Emberpróbáló viadal

2018. 08. 09., cs - 14:17
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen szervezte meg a IV. Országos Mekta-versenyt július 25-én és július 26-án Csopakon, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Alparancsnoki Továbbképző Központjában.

A kerek egy napig tartó viadalon kombinált szituációs lő- és intézkedéstaktikai feladatokat kellett megoldani a versenyzőknek.

Összesen 13 megyei rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alegységei (mekta), és versenyen kívül a Készenléti Rendőrség (KR) csapata képviseltette magát az emberpróbáló megmérettetésen. Az egységeknek nappal és éjszaka összesen nyolc versenyszámban kellett a legjobb tudásuknak megfelelő teljesítmény nyújtaniuk.

– Mind fizikálisan, mind mentálisan rendkívül megterhelő feladatsort kellett kiállniuk az ötfős csapatoknak. Az eltelt 24 óra alatt mindössze négy órát pihenhettek – magyarázta Fleisz Károly őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság mekta parancsnoka, a verseny szervezője.

Mintha tengerészgyalogosok kiképzésén járt volna a laikus, olyan érzete lehetett, hogyha a megmérettetés napján betévedt a csopaki objektum területére. Terepmintás egyenruhát öltő, izomerőben bővelkedő, jó kiállású férfiak fáradhatatlanul vonultak állomásról állomásra.

– A megnyitót követően azonnal feladat elé állítottuk a csapattagokat. Rotációs rendszerben jelentkeztek akadálypályán, lövészeten, a taktikai házban, valamint személyvédelmi gyakorlaton. Az akadálypályán mindenkinek időre kellett teljesíteni, többek között kúszó-folyosón, írpadon, palánkon, kötélhídon, majomlétrán kellett átküzdeniük magukat, lehetőség szerint minél gyorsabban. Amennyiben az adott feladatot nem teljesítette a versenyző, úgy a csapatot büntetőpontokkal sújtottuk. A lövészeten is kombinált feladat-végrehajtást vártunk el. Nappali és éjszakai kihívásokkal tűzdeltük, mindeközben váltakoztak a fegyvertípusok. Voltak feladatok, melyeket egyénileg hajtottak végre, de többet csapatban teljesítettek. A taktikai háznál egy megoldandó szituációval találkoztak. A behatolás váratlan helyzet elé állította a bevetési egységeket, mivel bent teljes sötétség és füst nehezítette a mozgásukat és a kommunikációt. Három „bűnözőt” kellett megtalálni és elfogni. Lehetett fegyveres támadásra számítaniuk, és többször kényszerültek arra, hogy hirtelen mozdulatokat reagáljanak le. Az elvárás az volt, hogy a műveletet szakszerűen, jogszerűen, a legkisebb érdeksérelem mellett hajtsák végre. A személyvédelmi élethelyzet megtervezésénél is igyekeztünk a váratlanságra helyezni a hangsúlyt. A feladat szerint védett személyt kellett egy nagy erejű robbanást követően, fegyveres támadásból kimenekíteni. A személyvédelemnél fontos a fegyelmezett végrehajtás, a kölcsönös figyelem, hogy ne maradjon rés a pajzson és a védett személyt minél előbb biztonságban tudják – magyarázta az őrnagy.

A délután és az este újabb kihívással szembesítette a profi egységeket. Elméleti feladatlapon bizonyíthatták rendőri szakértelmüket. A teljesség igénye nélkül csapatszolgálatból, lőfegyverhasználatból tettek tanúbizonyságot felkészültségükről.

– Természetesen visszatérően teszteltük a versenyzők edzettségét, teherbírását – folytatta Fleisz Károly. – Izomerőt nem kímélve hajtottak evezőpadot tíz percen keresztül, ahol csupán egy céljuk volt, hogy minél messzebbre jussanak. A jól teljesítők megközelítőleg 3000 méterig hajtottak. A szám szerint utolsó előtti feladat az éjszakába nyúló vezetéstechnikáról szólt. A bójákkal kijelölt technikás pálya elemeit kellett megkülönböztető fényjelzést használva, mikrobusszal előre és hátramenetben teljesíteni. És hogy a gépkocsiban helyet foglaló csapattársak ne unatkozzanak, részükre lőszeres ládák pakolását határozták meg a pálya kijelölt szakaszán. Végül a sofőrnek és utasainak a dombra futás jelentette a célba érkezést.

A szervezők hajnalban néhány órányi szendergést hagytak az egységeknek, majd előirányzott reggeli tornával ébresztették a csapatokat. A könnyed erőkifejtésnek ígérkező sportfeladat tulajdonképpen egy kemény crossfit-gyakorlat volt. Dobogóra ugrás, akadályfutás, 20 kg-os kettlebell golyó vállból emelése, majd ötütemű fekvőtámasz teljesítése mérte a versenyzők állóképességét.

Záróakkordként levezető kocogással készültek a rendezők, itt szemlátomást egy hegynyi domb tornyosult a versenyzők elé. A fáradságos küzdelemben mindenki kihozta magából a maximumot. Vállvetve biztatták egymást a megerőltető viadalon. Azonban nemcsak a 14 csapat tette oda magát a küzdelemben teljes erőbedobással. A megrendezést vállaló veszprémi alakulat is kiválóan teljesített a profi szervezéssel. A verseny végén arról számoltak be, hogy az eltelt 24 óra csupán a jéghegy csúcsa. Az elmúlt három hónap a tervezésről, a szervezésről szólt. Minden részletet alaposan kidolgoztak, hogy ne csússzon hiba a gépezetbe, és a kollégákat értékelve tárgyilagosan ítéljenek.

 

Helyezések

1.Békés Megyei Rendőr-főkapitányság csapata

2. Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság csapata

3. Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság csapata

A díjakat Tarcsa Csaba dandártábornok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Lakatos Tibor ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság közrendvédelmi főosztályának vezetője és a verseny támogatói adták át. A rendezvényt nagy értékű ajándékokkal támogatták a megye önkormányzati és gazdasági életének szereplői.


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Négyoldalú együttműködési megállapodás

Ünnepélyes keretek között írt alá négyoldalú együttműködési megállapodást a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Gál Ferenc Főiskola, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. február 19-én, a főiskola Klebelsberg termében, Szegeden.

 

Motorozzunk felelősséggel

A tavaszias időjárás beköszöntével egyre többen veszik elő a motorkerékpárokat. Már az első hétvégén történt sérüléses baleset Tolnában.