Ellenőrzés a Tisza-tavon

2019. 10. 24., cs - 15:57
Zsaru Magazin

A balesetek és bűncselekmények megelőzésére, továbbá az ittas gépjárművezetők kiszűrésére irányult az ellenőrzés a Tisza-tavon és a part menti szakaszon október 4-én.

. Színpompás táj és szabálykövető horgászok fogadták a rendőröket ezen a napon. A vízi és ökotúrák népszerűek ősszel is, így akadtak csónakázók.

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb állóvize a Balaton után. Ilyenkor igazi vonzerejét a gyönyörű táj és természetesen az élővilág jelenti. A túrák általában Kisköréről indulnak. Már hűvösebb szelek fújnak ugyan, ám a kerékpározás szerelmesei mellett a tavat ilyenkor is sokan felkeresik kirándulás vagy horgászás céljából. Ottjártunkkor senki nem büszkélkedhetett nagy fogással, de volt, aki két napra is a víz mellé költözött, hogy várja a halakat. A meder változatos, törések, púpok tarkítják, a partszéleket pedig az ősz színeibe öltözött fák, bokrok színesítik remek haltartó helyeket kínálva.

– A horgászoknak is érdemes odafigyelniük a szabályokra – mondta az ott horgászók ellenőrzésekor Csajbók Ferenc zászlós, kiskörei vízirendészeti körzeti megbízott. – Fontos például, hogy a fogási napló naptár részében a horgászat megkezdése előtt a napot meg kell jelölni. Csónak használata esetén mindezt már az induláskor meg kell tenni. A horgászoktól ilyenkor arcképes igazolványt kérünk, mert az engedély tulajdonosát csak így lehet azonosítani. Az pedig természetes, hogy engedély nélkül senki nem horgászhat, mert az is büntetéssel jár. Ebben az esetben a bírságot nem a rendőrség, hanem a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal szabja ki.

A szabálysértésekért kiszabható helyszíni bírság összege 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. A súlyosabb szabálysértés feljelentést von maga után.

– Nem minden esetben büntetünk, hiszen a vízirendészet is inkább arra törekszik, hogy a szabálysértők okuljanak a figyelmeztetésből – magyarázta Csajbók Ferenc zászlós. – Többen csónakból horgásznak, ezért természetesen ezen a napon is kiszűrjük az ittas vezetőket a vízen.

– Folyamatos a felderítőmunka, hiszen ilyenkor már fel-felbukkannak az orvhorgászok, akiknek ismerjük a szokásaikat, a módszereiket – tette hozzá Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. – Szerencsére számuk az elmúlt években a töredékére szorult, de azért karácsony előtt is mindig megjelennek. Vadkamerákkal figyeljük azokat a területeket, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján gyakrabban fordult elő jogsértés. A nyomozóknak van télire egy speciális gumicsónakjuk, amivel a vízen is megfigyeléseket végezhetnek.

A 2012-es büntető törvénykönyvbe már belefoglalták az orvhalászatot. Ez két évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálható, ha büntetőeljárás indul a tettes ellen. A közigazgatási eljárás során pedig az orvhalászokra kiszabható büntetés mértéke 10 ezertől 500 ezer forintig terjedhet, valamint az elkövetőt három hónaptól három évig terjedő időszakra eltilthatják az állami horgászjegy váltásától.

– A szakemberek november közepén kezdik apasztani a Tisza-tavat, hogy a téli időszakra elérje a biztonságos üzemeltetéséhez szükséges vízszintet – folytatta Busi László ezredes. – Az időjárás és a halvándorlás függvényében a Kisköre felső vízmércéjén mért 725 centiméteres nyári vízszintet előbb napi 10, majd napi 7–8 centiméterrel csökkentik, hogy november 23-ra elérje az 565 centimétert. Az alacsonyabb vízszint a tóparti önkormányzatok és kikötők kérése volt. December 10-én kezdődik majd egy kisebb duzzasztás, és december 19-re beáll a tavaszig kitartó 620 centiméteres vízszint télre. Ilyenkor nagyobb árvízvédelmi kockázatot jelent a magasabb vízszint, mint nyáron. Ha jönne egy árhullám, és a jégtömeg felszakadna, veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, az erdőket, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva pedig a kiskörei vízlépcső berendezéseit.

