Elismert szakértők

2018. 11. 14., sze - 10:24
Zsaru Magazin

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet, valamint az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek összeolvadásával jött létre 2017. január 1-jén.

Az NSZKK a bűnüldözés és a büntető igazságszolgáltatás igazságügyi szakértői közreműködője és a polgári peres eljárásokban a jogkereső állampolgárok független és pártatlan szakértői intézménye.

A háttérintézmények racionalizálása keretében merült fel a kormány részéről 2016-ban, hogy a két különböző minisztériumhoz tartozó, ám hasonló tevékenységet is végző intézményeket egyesítsék. Ennek keretében az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek és a rendőrséghez tartozó Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetből jött létre a közös jogutód, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ. Az összeolvadással elérni kívánt cél egy Magyarországon egyedülálló, egységes szakértői intézmény életre hívása volt, amely független, pártatlan, részrehajlásmentes, a hivatalos eljárásokban meghivatkozható, helytálló és magas szakmai színvonalú szakértői véleményt nyújt az állam szerveinek éppúgy, mint polgárainak.

 

Hatékonyabb munka

– Úgy érzem, hogy a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) megteremtésével egy olyan matematikai absztrakciót lehetett létrehozni, amelyben egy meg egy több mint kettő – mondja dr. Nagy Gábor címzetes egyetemi docens, főtanácsos, az NSZKK főigazgatója. – Például igazságügyi orvosszakértők mindkét intézményben voltak ugyan, de míg a Bűnügyi Szakértői Kutatóintézet munkatársai életellenes bűncselekményeknél elsősorban Budapesten végeztek helyszíni tevékenységet, továbbá nem végezhettek boncolást, addig az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek orvosszakértő munkatársai főleg polgári peres ügyekben adtak szakvéleményt, ők viszont rendelkeztek boncolási jogokkal. Az egyesített intézményben összeadódott a bűnügyi és az általános orvosi szakértelem, a létszám is részben megoldottá vált, a munka pedig hatékonyabbá. Így idén már országos területi lefedettséggel áll rendelkezésre életellenes bűncselekmények gyanúja esetén, éjjel-nappal igazságügyi orvosszakértő. Az NSZKK-nak tizenegy területi intézete van, a nagy létszámú veszprémi kivételével az összes megyében immár fizikailag is egy helyen dolgoznak a két volt intézmény munkatársai.

A gazdasági igazgatóságon kívül két nagy szakmai igazgatóságra oszlik az NSZKK intézményrendszere. Az egyik az úgynevezett Általános Igazságügyi Szakértői Igazgatóság, ehhez három központi intézet tartozik: a Műszaki Szakértői Intézet, az Adó- és Könyvszakértői Intézet és az Orvosszakértői Intézet. Ezek Budapesten működnek, de az összeolvadás nagy hozadékaként koordinálják a területi intézetekben a kompetenciájuk szerint hozzájuk tartozó szakértők tevékenységét is. A másik nagy igazgatóság a Bűnügyi Igazságügyi Szakértői Igazgatóság, ahol nyolc központi intézet látja el a szakmai feladatokat, ide tartozik a daktiloszkópiai szakértői osztály, a genetikai szakértői terület, a fizikai-kémiai szakértői intézet, kábítószervizsgáló intézet, a kriminalisztikai szakértői intézet, a toxikológiai szakterület és a véralkohol-vizsgáló osztály. Külön szervezeti egység, a Bűnügyi Szolgáltatási Főosztály keretében működnek a szaktanácsadói tevékenységnek minősülő poligráfos vizsgálatok és az állóképes arcképazonosítás.


Korszerű eszközök

Az NSZKK munkájával kapcsolatban felmerül a kérdés, vajon a szakértők Magyarországon megfelelően korszerű műszerekkel tudják-e végezni a munkájukat. Nagy Gábor szerint igen, sőt, némely szakterületen a legkorszerűbb, világszínvonalú műszerekkel dolgoznak. Ezek persze sok pénzbe kerülnek. A három legköltségesebb a genetikai és a kábítószer-vizsgáló szakterület, valamint a toxikológia. Ezeken a területeken kell a legsűrűbben megfelelni új kihívásoknak, itt kell legsűrűbben választ adni a felmerülő új és még újabb kérdésekre és pótolni az erkölcsileg hamar avuló eszközöket, műszereket.

