Évekig hitegették

2020. 01. 02., cs - 14:44
Zsaru Magazin

Mindenét áruba bocsátotta, sőt még hitelt is felvett az a besenyőtelki idős ember, akit csúnyán átvertek. Három férfi ígért jelentős hasznot neki, majd sokáig hitegették, míg végül elszánta magát, és a rendőrséghez fordult.

Tavaly decemberben érezte elérkezettnek az időt arra, hogy feljelentést tegyen a 81 éves férfi, de addigra már 23 millió forintjától szabadították meg a csalók.

– Egy számára hihető mesével álltak elő, majd rendszeresen kértek pénzt tőle – mondta Nagy Imre törzszászlós, a Füzesabonyi Rend­őrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozója. – Az ígért jutalék viszont időről időre elmaradt.

Nagy Imre törzszászlós
Nagy Imre törzszászlós 

Beetető szöveggel kereste meg a férfit a besenyőtelki Sz. Attila (42) és társa, P. Károly (35) 2016-ban. Úgy állítottak be hozzá, hogy egy ceglédi, aszfaltozással foglalkozó vállalkozást vezetnek, és befektetőket keresnek.

– Anyagi hozzájárulást kértek a sértettől, amíg megérkezik az európai uniós támogatás. Azzal hitegették, hogy amennyiben megkapják a pénzt, a kölcsönnél többet adnak vissza – folytatta a nyomozó. – Az első alkalommal 3 millió forintot kaptak a férfitól. Később újabb és újabb megkeresések érkeztek az idős emberhez, ő pedig fizetett. A telefonáló a kerecsendi P. Zoltán (40) volt, aki Sz. Attila sugallatára mindig másnak adta ki magát. Vállalkozóként, bankosként, illetve könyvelőként mutatkozott be, majd újabb és újabb összegeket csalt ki a férfitól. A pénzért P. Károly vagy Sz. Attila ment el személyesen, de az összegek átadásáról irat nem készült. Amikor az áldozat rákérdezett az elmaradt jussára, valamilyen kitérő válasszal elterelték az érdeklődését. A nyugdíjas férfi hitt, mert hinni akart abban, hogy szép summához jut, ha már megígérték neki. Mintegy húsz alkalommal fizetett a csalóknak. Az áldozat még a fiát is rábeszélte, hogy szálljon be az üzletbe, mert biztosan jól jár. Apja ráhatására a fiú 3 millióval járult hozzá a szélhámosok bevételéhez. Az idős férfi fedezetét az eddigi megtakarításai jelentették. Eladott egy saját tulajdonú besenyőtelki házat, földbérleti díjakat, termőföldeket, felélte addigi megtakarításait, sőt, még az autójától is megszabadult a várható hozam reményében. Amikor ismét jelentkezett a „vállalkozó”, és az idős embernek már nem volt mit odaadni, személyi kölcsönt vett fel, hogy abból járuljon hozzá a befektetéshez. A főkolompos Sz. Attila még egy Cegléd melletti telephely közelébe is elvitte, hogy megmutassa a nem létező cégük aktuálisan bevállalt aszfaltozási munkálatait. Természetesen semmi nem volt igaz mindebből, az új 4-es főút építését mutatta meg neki, amihez nem volt semmi közük. Az áldozat fiának egy idő után gyanús lett az ügylet, de nem tudta édesapját egykönnyen leállítani. Az idős ember csak akkor kezdett kételkedni, amikor egyre hihetetlenebb történeteket találtak ki arról, hogy egyelőre miért nem tudnak neki fizetni. A feljelentés megtételére 2018 év végén szánta el magát az áldozat, amikor már összesen 23 millió forintja bánta. Vártunk, és a háttérben azon dolgoztunk, hogy a gyanúnkat megfelelően alá tudjuk támasztani bizonyítékokkal. Idén júniusban hallgattuk ki mindhármukat. Addigra már cáfolhatatlan adatokkal rendelkeztünk. Sz. Attila és P. Károly is részletes beismerő vallomást tett. A két férfi 50-50 százalékban osztozott az apránként begyűjtött pénzeken. P. Zoltán nem kapott semmit, a vallomások szerint csak szívességből, egy későbbi „zsíros” munka reményében telefonálgatott. A két férfi a pénzt a saját megélhetésére fordította. P. Károly mára egy legális vállalkozást is beindított. A kihallgatása után ügyvédi letétbe rakott 10 millió forintot azért, hogy az esetleges elmarasztaló ítélet esetén, a sértettet abból kártalanítsa.

A füzesabonyi rendőrök jelentős értékre elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki őket. Jelenleg mindhárman szabadlábon védekeznek.    

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Magára hagyott egy sérültet, a rendőrök megtalálták

Személygépkocsi sodort el egy gyalogost Mezőkovácsháza közelében. Az autó vezetője nem állt meg, elhajtott. A rendőrök egy összetört tükörhátlap alapján azonosították a járművet és annak vezetőjét. Az ügy vizsgálata befejeződött.

 

Meglovasította a buszt

A dunaújvárosi rendőrök pár órán belül elfogták a buszt jogtalanul használót.

 

220 felett fogták el a rendőrök

Egy motoros a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán.