ENSZ-misszió Cipruson

2020. 11. 05., cs - 15:43
Zsaru Magazin

Folyamatos igény mutatkozik a magyar zsaru iránt külhonban.

Hazai kollégák is őrködnek egy szigetállam törékeny biztonságán. Ciprus a Földközi-tenger, de jó ideje nem a béke szigete. Amilyen áldás a mediterrán állam éghajlata, olyan nehézségeket okoz geopolitikai fekvése. Történelme során volt bizánci, oszmán és brit felségterület, évtizedek óta – függetlenségi törekvéseivel párhuzamosan – a görög–török diplomáciai kötélhúzás terepe.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1964 óta van jelen a szigeten, a nemzetközi békefenntartó kötelékben 11 honi egyenruhás, míg az 50 fős katonai rendészetnél az angol, szlovák, argentin és ciprusi személyzet mellett 3-3 magyar katona és rend­őr képviseli hazánkat. Boa Melinda századost, az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió katonai rendész egységének parancsnokhelyettesét kérdeztük.

– 2019. augusztus óta az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió, azaz az UNFICYP katonai rendész egységénél teljesítek szolgálatot. Az UNFICYP az 1974-es, a sziget északi területein végrehajtott török katonai megszállást követően kiterjedt feladatkörrel és megemelt létszámmal látja el a tűzszüneti egyezmény betartását, valamint az ENSZ-ütközőzóna folyamatos ellenőrzését. A sziget török katonai irányítás alatt álló részén 1983-ban kikiáltották az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, amelyet kizárólag Törökország ismer el. A sziget két területe között húzódó tűzszüneti vonal mintegy 180 km hosszú. A vonal mentén az észak-ciprusi erők (a Török Ciprióta Biztonsági Erők, valamint a Törökország által a szigetre telepített Török Szárazföldi Hadsereg), illetve a görög ciprusi fél (Ciprusi Nemzeti Gárda) tűzszünetsértéseit jelenti be a misszió az ENSZ New York-i központjának. A tűzszünetsértésnek több formája létezik, példa erre, amikor nagyobb erővel van jelen a megfigyelőponton valamelyik hadsereg állománya, vagy amikor nem bejelentett fejlesztéseket (építkezések, a megfigyelőállás megerősítése, szatelliteszközök felszerelése, drónok alkalmazása) hajtanak végre valamelyik megfigyelőponton. Az UNFICYP katonai erői ezeket a folyamatokat figyelik meg és regisztrálják a műveleti területen történő járőrözés, illetve a szemben álló felek összekötő tisztjeivel való kapcsolattartás során. A misszió katonai rendész egységének parancsnokhelyetteseként fő feladatom a táborok és a misszió objektumainak rendjének fenntartása és a bűnmegelőzés. Ez többek között a szabályzók aktualizálását, a feladatok tervezését, koordinálását, a főparancsnoksággal való kapcsolattartást és sok egyéb, az otthoni szolgálati profiltól nagymértékben eltérő feladatot jelent.

A misszióba érkezés előtt a törzs­tiszti állománynak még Magyarországon el kellett végeznie az ENSZ által előírt online kurzusokat, és a kiérkezés után is részt kellett venniük a képzési osztály előadásain.

– Az UNPOL, azaz az ütközőzóna kizárólag civil érintettségű ügyeiben intézkedő ENSZ-rend­őrség részére tartok rendszeresen oktatásokat, a különböző országokból érkező kollégákkal ismertetem a katonai rendész egység munkáját, illetve egyes, a katonai rendész egység munkájával összefüggő előírásokat. A koronavírus megjelenése óta ezek a képzések online zajlanak.

– Van-e kapcsolatuk a helyi hatóságokkal, lakossággal? Ők hogyan fogadják a misszió tagjait és tevékenységét?

– A törzstiszti állomány tagjai, így én is, a tábor területén kívül lakunk, albérletben, így a mindennapi életben folyamatosan kapcsolatba kerülünk a helyi lakossággal. A helyi hatóságokkal is rendszeresen érintkezünk, ez jellemzően a Ciprusi Köztársaság hatóságait jelenti. A misszió tagjait jelenleg nem éri atrocitás a helyi lakosság részéről, szabad mozgásunk van a sziget területén.

