Felderített hálózati hiba

2019. 03. 20., sze - 15:10
Zsaru Magazin

Összehangolt akcióban több tucat rendőr öt településen csapott le február 20-án hajnalban egyidejűleg egy kábítószer-terjesztő hálózatra.

Kilószámra foglaltak le különböző drogokat, felszámoltak egy labort, és 12 embert gyanúsítottak meg kereskedelemmel, illetve birtoklással.

A nagyszabású akció egy átlagosnak induló közúti járműellenőrzésből nőtte ki magát. Igaz, a békásmegyeri kontroll során sem az izzókészlet hiánya miatt kértek a járőrök szakmai erősítést a helyszínre.

– A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a III. kerületben egy osztrák rendszámú Mitsubishi vezetőjét és utasát igazoltatták február 13-án este – tájékoztatott András Tamás alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője. – G. Szilviánál (30) és K. Dánielnél (28) 10 gramm droggyanús növényi származékot találtak, ezért hívták a BRFK kábítószer-ellenes szakembereit. Az autó alapos átvizsgálásakor további 639 gramm gyanús anyagot találtak, míg a pár otthonában tartott házkutatáson kokain, LSD és kábítószer-terjesztéshez használatos eszközök kerültek elő. A lefoglalt anyagok elemzése után felmerült a gyanú, hogy a fővárosi párosnak köze lehet egy Gödöllő környéki terjesztőhálózathoz. Tavaly nyáron egy nagyszabású akcióban Gödöllőn, Kistarcsán és Kerepesen tucatnyi, drogterjesztésben érintett embert fogott el a PMRFK. Kollégáim október óta további felderítést végeztek a térségben, újból átvilágítva a rajtaütés oldalágán látókörbe került csoportot. A békásmegyeri autó-ellenőrzés után másfél tucat emberre szűkítették a kutatást. G. Szilvia (30) és K. Dániel ellen kábítószer-kereskedelem bűntettének magalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a bíróság február 15-én letartóztatta őket.

Az adatok összegyűjtése és elemzése sikerre vezetett, a zsaruk február 20-án úgy döntöttek, elég bizonyíték van a kezükben, hogy megint megjelenjenek a fókuszba került fogyasztóknál és terjesztőknél. A PMRFK nyomozói a társosztályokkal kiegészülve a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztály, a Gödöllői Rendőrkapitányság, valamint a Terrorelhárítási Központ munkatársainak bevonásával hajnalban csaptak le. A konkrét adatok mellett a zsarukat a megérzésük is vezette: volt, aki mozgása, a hatóságoknak szemet szúró tevékenysége miatt került górcső alá. A szimat nem csalt: felső terjesztői kapcsolatot, egy kisebb hálózatot és egy domonyvölgyi ingatlanban egy egyszerű, de a gyanú szerint annál hatékonyabb, speedet előállító kisüzemet is felszámoltak.

– A rajtaütés során Kistarcsán, Kerepesen, Domonyvölgyben, Isaszegen és Budapesten összesen 16 embert számoltattunk el, közülük tíz embert gyanúsítottként, hatot tanúként hallgattunk ki – folytatta az alezredes. – Találtunk 1 kilogramm kokaint, mintegy 3 kiló amfetamint, közel 4 kiló marihuánát, továbbá a domonyvölgyi laboratóriumban 7,5 liter amfetaminolajat is lefoglaltunk. Ez utóbbi ránézésre átlagos folyadék, épp emiatt szállításakor az avatatlan szem számára egyáltalán nem gyanús, pedig a speed gyártásának alapanyaga. Viszonylag egyszerű eszközökkel és eljárással, további vegyületek hozzáadásával ez a folyékony anyag 15 kilónyi speed előállítására lett volna alkalmas. A házkutatásokon a készítéshez és porciózáshoz szükséges tárgyak mellett előkerültek a marihuána termesztéséhez használatos, még becsomagolt lámpák, szellőztetőberendezések, párologtatók és csövek. A lefoglalt anyagok hatóanyag-tartalmát a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ fogja elemezni, ugyancsak szakértő vizsgálja az egyik előállítottnál megtalált, feltehetően éles lőfegyvert és a hozzá tartozó lőszereket is.

Pasztillákká sajtolják
Pasztillákká sajtolják

A zsaruk üzentek további intézkedéseikkel is. A PMRFK gazdaságvédelmi osztályának munkatársai feltehetően bűncselekményekből származó, nagy értékű járműveket, pénzt, illetve egyéb vagyontárgyakat foglaltak le vagyonvisszaszerzés céljából. A kábítószer-kereskedelem bűntettével meggyanúsított kistarcsai L. Csaba (50), isaszegi H. József (33), kerepesi P. Krisztina (31) és budapesti Cs.-né L. Edit (65) letartóztatását a bíróság február 22-én rendelte el. Az ugyancsak kábítószer-kereskedelem bűntettével meggyanúsított kistarcsai L. Rita (24) és a kábítószer birtoklása bűntettével meggyanúsított kistarcsai B. Gábor (35), kerepesi K. Apor (28) és budapesti N. Imre (36), B. Péter (47), valamint V. Tamás Csaba (32) szabadlábon védekeznek.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES ATTILA, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

A rendőrök megelőzték a sértettet

Még be sem jelentette kocsija eltűnését a tulajdonos, amikor az őt felkereső egyenruhások közölték: megvan a jármű. Kiderült, helyi fiatalok szórakozásból eltolták, majd szétverték.