Első a kerület

2019. 02. 27., sze - 13:53
Zsaru Magazin

Budapest nemcsak turista­szemmel csodálatos város, de a látogatók létszámához képest is az egyik legbiztonságosabb úti cél, ez derül ki a statisztikai adatokból.

Ebben pedig kiemelkedik az I. kerület és a Várnegyed. A napi több tízezer átutazó és nézelődő ellenére az egyik legcsendesebb kerület, pedig öt jelentős részből áll.

Az impozáns látnivalók és a történelmi városrész, valamint az egyik legforgalmasabb pályaudvar és a Batthyány tér környékén is béke honol. Ezt sokévnyi munkával érte el az I. Kerületi Rendőrkapitányság. Összesen 26 ezer ember él itt, a turisták azonban sokszor megtöbbszörözik ezt a számot. Tavaly több mint 7 millió vendég látogatott el Budapest egyik legszebb kerületébe. Csak összehasonlításképpen: a Várban a lopások száma épp hogy elérte a húszat. Hasonlóan sokan fordulnak meg naponta a Déli pályaudvaron is. Tavaly ez a szám elérte a 9 milliót. Többségében ingázók, akik a munkahely és az iskola miatt szállnak vonatra, és utaznak tovább, vagy tanulnak pont ebben a kerületben. Ide tartozik még a Tabán is, ahova tavasztól késő őszig számos rendezvényt szerveznek. A Víziváros a hozzá tartozó Batthyány térrel, HÉV- és metrómegállóval ugyancsak jelentős utasforgalmat bonyolít. Ilyen célpont a Gellérthegy is, ahova a turisták százezrei mellett a fővárosiak közül is sokan kilátogatnak különböző időszakokban.

.

Krammer György ezredes

– A turizmus és az igencsak forgalmas helyek ellenére a bűn szinte ismeretlen fogalom az itt élők és az ide érkezők számára – emelte ki Krammer György ezredes, az I. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. – A rablások száma tavaly nem haladta meg a hármat, mindegyik elkövetőt elfogtuk. A regisztrált lakásbetörések száma 2018-ban a felére csökkent az előző évhez képest. A felderítésben is kimagaslóan jók az eredmények, ami többek között az úgynevezett digitális nyomok felhasználásának is köszönhető. Idetartoznak többek között az új buszokon lévő kamerák felvételei. Ezeken a járatokon ugyanis már HD-minőségben készülnek a felvételek, és kiválóan fel lehet őket használni egy-egy ügy bizonyításához is. A gyakorlat azt mutatja, az esetek többségében, ha a külföldi turistáknak eltűnik valamilyen értéktárgya, utazás közben veszítik el. Sokszor a turista csak a Várnegyedben veszi észre, hogy hiányzik a telefonja, de a 16-os buszon hagyta el.

.

Gyebnár Péter őrnagy

– Klasszikus szórakozóhelyek nincsenek ebben a kerületben, amelyek akár egész éjjel nyitva tartanának – tette hozzá Gyebnár Péter őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető. – Így az éjszakai élet igen csendes és nyugodt. Több a nívós étterem, ahol másként töltik el az időt az oda látogatók, de azok általában 22 órakor már zárnak. Jellemzőek még a csendes budai kiskocsmák, ahová viszont a helyi lakosok járnak. A randalírozás és a garázdaság nem jellemző. Ugyancsak nincs a kerületnek piaca vagy nagyobb áruháza, ahol esetleg kriminális gócpontok alakulhatnának ki.

Morvai Árpád alezredes, bűnügyi osztályvezető már több mint 11 éve a kerületben dolgozik. Elmondta, a lakossággal nagyon jó a kapcsolatuk. Bármilyen problémával szívesen fordulnak hozzájuk. Rendkívüli esetekről nem tudott beszámolni. A statisztikákról viszont ő is szívesen beszélt. Például a gépkocsifeltörések száma jócskán tíz alatt volt tavaly. Általában azok a külföldi polgárok az áldozatok, akik nem kellő gondossággal parkolnak le a városnéző túra előtt. Évek óta ezek megelőzésén dolgoznak a helyi polgárőrökkel, parkolóőrökkel és természetesen a körzeti megbízottakkal együtt. Háromnyelvű bűnmegelőzési tájékoztatót tesznek a szélvédőkre, és a forgalmasabb helyeken is informálják a turistákat. Szerencsére az állomány nagy része fiatal, és általában több nyelven beszélnek. Az ifjúságra is figyelnek, hiszen a kerületben sok az iskola és a jó nevű oktatási intézmény.

.

Morvai Árpád alezredes

– Rendkívül jó a kapcsolat az iskolák vezetőivel és a többi egyéb oktatási intézménnyel – magyarázta Morvai Árpád, aki maga is szívesen focizik. – Már azt is megszokta az itt tanuló ifjúság, hogy néha a rend­őrökkel is versenyezhetnek. Számos iskolai, önkormányzati rendezvényen hagyomány, hogy az állomány tagjai is megméretik a sporttudásukat. De vannak olyan programok is, amelyeket a kollégák tartanak rendszeresen az oktatási intézményekben, például bűnmegelőzési tanácsadásokat. Szerencsére az  itt tanulók leginkább csak előadáson hallanak a kábítószerről. Az iskolákban nincsenek ezzel kapcsolatos problémák. Hatékony a bűnmegelőző munka.

A három idősklubban a körzeti megbízottak rendszeresen tartják a kapcsolatot a nyugdíjasokkal. Többnyire bűnmegelőzési előadásokat tartanak, a legtöbb esetben ugyanis az időseket veszik célba a csalók. Itt is megjelentek a trükkös csalások, ám folyamatosan csökken a számuk. Tavaly 22 százalékkal kevesebb történt, mint 2017-ben. Morvai Árpád elmondta az egyik ilyen esetüket. Tipikus szöveggel hívta az idős hölgyet egy férfi: a lányát baleset érte, és pénzre van szüksége. Kiderült, az asszony azért nem kételkedett ebben, mert éppen akkor kereste a csaló, amikor hazaért a temetőből, ahol a férje sírját látta el. A telefonáló végig figyelte a hölgyet, amíg arra utasította, hogy menjen a bankba, vegyen ki a bankszámlájáról egy bizonyos összeget, és segítsen a lányának. Végig beszélgetésben maradtak még akkor is, amikor az asszony átvette a pénzt a bankfiókban, és elindult a megadott címre. A térfigyelő kamerák azonban mindent rögzítettek. Így hamar képbe került egy piros furgon külföldi rendszámmal.

.

Kis idő múlva Szilágyi András főtörzszászlóssal, a körzeti megbízotti csoport parancsnokával indulunk őrjáratba. Nála talán senki nem ismeri jobban ezt a területet, hiszen évek óta a Várnegyedben szolgál:

– Az itt lakók már nagyon jól ismernek, a telefonszámom a közös képviselőknél vagy a körzeti megbízotti plakátokon van, így ha bármilyen gond vagy kérdés merül fel, azonnal tárcsázhatnak. Gyakorlatilag ez egy falu a városban, ahol a nagy tömeg ellenére is a biztonság fogalom.

Miközben leparkol, egy olyan taxist szúr ki, aki éppen nem talál parkolóhelyet. Igazoltatja, de nincs semmi probléma. Ezután a Halászbástya felé vesszük az irányt, ahol ugyan sok turista nézelődik, de megtudjuk, ennél lényegesen többen szoktak lenni csúcsidőben. Ezalatt hívás érkezik, két II. világháborús lőszert találtak az egyik építkezésen, az Országház utca környékén. Oda a kerület másik járőre ment. A helyszínen kiderül, a lőszermentesítéshez már megérkezett a szakember, és vizsgálódik. Megállapította, robbanóanyagot nem tartalmaznak, de a megfelelő biztonsági előírások mellett a tűzszerészek hamarosan elszállítják a lőszereket.

A zsaruk folytatják a szolgálatot, ami nyüzsgő helyeken történik ugyan, de továbbra is a megszokott nyugalom jellemzi.    

KUN MÓNIKA

FOTÓ: BÉRES ATTILA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A párhuzamosok a körforgalomban találkoznak

Tény, hogy a közlekedésbiztonság közös érdekünk, tény, hogy párhuzamos közlekedés esetén, ha a két sáv egyre szűkül, ennek megoldása az úgynevezett cipzár-elv, és tény az is, hogy az ittas sofőrök kockázatot jelentenek, főleg, ha szándékosan akadályozzák is a forgalmat.

 

9/48

Az ittas vezetők harmadik „fekete hétvégéje” a Csongrád megyei utakon.

 

Túlsúlyos tréler

A bolgár honosságú járműszerelvényt és annak vezetőjét az M0 autóúton ellenőrizték a szigetszentmiklósi rendőrök.

 

Hamis útlevél

A török férfi a debreceni repülőtéren bukott meg az ellenőrzésen. A nyírábrányi rendőrök elfogták.