Eltűnt emberek után kutatnak

2020. 09. 30., sze - 13:43
Zsaru Magazin

Lepke és Negro. Két kutya, akik az utóbbi idők ismert és kevésbé ismert eltűnési ügyeinek kulcsfontosságú szereplői. Legutóbb annak a kettős gyilkosságnak a nyomozása kapcsán merült fel a nevük, amelynek fő gyanúsítottját idén nyáron Esztergomban fogta el a rendőrség.

A két holttestkereső kutyát vezetőik, Miskolczi Attila főtörzsőrmester és Szávity József zászlós mutatja be.

Lepke – 6 hónapos volt Lepke, amikor 6 és fél éve hozzám került, előtte egy kolléganőmé volt, aki szülési szabadságra ment. Azért kaptam én, mert nekem korábban már volt vérebem – idézi fel a kezdeteket Szávity József zászlós. – A véreb dolga eredetileg, hogy a meglőtt, sebzett nagyvadakat megkeresse. Nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, kitartóan, órákon keresztül tudja használni az orrát.

A szuka Lepke vizsla őseit sem tagadhatja le. Gazdája szerint kifejezetten kedves kutya, mindenkinek megengedi, hogy simogassa. Sokáig úgy tűnt, hogy a légynek sem tudna ártani. Szávity József zászlós hét hónapos korában egyszer egy erdős területre vitte sétálni a kutyát. Lepke váratlanul megmerevedett, pont úgy, ahogy a vizslák állják a vadat. A rend­őr odébb ment, akkor látta meg, hogy Lepke egy hörcsögöt figyel. Lepke egy pillanat alatt elkapta, majd megrázta a kis állatot, aminek azonnal vége lett.

– Na, mondtam magamban, mégiscsak van benne vadászszenvedély. Ekkor megéreztem, jó holttestkereső kutya lesz Lepkéből – fejti ki a keresőkutya-vezető.

2015. augusztus 16-án eltűnt egy 39 éves, dúsgazdag asszony Budapesten. A rendőrség rövid időn belül emberölés gyanúja miatt kezdett nyomozni. Ez az ügy volt Lepke első sikeres holttestkeresése.

– A sértett kapcsolatrendszeréből fennakadt a hálón egy ember, aki nem tudott elszámolni az idejével. A nyomozók azt kérték, hogy először a csepeli Duna-partot vizsgáljuk át, majd Kalocsára irányítottak minket – emlékszik Szlávity József zászlós. – Ott először a gyanúsított szüleinek a házát néztük át, majd a velük szemben lévő ingatlant. Utoljára pedig egy másik rokonnak a telkét, ahol szőnyegbe csavarva, elásva találtuk meg a halálra szurkált nő holttestét.

A 2 éves Lepke ekkor Negróval együtt ment a helyszínre. A két keresőkutya kontrollálja egymást, így sokkal biztosabb, hogy nem siklanak el egy-egy nyom felett. A holttest szagának felismertetésére sertéshússal tréningeznek az állatok. Amikor – ugyanúgy, mint Kalocsán – egy földterületet vizsgálnak át, rendszerint a szondázás technikáját alkalmazzák. Fúrógéppel, vagy leggyakrabban egy kihegyezett, T alakú fémrúddal több ponton, mélyen beleszúrnak a talajba. A kutyák pedig ezután végigszaglásszák a lyukakat. Ha megtalálják a holttestet, Lepke kaparással jelez, Negro pedig azzal, hogy lefekszik. A kalocsai holttest megtalálását követően is ez történt.

Később kiderült, hogy a tettes a megölt asszonyt előbb szőnyegbe csavarta, majd egy ismerőse segítségével vitte el annak terepjárójáig. A férfi napokig szökésben volt, majd a BRFK hajtóvadászatának köszönhetően fogták el.

Negro 2017 májusában egy ismert pszichiáter 24 éves fia tűnt el Budapesten. Akkor látták utoljára, amikor május 17-én délután négykor a XI. kerületből indult el találkozni egy ismerősével. A fiatalember családja minden követ megmozgatott az interneten, plakátokat ragasztottak ki az utcákon, még imakörök is alakultak a fiúért, akiről 4 hónapon át semmi hírt nem kaptak a szülei.

– Negrónál sokszor a kollégák is elcsodálkoznak, hogy úgynevezett passzív jelzést ad. Ritka, hogy egy kutya lefekszik, amikor rájelez valamire – mondja a fekete német juhászról Miskolczi Attila főtörzsőrmester, aki hozzáteszi, hogy az életben adódó szituációkat soha nem lehet utánozni. Három éve, amikor már negyedik hónapja hiába keresték a XI. kerületben eltűnt fiatalembert, Negro találta meg a holttestét.