– Néhány évvel ezelőtt még a genetikai vizsgálatok nyolc DNS szakaszra korlátozódtak, ma ez tizenhét – mondja Nagy Gábor. – Márpedig ez azt jelenti, hogy egy öt-nyolc éve még korszerűnek és modernnek mondható műszer, bár változatlanul segíti a munkát, a mai kihívásoknak már teljes körűen nem felel meg. Mondhatom azonban, hogy az NSZKK műszerezettsége megfelelő, színvonalas és a feladatok ellátására tökéletesen alkalmas. A rendőri vezetők nagyon jól látják, hogy eredményesség szempontjából az egyik legjobb befektetés a bűnügyi szakértői háttér fejlesztése. Az utóbbi években többször bebizonyosodott ez, hiszen a modern technika, és a legújabb tudományos módszerek segítségével olyan tetteseket lehetett megtalálni, akik tíz-húsz évvel ezelőtt követtek el egy-egy cselekményt, talán már meg is nyugodtak, hogy nem lel rájuk soha senki.

A főigazgató a pécsi Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolását említi, mint az első olyan ügyet, ami a fejlett módszerek, és mind fejlettebb adatbázis segítségével a szakértőknek köszönhetően oldódott meg. Ebben az esetben a szakértői intézet egy DNS-minta alapján néhány nap múlva „megnevezte” az elkövetőt. Érdekes az a győri gyilkossági ügy is, amelyben a tettest több mint tíz évig nem találták, ám amikor az elkövető napjainkban egy viszonylag kis súlyú ügyben adott DNS-mintát, akkor a szakértői rendszernek köszönhetően kiugrott, hogy ő a győri gyilkosság tettese is. De hasonlóan korszerűsödik az ujjnyom-vizsgálat, amelyben egy néhány évvel ezelőtt fejlesztett szoftver segítségével, a régi ujjnyomokat újra végigfuttatva a rendszeren számos olyan elkövetőt találtak, aki sokáig rejtve maradt.


Jutalmazottak

S, ha már az NSZKK sikereinél tartunk, a legújabb: a soroksári futónő gyilkosának azonosítása.

– A sajtóból is jól ismerhető ügy megoldása a szakértői rendszerben eddig példátlan mennyiségű munkát és energiabefektetést igényelt – említi a főigazgató. – 1897 bűnjeltárgy, ebből 1771 személyi összehasonlító minta vizsgálatát végeztük el. A vizsgálat öt évig tartott, végül az új szakértői módszerek bevezetésének és a tudatos szakértői adatbázis építésnek köszönhetően egy öt év után beérkezett minta alapján augusztusban egy a 8.66 trilliárdos valószínűséggel neveztük meg az elkövetőt. Október 23-a alkalmából a „Soroksári emberölés elkövetőjének felderítésében végzett lelkiismeretes munkájáért” négy munkatársunknak, dr. Pamzsav Horolma asszonynak, Ács Reginának, dr. Füredi Sándornak és Kormos Zoltánnak tárgyjutalmat adományozott Balogh János vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány úr. Persze a munkában ennél jóval többen vettek részt, úgy gondolom, az elismeréssel magát a szakértői munkát is jutalmazták. Szakértőinknek egyébként az a legnagyobb siker és motiváló erő, ha sikerül elfogni egy-egy elkövetőt, ám, ha a kiemelkedő munka efféle elismerésekkel is nevesítve van, az külön öröm számunkra.

A szakértői munka dr. Nagy Gábor főigazgató szerint néha nagyon aprólékos türelemjáték. Viccesen azt szokta mondani: olykor „Hamupipőke-munka”. És hiába a korszerű eszközök, műszerek, a végső szó mindig az emberé, azaz a szakértőé. Az emberi tudás tehát mindig a legfontosabb marad. Arról nem beszélve, hogy vannak szakértői területek, amelyeken még műszerek, adatbázisok sem tudnak segíteni. Ilyen az írásszakértő vagy a mikroméretű anyagmaradványokat, üvegmaradványokat vizsgáló munkája.

Az intézet munkatársai a szakértői utánpótlás képzésében, az oktatásban is aktív szerepet vállalnak, hiszen olyan tudás birtokában vannak, amellyel más nem rendelkezik.


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

48 óra alatt 29

A zéró tolerancia ellenére a Veszprém megyei rendőrök huszonkilenc esetben intézkedtek ittas sofőrökkel szemben.

 

Rendőrkézen a betörő

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság nyomozói elfogták azt a férfit, aki egy Sajószentpéteri családi házhoz tartozó garázsba tört be.

 

Kicserélt rendszámok

A füzesabonyi rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a 34 éves besenyőtelki férfit.

 

Holtan találtak rájuk

Tiszafüredi otthonukban holtan találtak egy házaspárt, a haláluk körülményeit a rendőrség vizsgálja.

 

Balesetet okozott

Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát a sárisápi férfi ellen.

 

Illegális migránsok Ásotthalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.