Felgyorsult az ügymenet

2019. 08. 21., sze - 15:49
Zsaru Magazin

2014 óta a 112-es hívásfogadó központok munkatársait kell tárcsázni baj esetén. Az elmúlt öt évben 25 milliónyian hívták fel ezt a számot, és sajnos nem csak akkor, ha segítséget akartak kérni.

2014-ben kezdték meg működésüket Magyarországon a hívásfogadó központok. A 112-es egységes európai segélyhívó szám ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról, egyébként bárhol az Európai Unióban. A 112 legnagyobb előnye, hogy egyetlen szám tárcsázásával mindhárom készenléti szerv (rendőrség, mentőszolgálat, katasztrófavédelem) egyszerre mozgósítható. Nálunk két hívásfogadó központ működik, az egyik Miskolcon, a másik Szombathelyen, ezek munkatársai óránként 1500-1600 hívást tudnak fogadni. Nem csak a hívásfogadók továbbképzése gyakori, a rendszer is folyamatosan fejlődik. Immár SMS-ben is lehet segítséget kérni, ami, mint azt egy alábbi történet is példázza majd, nagyon fontos lehetőség. Eddig a bejelentő tartózkodási helyét egy elsődleges információ alapján egy 5-600 méteres sugarú körben tudták behatárolni, egy új fejlesztésnek köszönhetően néhány hét múlva ezt már teljesen pontosan meg tudják határozni.

 

A 25 milliomodik hívás

 A hívó egy középkorú, vagy idősödő férfi:

– Segélyhívó központ, üdvözlöm, miben segíthetek?

– A tűzoltókkal beszélek?

– Nem, de tudom kapcsolni őket, mi a probléma?

– Az a probléma, hogy leégett a hajam.

– Micsoda?

– Leégett a hajam.

– A haja? Aztán mitől?

– Hát mert begyújtottam a kályhát, aztán benzint öntöttem bele. Így leégett. De csak félig égett le amúgy…

– Az épületből, a házból nem gyulladt be semmi?

– Ja, nem. Csak a hajam félig, de semmi probléma nincs.

– Értem, önnek akkor inkább mentőre lenne szüksége.

– Nem kell mentő, csak belenéztem a tükörbe, és kicsit leégett.

– Értem, de ha nincs szüksége tűzoltóra és mentőre sem, akkor ennyi.

– Jó, oké, jó, jó, viszonthallásra.

– Minden jót!

A fent idézett párbeszéd nem valamely abszurdokra szakosodott színtársulat előadásából való, hanem a 112-es hívásfogadó központ archívumából. A párbeszéd pontos időtartama egy perc húsz másodperc. Ennyi idő alatt az operátor mentőt mozgósíthatna egy életveszélyes állapotban lévő beteghez, tűzoltókat a tűzesethez, rendőrt a bűnesethez. De neki mindezek helyett azt kellett kifürkésznie, hogy a hívónak valóban szüksége van-e segítségre, vagy csupán előnytelenné vált külsejéről akart beszámolni.

Az országban két segélyhívó központban, naponta 80-100 operátor fogadja, nem mellesleg öt-hat nyelven a segélyhívásokat. Az egyik központ Miskolcon, a másik Szombathelyen található. Valós hívások esetén a profi és felkészült hívásfogadó azonnal tudja, kit kell értesíteni, így a 112-es segélyhívó segítségével, a korábbiakhoz képest gyorsult az ügymenet. A komplex beavatkozást igénylő helyzetekben pedig különösen fontos, ha valaki átlátja az ügyet, és azonos időben tudja értesíteni mindazokat, akikre szükség van.

