Fegyverforgató bajnok

2020. 10. 28., sze - 14:40
Zsaru Magazin

Világversenyeken ért el kiváló eredményeket a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság lőkiképzője.

Világversenyeken ért el kiváló eredményeket a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság lőkiképzője. A hazai rendőrségi mezőnyben pályafutása során eddig 14 alkalommal nyerte meg az országos bajnokságot Batki György alezredes.

A fegyverforgatók krémje gyorsan felfigyelt a fiatal pályakezdő tehetségre még 25 évvel ezelőtt. Elszántsága és a folyamatos önképzése lépésről lépésre előrébb vitte céljai felé.

– Az Egri Rendőrkapitányságon kezdtem a szolgálatot még 1995-ben járőrként, majd rövid időn belül egy pályázat útján bekerültem a jelenlegi beavatkozó egység, a mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály jogelődjeként működő „kobrákhoz” – ismertette Batki György alezredes, a Heves Megyei Rend­őr-főkapitányság kiemelt főelőadója.

Öt évig szolgált a különleges alakulatnál, eközben rendőrtiszti főiskolai diplomát szerzett, majd kinevezték tisztnek.

Kézben a kupa

– Mindig szerettem a fegyvereket, és később, a beavatkozó egységnél töltött idő alatt megfogalmazódott bennem, hogy a lőkiképzésnek ennél többet kellene jelentenie, mint amit tapasztaltam. A zavartalan környezetben végrehajtott pontlövészet sem hatástalan, azonban elfogásokkor nem egy helyben állunk, hanem mozgunk, futunk, közben pedig helyzeteket kezelünk. Sokat foglalkoztam azzal, hogy a saját magam fejlődése érdekében szituációkat gyakoroljak, és eközben minél pontosabb találatokat érjek el. A „kobráknál” végzett munka után két évig, még mindig megyén belül, belekóstoltam a beavatkozó egységgel rokonságban álló csapatszolgálatba. Azután váltottam, 2002-től 2008-ig az Országos Rendőr-főkapitányságnál dolgoztam lövészetvezetői feladatkörben, a Nagytétényi és a Mexikói úti objektumban képeztem a kollégákat. Végül hazatértem, de ekkor még nem a lövészet volt a rendőrszakmai főprofilom, csak később és véletlenül kerültem közelebb a lőtérhez. Az egyik kolléga betegség miatt nem tudott lövészetet tartani a hatvani kollégáknak. A parancsnokuk pedig – ismerve a fegyveres szenvedélyem – felkért, hogy helyettesítsem. Volt meglepetés mindkét részről. Sokkal feszesebben képzeltem el a képzést, mint ahogy az akkoriban történt, a Heves megyei munkatársak pedig elsőre nem lelkesedtek, hogy ennyire komolyan veszem. Rövid időn belül már állandó feladatul kaptam a lövészetek vezetését. Kidolgoztam egy újfajta metodikát. Rendszerint precízen végigvesszük a feladatokat, a szárazgyakorlást, kitalált történetekbe ágyazok szituációkat, majd következik az éleslövészet, olykor mozgással kombinálva.

Azt látta, hogy az évek alatt a kollégái már hozzászoktak, elfogadták, és túlzás nélkül állítja: rengeteget fejlődtek.

.

– Mindig adok lehetőséget arra, ha valakinek kevésbé megy, hogy gyakorolhasson. A képzés terén is maximalista vagyok. Még próbaidős voltam, amikor fegyvertartási engedélyért folyamodtam, és vásároltam egy önvédelmi fegyvert. Kezdetben még ifjonti hévvel álltam a fegyverkezeléshez, de mára lenyugodtam, a szenvedély azonban megmaradt. Rengeteget gyakoroltam szárazon, lőszer nélkül, mert a fizetésemhez viszonyítva drága volt a töltény. Mindenképp versenyezni akartam, így gondoltam egyet, és elmentem a siroki lőszergyárba. A megspórolt pénzemből vásároltam 1000 lőszert, amin nagyon meglepődtek az ott dolgozók, hiszen magánemberként nem szoktak ekkora mennyiséget kérni. Később pedig a gyárigazgatóhoz kopogtattam, és kértem, hogy a cég vállalja el a szponzorálásom. Célba értek a tárgyalások, évente 5000 lőszerrel támogatták a fejlődésemet. 2000-ben aztán az akkori Rendészeti Szervek Kiképző Központja rendezte az első országos, belügyminisztériumi szituációs bajnokságot. Itt köszönt vissza először a rengeteg gyakorlás, megnyertem a versenyt. Jelentkezésemkor nem is számítottam arra, hogy fődíjként Orlandóba utazhatok a rendészeti olimpiára, és többedmagammal Magyarországot fogom képviselni. A legnagyobbakkal, Simonyi Ottóval, Varga Károllyal, Glicza Csabával, Szarvas Péterrel, Miglécz Gyulával, Gál Tiborral mentem együtt, akkor még 26 éves kezdő rendőrként. Hatodik helyen sikerült végeznem a nemzetközi mezőnyben. Jelenleg évente 12-13 nemzetközi megmérettetésen indulok, melyek közül vannak civil versenyek is. 2011-ben a standard division kategóriában 317 induló közül lettem ötödik Görögországban. Ezen a szituációs versenyen a szolgálati fegyverhez hasonló pisztollyal lövünk, a lőszert tekintve viszont jelentős a különbség. Jártam már Európa-bajnokságon Szerbiában, első helyezett lettem a Nemzetközi Rend­őr Sportszövetség által Magyarországon szervezett versenyen 2015-ben, ugyanezen a versenyen ezüstérmes Abu-Dzabiban 2017-ben, majd Kínában csapatban harmadik és egyéniben ötödik helyet értem el. Tavaly Milánóból pedig bronzérmesként térhettem haza – magyarázta a lőkiképző.

Az alezredest kitartása és elhivatottsága okán a legjobbak közé sorolják a mai napig. Elmondása szerint örül annak, hogy a lövészet és a lőkiképzés manapság nagyobb jelentőséget kap a testületnél, és egyre több jó szakmabeli lövésszel van alkalma találkozni.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: MAROSFALVI, BATKI


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták őket.

 

Kamionban bújtak meg

Tompán három illegális migráns került elő egy tehergépjármű rakteréből.

 

Gyöngyösön rongált

A nyomozók a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.