– A XI. kerület külső részén, vonatsínek mellett, egy elhagyatott erdős területet néztünk át a nyomozók kérésére – emlékszik a főtörzsőrmester. – Akkor már a BRFK életvédelmi osztálya leszűkítette a kört, hogy ki lehet az a két ember, aki elkövetőként szóba jöhet. Egy nyomozó kolléga jött ki velem. Elindultunk a terület elejéről. Elértünk egy kis erdős folthoz. Egyszer csak felkapta az orrát a kutya. Bement a bozótba. A fák között volt egy mélyedés. Keresgélt, keresgélt majd hasra vágta magát. Én mentem utána, de először nem láttam semmit, mert rengeteg szemét volt eldobálva. Megjelöltük a területet. Volt még egy rövid szakasz, amit átnéztünk, majd elindultunk vissza. Főleg, mert Negro nagyon húzott, mindenképp vissza akart menni ugyanoda, ahol először jelzett. Újra lefeküdt, milliméterre ugyanoda tette vissza az orrát. Elkezdtem alaposabban átnézni a területet. Először egy barna, szőrös valamit találtam, amiről kiderült, hogy az egy pléd, amibe be volt csomagolva egy futártáska, ebben találtuk meg a fiatalember összekötözött tetemét – mondta a főtörzs­őrmester, aki elmondta, ebben az esetben, miután nem ásták el a holttestet, a nyomozás szempontjából nagyon fontos volt, hogy nem kaparással jelzett a kutya.

A rendőrök később a helyszínelés során megállapították, hogy a férfit brutális módon, hetven késszúrással ölték meg. A nyomozók saját lakásában fogták el a 31 éves budapesti V. Zsoltot, aki a gyanú szerint komoly tartozása miatt végzett a fiatalemberrel.

Negro egy-egy sikeres felderítés után a labdáját kapja meg jutalmul gazdájától, de az is előfordul, hogy jutalomfalatot is adnak neki. Lepkénél fordított a sorrend, ő előbb valamilyen finomságot kap, majd a labdáját. Ez történt 2018. július 9-én is, amikor Pilisszentiván külterületén a két kutya percek alatt megtalálta a 2016-os, Marina-parti kettős gyilkosság két áldozatának a maradványait.

– Először azt mondták, hogy egy erdőben kell kutatni. Egy erdő hatalmas, de lekordonoztak egy területet.  Első körben azt kellett átnéznünk – emlékszik Miskolczi Attila főtörzsőrmester. – Ha egy viszonylag homogén környezetet megváltoztattak, azt észre lehet venni. Mi kiszúrtunk a kollégámmal négy-öt ilyen helyet. Azokat a T-vassal megszurkáltuk, pont ott, ahol az áldozatokat a kutyák később megtalálták. Bár más irányból indultunk el, mégis 10-12 perc alatt jelzett Lepke és Negro is.

A kutyavezetőknek nagyon jólesett, hogy a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályon dolgozó kollégáik egy emberként gratuláltak a történtek után. Végül két és fél évnyi nyomozás után, idén július 24-én Esztergomban fogta el a rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint 2016. február 11-én előre kitervelten, nyereségvágyból végzett Budapesten a két emberrel, egy 43 éves szlovák férfival és 29 éves barátnőjével.

Miskolczi Attila és Szávity József egyetért: abban, hogy ilyen eredményesen tudnak együtt dolgozni, biztos szerepe van annak is, hogy a kutyák nagyon szeretik egymást. Amikor egy vizsgálandó területet szektorokra osztanak, alig várják, hogy azok átnézése után találkozzanak. Amikor pedig befejeződik a munka, mindig jut idő arra is, hogy kergetőzzenek, kedvükre játszhassanak.

 

Szávity József zászlós: 1986 óta rendőr, mindig kutyavezetőként dolgozott. Három kutyája van, a holttestkereső Lepke, a kábítószer-kereső Troy és a nyomkövető Mira.

Miskolczi Attila főtörzs­őrmester: 21 éve rendőr. Előbb a BRFK közrendvédelmi osztályán dolgozott a műveleti csoport vezetőjeként, majd 10 évvel ezelőtt lett kutyavezető. Három kutyája van, a holttestkereső Negro, a kábítószer-kereső Flamo és a nyomkövető Natu.


P. Gál Judit
Fotó: Francz Ilona


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elbuszozott – felismeri?

Elkötött egy távolsági buszt a gyanú szerint a felvételen látható férfi. Segítsen azonosítani!