Július 8-án futott be a segélyhívó központokba a 25 milliomodik hívás. Elképesztő szám, még akkor is, ha ez öt év termése. De jelzi azt is, hogy az emberek mára megértették, hogy a 112-t kell hívni baj esetén. Nem volt könnyű beágyazni ezt a köztudatba, hiszen az idősebb korosztály tagjaiban rögzült, hogy baj esetén a 04, 05, 07, esetleg a 104, 105, 107-es számon jelezhetik a problémát. És azt a vélekedést sem volt könnyű megváltoztatni, miszerint a segélyhívó központ közbeiktatásával lassul az ügyintézés. Merthogy ez sem igaz, hiszen egy jól képzett operátor 5-10 másodperc alatt át tud kapcsolni ahhoz a szervhez, amelynek intézkednie kell egy-egy probléma esetén, és a beavatkozáshoz szükséges adatlapot is át tudja küldeni 25-30 másodpercen belül. Kivéve, ha azzal tartja fel valaki, hogy leégett a haja, fennakadt a lufi a fán, esetleg arról érdeklődik, hogy mikor indul a busz, de volt, aki a segélyhívó központon keresztül akart szerenádot adni szíve hölgyének, vagy arra kérte volna a rendőrt, hogy vigye haza, mert erősen ittas…

 

35 százalék

 A hívó egy idős hölgy:

– Segélyhívó központ, jó napot, miben lehetek segítségére?

– Jó napot kívánok önnek. Elnézést kérek, bolond az agyam, hadd kérdezzem már: kedd van vagy szerda van?

–  (A hívásfogadó sóhajt) Szerda van.

– (A hívó a környezetében lévőkhöz beszélve) Na, mit mondtam, hogy kedd van?! (Vissza a hívásfogadóhoz) A szomszédasszonyom azt mondta, szerda van, de mondom, hogy kedd van. Nagyon szépen köszönöm.

– Jó, amennyiben nincs mentőt, rendőrt, tűzoltót igénylő bejelentése, akkor bontanom kell a vonalat. Viszonthallásra!

Mi a fent és alább idézett meghökkentő párbeszédeket Balázs Zsolt ezredessel, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság ügyeleti főosztály Szombathelyi Hívásfogadó Központ vezetőjével hallgatjuk.

– Sajnos tényleg vannak fals és rosszindulatú hívások is, de ennél fontosabb, hogy ma már úgy tűnik, az emberek megszokták, hogy baj esetén a 112-es segélyhívót keressék – mondja Balázs Zsolt. – Hogy miként megy mindez a gyakorlatban? Nos, amikor a hívás beérkezik, az operátor felveszi az alapadatokat, amelyekből a rend­őrök, a mentősök, vagy a tűzoltók meg tudják kezdeni a beavatkozást, mert a hívásfogadó azonnal továbbítja a megfelelő helyre az adatlapot, amely a további kérdésekre adott válaszok alapján öt-tíz másodpercenként frissül a készenléti szerveknél. Természetesen vannak olyan esetek, amikor életveszély áll fenn vagy mondjuk, egy bűnelkövetőt szemmel követnek menekülés közben, akkor az operátoroknak élő hangot kell átkapcsolniuk a megfelelő szervhez, szervekhez, ilyenkor egy konferenciakapcsolás jön létre, így vonalban van a bejelentő, az operátor, a mentő, rendőr és a tűzoltó. És közösen tudják kikérdezni a bejelentőt.

Megtudtuk, a hívások négy fő kategóriába sorolhatók. Vannak a valós segélykérő hívások. Akadnak az információkérő hívások, köztük sok olyan, ami nem a 112-es segélyhívóra tartozik, de azért lehetnek köztük olyanok is, amelyekkel valóban segítséget kérnek, mondjuk, hol található baleseti ügyelet éppen, vagy hová forduljon az, akinél szivárog a gáz…. Van aztán a szabálysértést megvalósító hívás, amelynek indítói sértegetnek, rosszindulatúak, ez egyébként 150 ezer forinttal büntethető. Végül van a legnagyobb, úgynevezett egyéb kategória, melybe olyan hívások sorolhatók, mint a zsebhívások, amikor egyszerűen csak bekapcsolódik valakinek a telefonja, ide tartoznak a gyerekek viccelődései és a mentálisan sérült emberek telefonjai. Utóbbiak között akad, aki naponta száznál is többször telefonál! És ezek bizony nagyon leterhelik a rendszert.