– Európai rendőrként és nőként is sajátos környezetben dolgozik. Mi a legszokatlanabb a hazai rend­őri közeghez képest?

– Az első kihívás a misszióban az volt, hogy magyar rendőr előttem nem töltötte be ezt a beosztást. Rám hárult tehát annak feladata, hogy nemzetünket, rendőrségünket megismertessem, a katonai közegben is bizonyítsam a magyar rendőrség felkészültségét, parancsnoki, vezetői alkalmasságát. A nemzetközi környezet a korábbi missziós múltam miatt nem jelent kihívást, szeretem a munkám során az angol nyelvet használni. 2012 márciusától egy évig a Sínai-félszigeten, a Többnemzeti Erők és Megfigyelők, azaz az MFO missziójában teljesítettem szolgálatot szintén a katonai rendész egységnél. A munka nagyon hasonló volt a jelenlegihez, ám mivel ezúttal magasabb beosztást töltök be, sokkal inkább szerteágazó és sokrétű a feladatköröm. A nemek egyenjogúsága az UNFICYP misszióban kiemelt szerepet kap. Olyannyira, hogy számos rendezvényen hangsúlyozzuk az egyenjogúságot, és sok pályázatnál hivatalosan is bekerül a felhívásba, hogy szorgalmazzák a nők jelölését az egyenruhás állomány körében is.

– Miért vállalt missziós szerepet Cipruson? Kinek ajánlható ez a szolgálat?

– Számomra nagyon motiváló a nemzetközi környezet, minden nap tanulok valami újat, és a nehézségek ellenére nagyon hálás vagyok azért, hogy hivatásos tisztként lehetőségem van külföldön is képviselni Magyarországot és azon belül a rendőrséget. Tizenöt éve vagyok hivatásos tiszt, a rendőrség állományában 2008 óta dolgozom. Pályámat a Köztársasági Őrezred Személyvédelmi Főosztályán kezdtem, jelenleg a Készenléti Rendőrség delegációs és rendezvénybiztosító osztály állományában szolgálok, misszióm végéig rendelkezési állományban vagyok. Az első kiküldetésem után biztos voltam abban, hogy szeretnék még legalább egyszer külföldön szolgálni. Ciprus számomra különleges, személyes jelentőséggel is bíró hely, mivel egyetemi éveimre visszanyúló barátságaim vannak a szigeten. Az angol mellett beszélek görögül, ezt a kiérkezésem óta magántanár segítségével fejlesztem, illetve szeptembertől már kezdő török nyelvtanfolyamra járok többedmagammal, ez a nyelvtanulás mellett jó csapatépítő tevékenység is. Nagyon örülök neki, hogy erre is van lehetőség, és mivel a fővárosban lakunk, a szolgálaton kívül „civil” életet is élhetünk. Ciprus egy rendkívül jó lehetőség az arra kedvet és akaratot érzőknek, hogy a nyelvet gyakorolják, egy nevezetességekkel, kultúrtörténeti emlékekkel teli környezetben. A sok pozitívum mellett a nehézségekre is fel kell készülni; egy külszolgálat esetében ez azt jelenti, hogy az ember hosszú hónapokig nem láthatja a szeretteit, és nem tud a hazai viszonyokkal egyenértékűen előre tervezni. Ajánlom azoknak, akik kellő rugalmassággal rendelkeznek, szeretnék szélesíteni a látókörüket a szakmában és az élet többi területén is.          
 

SZILÁGYI ATTILA – KERTÉSZ ÁGNES
FOTÓ: RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltiltás hatálya alatt vezetett-őrizetbe vették

A nagykőrösi egyenruhások az egyik hiányzó irányjelzője miatt állították meg a sofőrt. Kiderült, hogy nem is ülhetett volna volán mögé. Két hatóság, több alkalommal is eltiltotta őt a járművezetéstől.