Fekete veszély

2020. 01. 02., cs - 15:00
Zsaru Magazin

A tél megérkeztével az éjszakák is hosszabbak lesznek. Tudja ezt jól mindenki, mégis alig akad olyan, aki erre az időszakra jól felszerelkezne, és a koromsötétben is a fekete ruhadarabokat viseli, megnövelve ezzel a balesetek kockázatát.

Bács-Kiskun megyében a Látni és látszani kampány keretein belül osztottak fényvisszaverő holmikat a zsaruk.

 

A munkába járás során naponta több százan indulnak autóbusszal munkahelyeikre. Az ingázók gyakran már csak az esti órákban veszik az irányt hazafelé, és a külterületi megállókban leszállva a lakóhelyükig sötétben sétálnak haza. Mindez azonban egy rossz mozdulat miatt akár az életükbe is kerülhet. Tudják ezt jól Kunszállás külterületén is, mégis volt olyan, aki nem megfelelően felöltözve indult útnak.

– A Kunszállás és Fülöpjakab településeket összekötő úton az elmúlt három évben már két halálos baleset is volt – magyarázta Czigány János alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályának vezetője. – A két áldozat mindkét esetben a buszról szállt le, és hazafelé igyekezett. Tudni kell, hogy itt leginkább tanyák vannak, az út nincs megvilágítva, és járda sem védi a gyalogosokat. Ezzel szemben viszont a forgalom elég nagy. A sötétben hazatartó embereket nem egyszerű feladat kiszúrnia egy autósnak. Mindkét esetben megelőzhető lett volna a tragédia, ha valamiféle fényvisszaverő ruhadarabot viseltek volna. A Látni és látszani akció keretein belül ezért gyalogosoknak és kerékpárosoknak osztottunk láthatósági mellényt és karszalagot is. Nem megerőltető ezeket magunkra venni, és ezzel már megtettük az első nagy lépést, hogy baleseteket előzzünk meg. Kiosztottunk biciklilámpákat is azok számára, akiknek eddig nem volt. A gépjárművel közlekedők felszerelését is ellenőriztük, és a hiányzó elemeket biztosítottuk számukra. Mindezt bírságolás nélkül tettük, hisz a cél nem az volt, hanem az, hogy mindenki hazaérjen.

A Látni és látszani kampány nem csak az akció idején vonatkozik az úton közlekedőkre. A KRESZ ugyanis előírja a gyalogosoknak, hogy lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény vagy ruházat használata kötelező. A láthatósági mellény mellett vagy helyett a nem sötét hétköznapi viselet is sokat segíthet egy-egy baleset megelőzése érdekében. A gépkocsik tompított fényszórói 35–45 méter távolságban világítják meg az útfelület egy részét, azonban ez esős, ködös időben jelentősen csökkenhet. A sötétben pedig a gyalogosok baleseti kockázata megnő, hisz könnyen lehet, hogy már csak féktávolságon belül veszik őket észre. Lakott területen kívül a gyalogosoknak a forgalommal szemben, a menetirány szerinti bal oldalon kell közlekedniük. Így a járművek szemből érkeznek, és a gyalogosnak is nagyobb esélye van arra, hogy kitérjen egy autó elől.

PORKOLÁB ZSÓFIA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Magára hagyott egy sérültet, a rendőrök megtalálták

Személygépkocsi sodort el egy gyalogost Mezőkovácsháza közelében. Az autó vezetője nem állt meg, elhajtott. A rendőrök egy összetört tükörhátlap alapján azonosították a járművet és annak vezetőjét. Az ügy vizsgálata befejeződött.

 

Meglovasította a buszt

A dunaújvárosi rendőrök pár órán belül elfogták a buszt jogtalanul használót.

 

220 felett fogták el a rendőrök

Egy motoros a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán.