Élhető kisváros

2019. 02. 06., sze - 12:51
Zsaru Magazin

Egy 2018-as felmérés szerint Tata az ország egyik legélhetőbb kisvárosa.

A polgárok nyugalomban élnek, tavasztól őszig fesztiválokon is szórakozhatnak az Öreg-tó partján, gyönyörű természeti környezetben. A zsaruk sokat tesznek azért, hogy ezt a nyugalmat megőrizzék.

A centrum Tata szinte mértani közepe: városháza, kedves kis terek, tópart, évszázados emlékek találhatók itt, ahogy a zsaruk ódon épülete is. Bár megérett már egy alaposabb modernizálásra, a helyi rendőrök szeretik a kisváros szívében elhelyezkedő kapitányságot.

– 58 hivatásos rendőrrel vigyázzuk majdnem 40 ezer polgár közbiztonságát egy városban és kilenc kisebb településen – mutatta be a kapitányságot Friedrich Gábor ezredes, a Tatai Rendőrkapitányság vezetője. – Állandóan az utcán, közterületen vagyunk, ráadásul mindannyian a kapitányság területén élünk. Így nemcsak a hivatalos értékelésekből tudhatjuk meg, hogyan vélekednek a helyi polgárok a munkánkról, hanem a strandon vagy éppen a bolti sorban állás közben is. A polgárok 99 százaléka elégedett a munkánkkal. Bármilyen gondjuk van, hozzánk fordulnak segítségért, tudván, ha nem is a mi asztalunk, intézkedünk és segítünk a megoldásban. Ez a visszajelzés visz előre minket. Na meg az eredmények, amik szintén igazolják, hogy jól dolgozunk, az elmúlt nyolc évben folyamatosan csökken a regisztrált bűncselekmények száma. Aki pedig mégis jogsértésre adja a fejét, számíthat arra, hogy Tatán jó zsaruk dolgoznak, és ha valaki erre rászolgál, annak a csuklóján hamar csattan a bilincs.

Végszóra Hufnágel Ákos alezredes, bűn­ügyi osztályvezető jelentkezik a kapitánynál, reggel sikerült elfogniuk az év első betörőjét. Egy helyi építkezésre jutott be, és milliós értékű gépeket vitt el:

– A gépeket már korábban megtaláltuk, onnan jutottunk el a tolvajhoz, a tatai B. Csabához (25), akit január 21-én fogtunk el. Lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, a bíróság január 23-án elrendelte letartóztatását. Régi motoros a betörővilágban, de még nem jött rá, az állandó közterületi jelenlét, a térfigyelő kamerarendszer és a rendszámfelismerő kamerák a mi malmunkra hajtják a vizet. Klasszikus lakásbetörés nem is történt a városban évek óta, a legnagyobb feladat a fesztiválok idejére tevődik. Akkor van olyan nap, hogy a kistérség lakóinak számát is meghaladó turista érkezik ide. Ilyenkor több a lopás, a garázdaság, a rongálás, egyesek a tóba dobnak padokat, mások telefonokat veszítenek el, van dolgunk bőven. Ezt nem is bírnánk erővel, a fesztiválszezonban Komárom-Esztergom megye több kapitányságának állománya is besegít a Készenléti Rendőrséggel együtt. Tata nemcsak élhető, hanem „buliváros” is, a megyében itt van a legtöbb szórakozóhely, ezek környékén nagyobb rendőri összpontosítás kell.

– Hét járőrautóval vigyázzák a rendet az egyenruhások, szinte mindig gurul mindegyik autónk, nincs holtidő, kell a feszes szolgálat­ellátás a lefedettséghez – vette át a szót Rie­der Roland alezredes, rendészeti osztályvezető. – Hat körzeti megbízottunk figyel a tíz településre, így van, akire két falu is jut, bírják, nincsenek nagy távolságok. Nagyszámú errefelé a sváb, szlovák anyanyelvű kisebbség. Rendszerető, törvénytisztelő emberek, segítik a munkánkat.

A kisebb lopások, vagyon elleni bűncselekmények persze borzolják az itteniek kedélyeit is, de a zsaruk képben vannak, ez nem tolvajnak való vidék. Sokat tesz ezért a kapitányság bűnügyi technikusa is, Drescher László zászlós:

– Nem könnyű ezt a munkát egyedül elvégezni, szerencsére jó a bűnmegelőzési programunk, eredményesek a nyomozók, és kevesebb a jogsértés, mint az ország más, hasonló nagyságú városában. Ha beüt a villám, kapok segítséget a megyei bűnügyi helyszínelőktől, semmi sem okozhat gondot. Az ujjnyomokat szeretem a legjobban, ez érdekelt már járőrként is, mindig ott maradtam munkaidőn túl is a helyszíneken, figyeltem a technikusok varázslását. Legutóbb egy sorozatbetörés elkövetőjét sikerült azonosítani az általam előcsalt nyomok alapján, országszerte keresték, végül Siófokon fogták el. Gratuláltak a kollégák, ez nagyobb elismerés egy kitüntetésnél is. Ha éppen nincs helyszín, akkor rám hárul a rendkívüli halálesetek kivizsgálása, és ismeretlen tettes ellen indított nyomozásokban is talpalok, ha kell.

Kocs község az ország egyik legrégebbi települése, nevét az innen származó kocsi szóról a világ minden pontján ismerik. Németh Róbert főtörzsőrmester, körzeti megbízott itt született, itt nőtt fel, és itt vigyáz a helyiek biztonságára:

– Előnye ennek, hogy ismerek mindenkit, ha történik egy balhé, tudom, hova, kihez kell mennem. A hátránya is az, hogy ismerek mindenkit, a kocsiak pedig engem. Nem könnyű intézkedni közlekedési szabálysértés miatt egy olyan autóssal szemben, akit gyerekkorom óta ismerek. Igyekszem egészségesen differenciálni, jó a kapcsolatom a polgárokkal, tudják, kocsi vagyok, ember vagyok, de rendőr is. Csak egyszer figyelmeztetek, a következő szabályszegés már nem úszható meg ezzel, még a kedvenc szomszéd bácsinak, gyerekkori cimborámnak sem.

A kapitányság vezetője büszke az összetartó, barátságos, emberséges rendőrcsapatra, amelyben nincs rivalizálás, együtt, egymásért, a polgárok biztonságérzetéért dolgozik egyenruhás és farmernadrágos nyomozó. A vezetők között remek az összhang, ehhez igazodik az állomány is. Kiegészítik, segítik egymást, ha a szolgálat, a feladat ezt kívánja. A tataiak szerint jók a rendőreik.

 

Tilos a tűzijáték

A tatai önkormányzat az Öreg-tó madárvilágának védelme érdekében tavaly novembertől egész évre betiltotta a tűzijátékok használatát. Városi, ünnepi rendezvényekre, esküvőkre is vonatkozik a tiltás. A rendelet betartatásában a zsaruk is főszerepet vállalnak szórólapokkal és folyamatos ellenőrzésekkel. A helyzet furcsasága, hogy a tűzijátékok év végi árusítását nem tilthatta be ez a rendelet, és a polgárok törvénytisztelő magatartására számítottak a zsaruk. Ezek a számítások be is jöttek, elvétve szegték csak meg az új, a természetvédelem szempontjából fontos szabályt.


VÉGH ATTILA
FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hat határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.