sérülést. Egy körülbelül nyolc centi hosszú, két centi vastag vágott vagy szúrt sebet fedeztem fel a felsőtestén. Mivel ilyen esetben a sérültek sokkos állapotban lehetnek és nem érzik a fájdalmat, így körbetapogattam a testét, de más sérülést nem találtam. Levetkőztettem, megnéztem a sebet, ami a nem bő vérzésű sérülések kategóriájába tartozott, ezért nyomókötést alkalmaztam. Kényelmes pozícióba helyeztem a sérültet, körbe is kötöztem, majd a kezemet is rajta tartottam a testén a sérült rész lenyomása érdekében. Így adtam át a mentőknek, akik szakszerűnek találták az elsősegélynyújtást, csak az átvérzett fedőkötést cserélték ki, majd kórházba vitték a férfit. Később tudtuk meg, hogy a szúrás életveszélyes sérülést okozott, még aznap meg kellett műteni. A sebből úgy láttam, a kés kihúzása okozhatta ezeket a sérüléseket. Ilyenkor tudatosodik csak az emberben, hogy milyen fontos volt ez a Police Medic képzés. Eddig csak egyszer kellett alkalmaznom a képzésen tanultakat: egy elfogásnál a kerítésen átmászó kollégám sérült meg, az ő sebe nem volt komoly.

A sérült elszállítása után a két rendőr elfogta a gyanúsítottat, akit a közben a helyszínre érkezett nyomozók az ismert előzmények miatt – az ámokfutás, majd a hirtelen rosszullét – szintén kórházba vittek. T. Rolanddal szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, a bíróság március 24-én elrendelte előzetes letartóztatását.

Végh Attila

Fotó: Végh Attila


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem tudott elszámolni az oszlopokkal

Több, mint félszáz akácoszlopot vitt el az ásotthalmi erdészet területéről egy helybeli férfi. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Ruhatolvaj Szegeden

Egy szegedi bevásárlóközpont egyik üzletéből nadrágot vitt el egy makói fiatal. A gyanúsított ezután egy másik boltból is lopott, ekkor azonban tetten érték.

 

Török kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset az M0-ás autóúton

Az M5-ös autópálya irányába tartó oldalon, a 26. kilométernél egy teherautó és egy személyautó ütközött össze.