Felhajtják az orvvadászokat

2021. 07. 08., cs - 10:56
Zsaru Magazin

Balatonszárszó külterületén értek tetten orvvadászaton egy 38 éves szóládi férfit június 22-én éjszaka a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével. A tavaly év végén indult akcióban már négy orvvadászcsoportot kapcsoltak le a zsaruk.

A sikeres rajtaütésről Szijártó István ezredes, megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy a férfi több alkalommal is engedély nélkül, tiltott eszközökkel vadászott.

 

Szijártó István ezredes
Szijártó István ezredes

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a Terror­elhárítási Központ egységével június 22-én éjszaka Balatonszárszó külterületén érték tetten a férfit. Az elkövetőnél a rendőrök vadászpuskát, hangtompítót, hőkamerát és lőszereket is találtak. A nyomozók az orvvadász szóládi lakhelyén további fegyvereket, lőszereket, vadászati eszközöket, azonosítatlan eredetű trófeákat, valamint több száz kiló vadhúst foglaltak le. Az egyenruhások a férfit előállították a megyei rendőr-főkapitányságra, és a nyomozók orvvadászat bűntettének, valamint lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A bíróság elrendelte letartóztatását.

– Tavaly év végén döntöttünk arról, hogy véget vetünk Somogy egyik égető problémájának – emelte ki a megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes. – Ez pedig nem más, mint az orvvadászat. Megyénkben a vadállomány olyan mértékű, amely védelmet érdemel.

A tavaly indított akciósorozatban eddig négy nagyobb bűnbandát számoltak fel a zsaruk Somogyban, Gyótán, Rigócon, Buzsákon és Bábonymegyeren is buktak le orvvadászok. Akadtak közöttük korábbi és jelenlegi vadásztársasági tagok is, akik engedély nélkül indultak vadakat elejteni. Sőt vendégvadászokat is hívtak az ország más részeiről, de külföldről is érkeztek vadászok, akiket adrenalinvadászoknak neveznek.

– Azért hívják őket adrenalinvadásznak, mert külön izgalmat okoz nekik, hogy tilosban járnak – magyarázta Bebes Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető. – Gyakran legálisan rendelkeznek lőfegyverrel, de ha orvvadászaton érjük őket, akkor a fegyvertartási engedélyeiket azonnal bevonjuk, és a puskákat is elkobozzuk.

Szijártó István ezredes olyan esetet is megemlített, amikor az orvvadászok egy olyan gímszarvasbikát lőttek ki, amelyik egy tudományos kutatás alanya volt. Egy-egy ilyen trófea több millió forintot ér, és a feketén eladott vadhús is nagy kárt okoz a vadásztársaságoknak és állami vadgazdálkodási szervezeteknek. Azt is tiltja a törvény, amikor valaki családi hagyomány alapján kimegy az erdőbe, és kilő egy nyulat, hazaviszi, és megeszi a család. De nem erről volt szó egyik esetben sem, egy gímszarvasnak 2-3 millió forint is lehet az értéke, és nem elhanyagolható tény, hogy sokszor üzleti célból történnek az orvvadászatok.

– Az orvvadászok elleni fellépésnek nincs vége Somogy megyében – hangsúlyozta a megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes. – További felderítések várhatók.


MÁTYÁSI GYÖRGY

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy éjszaka két életmentés

A kunszentmártoni rendőröket alig két óra eltéréssel előbb egy 28 éves, majd egy 82 éves férfi keresésére riasztották. Mindkét férfit épségben megtalálták.

 

Bódultan vezetett

A kisújszállási rendőr egy 28 éves sofőr ellenőrzésekor kábítószergyanús anyagot is talált az autóban. A férfit előállították.

 

Migránsok az M1-es autópályán

A rendőrök az M1-es autópályán, Tata térségében elfogtak egy 30 éves belga férfit, aki 22 migránst akart külföldre juttatni.