Felhívásból ismerte fel

2017. 11. 08., sze - 15:24
Zsaru Magazin

Szolgálaton kívüli újpesti zsaru vette észre azt a férfit, aki fővárosi társasházakban tárolt kerékpárokat csonkított meg egyedi módszerével.

Megyesi Norbert főtörzszászlós felismerte a körözési felhívásról, és gyorsan cselekedett.

Tavaly év elején érkeztek az első bejelentések arról, hogy újpesti panelházakból kerékpáralkatrészek tűntek el.

– Az elkövető módszere speciális volt: egy horgászbothoz hasonlító eszközzel elérhető közelségbe húzta a tárolókban rács mögé zárt bicikliket, és amit csak ért, leszerelt róluk, majd magával vitte – ismertette Megyesi Norbert főtörzszászlós, a IV. Kerületi Rend­őrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka. – Több esetben lépcsőházi kamerafelvételek is megörökítették a tettét, az ellene kiadott körözési felhívásban is szerepeltek ezek a képek. Innen volt ismerős az október 5-én este megpillantott férfi arca, amikor éppen hazafelé tartottam. Egy István utcai házból jött ki éppen. Felismertem, észrevétlenül követni kezdtem, és közben értesítettem szolgálatban lévő kollégáimat is.

Megyesi Norbert főtörzszászlós
Megyesi Norbert főtörzszászlós

Rácz Dániel törzsőrmester, körzeti megbízott és Lövei Eszter próbaidős őrmester gyorsan a helyszínre érkeztek, és az Aradi utcában elfogták, majd a kapitányságra előállították a rendőröket meglátva futásnak eredő férfit.

– A budapesti R. Csaba (52) táskájából előkerültek a lopásokhoz használt eszközök: egy kampósbot, amivel a rácson keresztül magához húzta a kerékpárokat, és szerszámok, amelyekkel a szétszerelést végezte – folytatta Pető Zsolt törzszászlós, nyomozó. – Nemcsak biciklik estek áldozatul, hanem cipőket is előszeretettel „horgászott ki” a társasházi rácsok mögül. Kizárólag márkás lábbelikre utazott, és a kerékpá­rok közül is csak a minőségieket részesítette előnyben. Mindent vitt, ami csak kifért a rácson: rendre kerekek, nyereg, kormány nélkül árválkodó vázak várták a sértetteket. R. Csaba ellen 11 rendbeli lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztünk eljárást. A 11 alkalomból ötször Újpesten, hatszor pedig a III. kerületben portyázott, de még további sértettek jelentkezését is várjuk. Október 13-án eljutottunk ahhoz a két fővárosi férfihoz is, akik a lopott árukat eladás céljából átvették tőle. A kétféle áruhoz két külön orgazda dukált: Sz. Miklós (53) a cipők, H. Miklós (54) a kerékpáralkatrészek értékesítését végezte különböző budapesti piacokon. A tőlük lefoglalt tárgyakat még vizsgáljuk, hogy megtudjuk, ki az eredeti tulajdonosuk.

.
Rácz Dániel törzsőrmester és Lövei Eszter próbaidős őrmester

A bíróság október 8-án elrendelte R. Csaba előzetes letartóztatását. Sz. Miklós és H. Miklós ellen orgazdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, szabadlábon védekeznek.


KUTLÁN EDINA
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ablakot törtek, dohányt loptak

A balassagyarmati rendőrök mintegy nyolc órán belül beazonosították és elfogták a két cserháthalápi férfit.  

 

Körözött autók Nagylakon

A magyar rendőrök a lengyel és német hatóságok által körözött gépkocsikat foglaltak le Nagylakon.

 

Elfogták a hajnali betörőt

Az újpalotai rendőrök elfogták azt a férfit, aki két helyre is betört, és ellopott egy pénztárgépet, valamint háztartási - és elektronikai eszközöket.

 

Baleset az M2-es autóúton

Egy személyautó hókotró járműnek ütközött Sződligetnél, teljes útlezárás van érvényben.

 

Lezárt akta: embercsempészés miatt kell felelniük

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztálya 5 férfival szemben, akik több illegális migráns külföldre jutását segítették elő.