Fiatal példakép

2018. 03. 13., k - 14:20
Zsaru Magazin

Irigylésre, de még inkább tiszteletre méltó szorgalom, kitartás és céltudatosság jellemzi Marton Mária Éva századost, a Siklósi Rendőrkapitányság határrendészeti osztályának megbízott vezetőjét.

Szakmai életében és sportpályafutásában is a tökéletességre törekszik.

Gyermekkorát a félezer lakost sem számláló Baranya megyei Bogádmindszenten töltötte. Ma már hihetetlen, de állítólag duci kislány volt.

– Valóban így volt, nem is szerettem a testnevelésórákat – mondta a százados. – Azt viszont hamar eldöntöttem, hogy vagy rendőr, vagy katona lesz belőlem. Nagyon érdekeltek ezek a dolgok, szerettem a kommandós, helikopteres, lövöldözős filmeket. Gyerekként ilyen szakmát képzeltem magamnak. Középiskolába Mohácsra jelentkeztem, mert ott volt rendészeti pályaorientációs szak. Itt kezdtem el sportolni, atletizáltam és cselgáncsoztam. Atlétikában előbb megyei versenyeket nyertem, majd 2009-ben az országos rendvédelmi csapatversenyen országos csúcsot állítottam fel 2000 méteres síkfutásban. Dzsúdóban a narancssárga övig jutottam el, és ugyanebben az évben rendvédelmi országos bajnokságot nyertem egyéniben és bronzot csapatban. 2009 a tanulmányaim szempontjából is sikeres volt: az Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi versenyen (OKRTV) 11. helyezett lettem, és elnyertem a katasztrófavédelmi különdíjat. A következő év még jobban sikerült: második lettem az OKRTV-n és egy kivételével az összes különdíjat én vihettem haza, köztük a Rendőrtiszti Főiskoláét is. Ekkor a megye legeredményesebb versenyzőjeként komoly elismerésben részesültem: középiskolás létemre tiszteletbeli tagja lehettem a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Nem is volt kérdés többet, hogy hol szeretnék majd dolgozni.

Marton Mária Éva százados
Marton Mária Éva százados

A középiskola a sikerek és a pályaorientáció mellett még egy lényeges dolgot hozott az életébe: megtanult horvátul, és ez a későbbiekben nagyon fontosnak bizonyult előmenetele szempontjából.

– Az érettségi után a Rendőrtiszti Főiskolára jelentkeztem. Itt orosz nyelvet tanultam. A horváttudásomat szerettem volna tökéletesíteni, ezért katonai szaknyelvi különórákat vettem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Karán. Emellett folytattam a sportot: beiratkoztam a főiskola tonfaszak­osztályába, kettlebelledzésekre és brazil ju-jitsura is jártam. 2013-ban a TEK Budo és Küzdősport Gáláján ju-jitsu földharc versenyszámban első helyezést értem el. 2013 júliusától már nem csupán tiszteletbeli, hanem valódi tagja vagyok a megyei főkapitányságnak. Amikor megbíztak a határrendészeti osztály vezetésével, a döntéshozók előnyként vették figyelembe a horvát nyelvtudásomat. A szolgálat megkezdése után sem hagytam abba a mozgást, sőt, hogy az edzésmódszertan elméletével is tisztában legyek, testépítés–fitnesz szakon sportoktatói képesítést szereztem. Minden reggel fél hatkor az edzőteremben kezdek, és vannak napok, amikor munka után visszatérek egy újabb penzumra. Jelenleg a májusi INBA Naturál Testépítő Nemzetközi Grand Prix versenyre készülök. Ez egy újfajta megmérettetés lesz számomra, testépítő versenyen még sosem indultam. Kíváncsian várom.


KUTLÁN EDINA
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Könnygáz

Könnygázt alkalmazott a rendőrség.

 

Intézkedés

Teleszkópos botot és gázsprayt vitt magával.

 

Kiemelés

Rendőri intézkedés a rendezők kérésére.