– Az idei év első hat hónapjában 35 százalék volt a valós segélyhívások száma, azoké, amelyekhez tényleg kellett a mentők a rendőrség vagy a tűzoltóság intézkedése, 12 százalék az információkérés, és 53 százalék az egyéb kategóriába tartozó, szerencsére csak 15 ezrelék volt a ténylegesen rosszindulatú hívás – összegzi Balázs Zsolt.

 

Segélykérés SMS-ben

 A hívó egy furcsán beszélő, középkorúnak tetsző hölgy:

– Jó reggelt kívánok, segélyhívó központ, miben tudok segíteni?

– Hátátááátyuvajúú elmúlt…, jó reggelt, szóóóval…!

– Miben tudok segíteni, hölgyem?

 – Legyen szíves magyarázza meg nekem a metafizika meg nem a metafizika közötti különbséget. Mi a kettő között a különbség? Szóval a fizikai törvények ellentétben álló… azt tudom, hogy ellentétben áll…

A 112-es segélyhívó munkatársai sok mindent hallottak, tapasztaltak már, van azért, ami őket is meglepi. Komoly munkát adnak a viharok, az árvizek, vagy a közelmúltban történt budapesti hajókatasztrófáról szóló többtucatnyi bejelentés összehangolása. Végül a napokban ismét igazolódott, hogy annak is nagy jelentősége van, hogy már SMS-ben is lehet segítséget kérni. Történt pedig, hogy SMS-ben érkezett egy rövid, talán nem is annyira egyértelmű segélykérés, melynek lényege az volt, hogy mentőre lett volna szüksége valakinek. A szöveg első szava az volt, hogy SINOSZ…

– Szerencsére tudtam, hogy ez mit jelent – mondja Turi Judit operátor, akihez az SMS  érkezett. – A SINOSZ a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének a rövidítése, ennek megfelelően, egy SMS-t küldtem vissza, amelyben azt kértem, hogy azon kívül, hogy mentőre van szüksége, pontosítsa, hogy milyen jellegű a panasz. Erre a bejelentő egy újabb SMS-ben azt válaszolta, hogy az orvosa beutalója alapján szívproblémával sürgősen egy bizonyos kórházba kellene szállítani. Ekkor értesítettem a mentőszolgálatot minderről, és azt is elmondtam, hogy valószínűleg siket vagy nagyothalló betegről van szó, a segélykérőnek pedig újabb SMS-t írtam, hogy amennyiben nem hallja meg a mentők érkezését, biztosítsa a bejutást.

Később ugyancsak SMS-ben kaptam egy köszönetet a bácsitól, és ez jólesett, bár visszajelzés nélkül is nagyon jó érzés segíteni az embereknek.

És Turi Juditnak bizonyára az is jólesett, hogy Balázs Zsolt ezredes egy oklevéllel köszönte meg neki a gyors és profi intézkedést, azt, hogy a rendőrségi hívásfogadó és a mentők együttműködésének köszönhetően a segítségre szoruló férfit sikerült időben kórházba szállítani, hogy ott a szükséges orvosi ellátást megkaphassa.           

 

A 112-es segélyhívó számon a hívásfogadó központ operátora jelentkezik, aki az alábbi alapinformációkat fogja megkérdezni:

• a bejelentő neve, telefonszáma
• az esemény helyszíne
• mi történt, kinek van szüksége segítségre
• az esemény kapcsán felmerül-e valakinél közvetlen életveszély
• esetleges sérültek száma, a sérülés(ek) foka
• az esemény folyamatban van-e vagy már lezajlott

 

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kamionban bújtak meg

Tompánál két illegális migráns jogellenesen próbált meg bejutni az ország területére.

 

Határsértő egy kamion alvázán

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Határsértők egy észak-macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.