Évnyitók a szakgimnáziumokban

2018. 09. 12., sze - 11:26
Zsaru Magazin

A négy rendészeti szakgimnáziumban, Adyligeten, Körmenden, Miskolcon és Szegeden szeptember 3-án nyitották meg a tanévet.

Az elsősök most tették meg első lépéseiket a rendőrség kötelékében, a másodévesek az eskü letétele után próbaidős őrmesterként folytatták tanulmányaikat.

ADYLIGET

Szeptember 3-án az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban is becsengettek 168 második évfolyamos és 200 elsős tanulónak. A másodikosok esküt tettek, így erősítették meg a pálya iránti elkötelezettségüket, jogviszonyuk is megváltozott: próbaidős őrmesterekké lettek. Őket és a tanulmányaikat megkezdő társaikat a rendőrré válás első grádicsának megtétele okán üdvözölte az ünnepség elöljárója, Mihály István dandártábornok, Pest megyei rendőrfőkapitány.

– A próbaidős tiszthelyetteseket régi és új hatósági feladatok várják – emelte ki a tábornok. – Az ország közrendjének, közbiztonságának fenntartása az utóbbi években nem csupán az állam belső területein, de a déli határszakaszon is rendészeti teljesítményt követel. A rendőrségnél zajló folyamatos korszerűsítések jegyében a ma tanulói új technológiákkal megismerkedve, a velük való bánásmódot és a komplett szakmát felkészült oktatóktól elsajátítva lépnek ki az iskola kapuján záróvizsgájukat követően. A legfrissebb állományrész számára új tanulási folyamat kezdődik. A szakmai tárgyak elsajátításán túl a rendőrség gondoskodik arról, hogy megközelítőleg ötvenezres kollektívájának minden tagja hiteles, méltó képviselője legyen a testületnek. Minden rendőr személy szerint felelősséggel tartozik viselkedéséért, magatartásáért, hiszen rajta keresztül ítélik meg a rendőrséget.

Az esküt követő díszmenetet, egyben leendő beosztottjaikat megnézték Varga Péter és Tarcsa Csaba dandártábornokok, Fejér, illetve Veszprém megye rendőrfőkapitányai, valamint a Belügyminisztérium képviseletében Kovácsné Szekér Enikő bv. ezredes, a közszolgálat-fejlesztési és stratégiai főosztály vezetője is.

KÖRMEND

A Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumban szeptember 3-án nyitották meg az iskola 29. tanítási évét. Az oktatási intézet udvarán 165 elsőéves tanuló érezte először, milyen megtisztelő érzés a rendőrség kötelékében megtenni az első lépéseket. A 142 másodéves, próbaidős zsaru és a katasztrófavédelem műhelytitkait tanuló 29 fiatal az esemény elöljárója, Tiborcz János dandártábornok, Vas megye rend­őrfőkapitánya előtt fogadta a csapatzászlót, s hallgatta meg a himnuszt. A dandártábornok, mint az iskola egykori igazgatója köszöntötte azokat a fiatalokat, akik a rendőri hivatást választották, egyúttal a másodéves tanulók számára sikeres szolgálatellátást kívánt. Ünnepi beszédében kitért a várható feladatokra, az állománnyal szemben támasztott elvárásokra, valamint a rendőri pályával együtt járó kötelezettségekre. A tanévnyitó beszédet Hollósi Gábor ezredes, a szakgimnázium igazgatója mondta el az állományilletékes megyei rend­őrfőkapitányok, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a Vas Megyei Kormányhivatal, valamint a rendészeti társszervek vezetőinek gyűrűjében. Köszöntötte a tanulmányaikat megkezdő elsőéveseket és az ifjú tiszthelyetteseket, hiszen az évnyitó egyben eskütétel is volt. A második évfolyamos tanulók szeptember elsejétől próbaidős hivatásos állományban folytatják tanulmányaikat, miután letették az esküt. Az ünnepség a második évfolyam díszmenetével ért véget.

MISKOLC

Szeptember 3-án újabb kettős ünnepségre gyűltek össze az ország legnagyobb zsarusulijának diákjai. A rendőri eskü mondatait 335 másodéves tanuló harsogta egyszerre, miután köszöntötték a 337 elsőévest és a 45 katasztrófavédelmis növendéket.

Vereckei Csaba dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya mondott ünnepi beszédet. Az új diákok köszöntése mellett a másodévesek esküjének fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint a rendőrhöz méltó életre, a bátorságra, a tenni- és tudni akarásra. Kiemelte a tanév feladatait: tanulni kell, jogszerűen eljárni, továbbá munkájukban és az iskolában egyaránt legjobb tudásuk szerint helytállni.

Bagi István ezredes, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója tanévnyitó beszédében a hivatástudatot és a tisztességes felkészülés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, a nagy múltú és többszörösen elismert iskola teljes közössége megtesz mindent a tanulók alapos felkészítéséért, amihez viszont elengedhetetlen a diákok maximális hozzáállása is. A miskolci iskolában a harmincadik évfolyam kezdi meg tanulmányait szeptemberben. Ehhez a tanárok, a szakoktatók és a parancsnokok nevében kitartást, elszántságot kívánt a diákoknak, a másodéveseknek az elsődleges szolgálati feladataik ellátásához, az elsősöknek pedig a most induló alapozó képzéshez. A másodikos tanulók szeptember 1-je óta próbaidős őrmesterként folytatják tanulmányaikat, amelynek során ciklusosan váltakoznak a tanintézetben töltött elméleti és a kinevező szervüknél töltött gyakorlati időszakok.

SZEGED

Szakadó esőben kezdődött a tanévnyitó Szegeden, ahol az ünnepséget megelőző napokban 109 elsőéves tanuló vonult be, majd kezdte meg tanulmányait a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban. A szeptember 3-ai tanévnyitó ünnepségbe jócskán beleszólt az időjárás, de az égi áldás nem befolyásolta a rendvédelmi hagyományokkal felvértezett iskolai állományt, a zsarunak tanuló diák az esőben is zsaru.

Az intézmény alakulóterén sorakozott fel a törzs és a két évfolyam állománya. A szakaszok az osztályfőnökök vezetésével tisztelegtek az intézmény csapatzászlója, a meghívott vendégek és az ünnepség elöljárója, Piros Attila dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője előtt, aki az Országos Rendőr-főkapitányság képviseletében köszöntötte a hallgatókat. Bardócz Csaba ezredes, igazgató beszédében először is befogadta a szakgimnázium elsőéves diákjait. Kiemelte a magas szintű oktatás keretei között elsajátítható szakmai ismeretek fontosságát, a szorgalmas tanulással biztosított előrelépés lehetőségeit, illetve a jövő rendőré­hez méltó fegyelmezettséget, a hivatásszeretetet és a munkával járó felelősséget, annak sokrétűségét. Az igazgató méltatta az eskühöz felsorakozott, próbaidős állományba kerülő másodévesek eddigi szakmai útját, sikereit. Ezután Kása István Márk őrmester előmondó szavaival egységben 86-an tettek rendőri esküt. Az ünnepséget az iskola vezetőinek és tanári karának bemutatása zárta.

SZILÁGYI ATTILA, VÉGH ATTILA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON, MAROSFALVI PÉTER, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ruhákat rabolt

A Kalocsai Rendőrkapitányságon őrizetbe vették a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, egy fiatal nőt.