Elkapták az ámokfutót

2018. 10. 03., sze - 14:36
Zsaru Magazin

Egy fővárosi férfi autójával egy szeptemberi éjszakán kezdett filmekbe illő menekülésbe.

Minden lehetséges közlekedési szabályt megszegett, forgalommal szembe száguldott, a rendőrök autójának is nekiment, majd futva akart távozni.

Cs. Dávid (19) sejthette, hogy bajban lesz, ha a rendőrök megállítják autóját. Egy korábbi ügyben a nyomozók is szerettek volna vele tanúként elbeszélgetni, ráadásul azzal a kocsival sem volt minden rendben, amivel szeptember 8-án 2 óra 45 perckor a VIII. kerület utcáin poroszkált, amikor egy kereszteződésből kifordulva egy rendőrautó sorolt be mögé.

– Azt láttuk, hogy a sofőr idegesen néz a visszapillantó tükörbe, amikor kifordultunk mögé, mi több, az utasa is nyújtózkodott, ő is figyelt – mondta Kaszonyi Melinda őrmester, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság járőre. – Ez már eléggé gyanús lett ahhoz, hogy a számítógépen lekérjük az autó adatait. A jármű nem szerepelt a körözési listán, ám kiderült, kötelező felelősségbiztosítás nélkül vett részt a forgalomban, ami rendőri intézkedést igényelt.

A járőrök hang- és fényjelzéssel próbálták megállítani és igazoltatni a férfit, ám annak esze ágában sem volt megállni. Adott egy kövér gázt, amivel kezdetét vette egy ötperces, száguldással, szabálysértésekkel teli kergetőzés a józsefvárosi utcákon.

– A kerület közlekedése rendkívül logikus, a kis utcák többsége alkalmatlan a párhuzamos közlekedésre, ezért egyirányúak – vette át a szót a rendőrautót vezető Horváth Gyula őrmester, jár­őrvezető. – A menekülőt nem érdekelte semmi. Nem állt meg a stoptábláknál, a megengedett sebesség kétszeresével száguldott, szembe a kötelező haladási iránnyal, szerencsére ebben az időpontban nem volt forgalom a kerületben, csak ezért nem okozott súlyos balesetet. Láthatóan ötletszerűen menekült, megpróbált lerázni bennünket, ami nem sikerült, végig a járműve mögött haladtunk. Közben rádión értesítettem a történtekről a tevékenységirányítási központot, erősítést kértem.

Hétperces autós fogócska után 2 óra 52 perckor zsákutcába hajtott a menekülő. A Magdolna utcán útját állta egy másik, keresztben megálló rendőrautó, ott esélye sem volt áttörni. A sofőr döntött: tolatásba kezdett, közben nekihajtott a folyamatosan mögötte haladó járőrkocsi elejének is. Felment a járdára, úgy kerülte ki a rendőrök autóját, akik nem adták fel, követték. A Tavaszmező utcánál látta be a menekülő, hogy autóval nincs esélye. Hirtelen fékezéssel megállt, majd ő és utasa is kipattantak az autóból.

– A sofőr ugrott ki először, futásnak eredt – folytatta Kaszonyi Melinda őrmester. – Maratoni távokat futok versenyeken, a futás szolgálatban sem jelent különösebb problémát. Szóltam a társamnak, hogy foglalkozzon az éppen kiszálló utassal, akit sikerült is elfognia. A sofőrt lassan beértem, ekkor taktikát váltva bújócskázni kezdett. Egy parkoló autó mögé ment, mozdulatain látszott, azt tervezhette, hogy bemászik a kocsi alá. Erre már nem volt ideje: elfogtam, majd előállítottuk. Cs. Dávid és utasa sem szerepeltek a körözési rendszerben, nem volt náluk olyan tárgy sem, ami bűncselekmény elkövetésére utalt volna. A férfi nem tudta megmagyarázni, miért kezdett bele ebbe a veszélyes száguldásba, csak a vállát vonogatta, fejét lehajtotta, nem mert a szemünkbe nézni. Érthetetlen volt az egész, mert nem követett el olyan súlyos kihágást, ami miatt ezzel kellett volna próbálkoznia, de ámokfutásában több súlyos közlekedési szabálysértést követett el, szándékosan veszélyeztetve mások épségét, biztonságát, megrongálva egy rendőrségi autót is, amelyek miatt a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság több eljárást is indított a sofőr ellen. Szabadlábon védekezik.

Végh Attila

Fotó: Marosfalvi Péter


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vagonban megbújva

Egy afgán férfi próbált meg jogellenesen bejutni az országba Kelebiánál.

 

Nem jutott messzire

Rézkábelt lopott egy komáromi telephelyről egy 34 éves férfi, de a járőrök nem sokkal később elfogták.

 

Asztaltársaságára támadt

Szóváltást követően többször megütött három nőt egy férfi Szegeden. Garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

 

Italoztak, majd leszúrta

Emberölés kísérletével gyanúsítják azt a férfit, aki Székelyszabaron egy késsel szúrta meg vitapartnerét.