A halőrökkel a téli időszakban is nagyon jó az együttműködésük, folyamatosan ellen­őriznek. A zsaruk jelenléte azért is fontos, mert a csónakból horgászók akár balesetet is szenvedhetnek, és beeshetnek a néhány fokos vízbe. Ezeknél az eseteknél percek is számítanak.

– Tavaly november 28-án történt egy ilyen eset: Csajbók Ferenc zászlós azonnal beüzemelte az egyik motorcsónakot, és a két kikötőmesterrel a hang irányába indult a Tiszán – emlékezett vissza Busi László. – Mintegy 600 méter után a folyóban két bajba jutott férfit találtak, akik egy felborult csónakba kapaszkodtak. A horgászok nagyon rossz állapotban voltak, egyikük mozogni és beszélni sem tudott már. Egy harmadik társuk közben kiúszott a partra, de félig elmerülve és teljesen kimerülten feküdt a vízben. A rend­őr és a segítői a két férfit a közel 5 fokos folyóból a szolgálati hajóba emelték, míg a parton fekvő társukat egy horgász mentette ki csónakkal. Kiderült, egy motoros csónakból horgásztak, amikor az a viharos időben felborult, miután az egyikük felállt benne. A horgászok télen sem fogják félretenni a pecabotot, szeretnek vízre menni. Csak azt kell megvárniuk, hogy a jég a tavon kellő vastagságúra, legalább 10–12 centiméteresre hízzon, és máris vághatják a léket. Az elsődleges baleseti forrást maga a jégborítás jelenti, hiszen a vékony és a vastag páncél – különösen, ha már hó is borítja – felülről egyformának látszik. A horgásznak a próbafúrással arról kell elsősorban meggyőződnie, hogy kellően biztonságos felületen kezdi-e meg a halak üldözését.

– A tél is ad feladatokat, hiszen ha lehullik a hó, „lélegeztetni” kell a tavat a szabályok szerint – magyarázta Busi László ezredes. – A telelés rendjének ugyancsak szigorú szabályai vannak, és kollégáim ebből is kiveszik a részüket.

A zsaruk a tó környékén is szeretik a rendet. Ottjártunkkor Juhász József törzsőrmesterrel kiegészülve ellenőrizték a gáton közlekedőket. A vízműveknél dolgozók a szűkített bejáraton hajthatnak be ebben az időszakban, természetesen a KRESZ szerint. A sofőröknek ezúttal a szondát is meg kellett fújniuk.      


Kun Mónika
Fotó: Marosfalvi Péter


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Két határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Kocsifeltörők a strandoknál

Balatonfűzfőről érkezett bejelentés a rendőrségre június 27-én arról, hogy délután az egyik helyi strand parkolójában a bejelentő autóját ismeretlen elkövető feltörte, és abból műszaki cikkeket, valamint készpénzt lopott el. Mint kiderült, sorozatbűnözők ténykedtek a környéken.

 

Vizsgán a lovasok

A lovas járőrök tanfolyamán részt vevők elérkeztek a II. vizsgához. A megjelent elöljárók is növelték a vizsga­drukkot: Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka és Nagy György ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója. Az átrendelő szervek képviseletében Sipos Gyula vezérőrnagy, a Zala, Vereckei Csaba Iván dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője érkezett.

 

Kiapadhatatlan tűz a tűzszerésznél

A Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Tűzszerész Szolgálat robbanóanyag-kereső kutyavezetői közül az egyetlen női tűzszerész üdítő színfoltja a férfitársaságnak. Ádám Zsófia őrmester korát meghazudtolva sokéves tapasztalatot szerzett a kutyázás terén, a tűzszerészismereteket pedig kiváló rajttal csipegeti fel.

 

Oda-vissza bemérték

Közlekedésrendészeti akciót tartottak a rendőrök Baranyában. Volt olyan, aki kétszer is gyorsan hajtott, amikor a sebességmérő műszer felvételt készített róla.