Emberi felelősség

2020. 06. 10., sze - 16:42
Zsaru Magazin

Jámbor István ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakirányító osztályának vezetője leszögezte, a tavalyi 16 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset hátterében szinte kizárólag az emberi felelőtlenség áll.

A laikusok szerint a balesetek a forgalom velejárói. Mégsem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az emberi mulasztást, elhibázott döntést nem foghatjuk fel véletlenül bekövetkező eseménynek.

– A balesetek okainak magyarázatát szakmai oldalról közelítem meg. A személyi sérüléses balesetek után kollégáim tényfeltáróan vizsgálják az oda vezető utat, az elhárítás lehetőségeit, a járművek műszaki állapotát és számos részletet, ami befolyásolhatta a történteket – magyarázta Jámbor István ezredes.

A személyi sérüléses balesetek 99%-áért a közlekedő ember a felelős, a maradékért pedig a vadon élő és a háziállatok. Így nem jellemző, hogy az út hibája vagy a sors fintora egy elvesztett emberélet.

– A közlekedésre fokozottan igaz, hogy mindennek következménye van. Míg a statisztikák szerint tavaly 58 befejezett emberölés történt Magyarországon, addig a közlekedési balesetek 600 halálos áldozata közül 300-nak az életét egy másik személy vette el egy hibás döntéssel vagy figyelmetlenséggel. Jogos a kérdés: kitől is kell jobban félni igazán? Sokszor látjuk, és ezért is hoznak szigorú szabályokat: az embereket saját maguktól is meg kell védeni. A közlekedők bizonyos aránya tartozik az önkéntes jogkövetők közé, a többieket szankciókkal vagy a helyes közlekedési magatartást, a balesetek következményeit bemutatva tudjuk befolyásolni. 2017. október egyik éjjelén történt, Tótkomlósnál 37 utassal haladt egy autóbusz. Az aszfalt a szemerkélő esőtől nedvessé vált. A jármű egy kanyarban megcsúszott, áttért a szemközti sávba, onnan egy árkon keresztül nekicsapódott két fának, majd az oldalára borulva egy harmadiknak. Összesen 33-an sérültek meg. Ilyenkor egy kívülálló azt gondolná, nem volt szerencséjük. A munkatársaim alaposan utánajártak a miérteknek, és kiderült, ennél sokkal összetettebb a helyzet. Az autóbuszt egy hónappal a baleset előtt vitték műszaki vizsgára. Gond nélkül megkapta az alkalmas minősítést annak ellenére, hogy az állapota nem volt kielégítő. Gumiabroncsainak futófelülete megkopott, az előírt profilmélység is hagyott kívánnivalót, ezenkívül probléma adódott a lengéscsillapítókkal és a differenciálművel. A szakértő véleménye szerint a jármű alkalmatlan volt a forgalomban való részvételre. Ráadásul a buszvezető a megengedett 70 km/h helyett 92 km/h-val próbálta bevenni a kanyart. A rendőrség megállapításait osztva az ügyészség szerint három embert terhel felelősség, a buszsofőrt, a vállalkozás tulajdonosát, aki a jármű üzembentartója, illetve a vizsgabiztost, aki műszakilag alkalmasnak találta. Az eredményt tekintve gondatlanságuk a tömegszerencsétlenség kiváltója. Négyen szenvedtek maradandó fogyatékosságot, további 15 utas súlyosan sérült, 14-en könnyebben. A négy ember életminősége visszafordíthatatlanul megváltozott, arról nem is beszélve, hogy a buszon utazók miként tudják feldolgozni a traumát. Az ilyen és ehhez hasonló példák lebegjenek a szemünk előtt, amikor egy felületes, átgondolatlan döntést készülünk meghozni – foglalta össze az ezredes.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: BÉRES ATTILA, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Útjukba álltak

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 39 éves belga sofőr ellen, aki 21 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Visszakapta ellopott akkumlátorát

A szemfüles szomszédasszony felírta annak a furgonnak a rendszámát, amivel a tolvajok közlekedtek Telkibányán. A nyomozók három férfit hallgattak ki gyanúsítottként a lopással összefüggésben.

 

Szekszárdi diadal

A Heves megyei csapat nyerte a X. Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt.