Fókuszban a kábítószer-keresők

2019. 06. 12., sze - 12:28
Zsaru Magazin

Az elmúlt években Európa-szerte megnőtt az igény a drog- és a robbanószer-kereső ebek iránt. Az Európai Unió 2011-ben Kynopol néven hozta létre a rendvédelmi kutyavezetők hálózatát.

Magyarország felvállalta, hogy Dunakeszin, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjában minderről több országgal együttműködve tapasztalatokat és információkat cserélnek. A legutóbbi konferenciát május 14-15-én tartották.

A Kynopol (Európai Rendvédelmi Kutyakiképzők Rendőrségi Hálózata) hozzájárulhat a szervezett bűnözés, illetve a súlyos nemzetközi bűncselekmények elleni egységesebb fellépéshez.

– Ezúttal a kábítószer-kereső kutyák kiképzését és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat vitatják meg a meghívott országok – kezdte Less Ferenc alezredes, a ROKK Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ főosztályvezetője a konferenciát megnyitó beszédében. – A kábítószer elleni harcban a négylábúak kiválóan dolgoznak Magyarországon is. Fajtától függően kölyökkorban indul meg a kiképzésük Dunakeszin. Az európai országokban hasonlóak a kiképzési metodikák, de mégis nagyon sok újdonságra derülhet fény, amit érdemes akár nekünk is alkalmazni.

– Portugáliában 1938 óta képezünk kutyákat – vezette fel előadását Bruno Ratinho, a portugál rendőrség felügyelője. – Az országban 1974. április 25-e óta van rendszeresítve a járőrkutya. A képzésükre 1982-ben hoztak létre egy kutyakiképző központot. A kutyák természetesen számos alkalommal, például a tüntetéseknél is bevethetők, valamint a veszélyes elemek elfogásánál a bűnügyi szervekkel együtt dolgoznak. Az erre kiképzett ebek kutatási és mentési műveletekben és kábítószer-keresésben is részt vesznek. Lehetőség szerint tenyésztik őket, de nagyobb számban vásárolják.

Ivan Dolby képviselte Dániát, aki a Dán Nemzeti Rendőrség Kutyakiképző Központjának a munkatársa. A központ a fővárostól, Koppenhágától északra található. Nagy múltra tekint vissza, hiszen 1787-ben hozták létre. A dán rendőrség kutyaiskolája 1972-ben nyílt meg. Összesen háromszáz állattal dolgoznak.

– Dániában a kutya nagyon fontos fogalom, és elsőrangú ebben a szakmában – hangsúlyozta Ivan Dolby. – A rendőrségen belül ezért a kutyások külön egységnek számítanak. Jelenleg 280 járőr-, 34 kábítószer-kereső, 22 robbanóanyag-kereső kutya van, valamint két tűzvizsgáló. A kiválasztott ebek itt is először egy alapkiképzésen vesznek részt, majd további kiképzést kapnak attól függően, hogy melyik szakterületre alkalmasak. Létezik először egy úgynevezett szocializációs kiképzés hat hónapos kutyusoknak. Ezután vizsgázhatnak a különböző tanfolyamok elvégzése befejeztével.

A rendszer lényege, hogy meghatározzák, a kutya melyik szinten van, és ez alapján hol vethető be. A második szinten lévő kutyák már eltűnt személyek keresésére is alkalmasak.

Kábítószer-keresésre labradorokat, illetve angol springer spánieleket alkalmaznak. Problémát jelent Dániában, hogy miután a terjesztők megvásárolják a cannabist, vonaton szeretnék továbbszállítani. Így erre sokkal jobban odafigyelnek az országban.

Ilka Fogele Lettország képviseletében érkezett, ő a kutyakiképzői tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Náluk is az állami rendőrséghez tartozik a kutyakiképző egység. A központ a fővárosban, Rigában van. Mindössze hat kutyát alkalmaznak itt, négy eb pedig további regionális egységekhez tartozik. Az országban összesen 34 kiképzett kutyavezető van. Ilka Fogele közéjük tartozik, hiszen kábítószer-kereső kutyája van. Otthon tartja az állatot, ahogyan ez az ottani rendőrségen mindenkinél szokás. A szolgálati ebeket úgy képezik a bűncselekmények felderítése előtt, hogy először a játékukat keresik: labdát vagy csődarabot. Aztán azért dolgoznak, mert megtanulták a kiképzéskor, hogy ahol a kábítószer szagát érzik, ott van a játékuk. Általában öt anyagnak a szagát ismerik fel: az amfetaminszármazékokét, a marihuánáét, a hasisét, a heroinét és a kokainét. Ha bármelyiket megérzik, azonnal jeleznek: harapnak, kaparnak, illetve várják a játékukat.

– A kutyából minden helyzetben reakciót vált ki a kábítószer szaga – tette hozzá Ilka Fogele. – Lettországban nem foglalkozunk tenyésztéssel, különböző csatornákon vásároljuk a négylábúakat a munkákhoz. A nálunk dolgozó rendőröknek általában van egy saját kutyájuk is, azok ugyanúgy képezhetők. Kölcsönzési szerződést kötünk velük, amíg szolgálati állatként dolgoznak. Lényeges, hogy az állatok ne féljenek a különböző terepeken, jól szocializálódjanak, és ne legyenek alázatosak – jelentette ki Ilka Fogele.

Írországban tavaly 5 millió euró értékben találtak kábítószert a kutyák. Paul Conroy felügyelő, aki Írországot képviselte, 28 éve foglalkozik kereső- és egyéb kutyák kiképzésével. Harminckét megyéből áll Írország, és területi szempontból ez alapján osztják el a kutyákat is. A kutyakiképzés központja a fővárosban, Dublinban van. A britekhez hasonlóan náluk sincs a rendőrnél fegyver a szolgálatban, ezért is lehet fontos szerepe a kutyáknak, emelte ki Paul Conroy. Mindössze négy rendőrrel kezdték el a kutyakiképzést 1960-ban. A tanfolyamokat akkor még Angliában végezték. Ma 15 kutyavezető dolgozik Dublinban, kettő Corkban, kettő pedig Limerickben. Mindegyik kutyavezetőnek két állata van. Egy járőr- és egy speciális keresőkutya. A járőrök általában német és belga juhászkutyákkal dolgoznak. Nagyon sok helyen használják őket a közrend biztosításában is.

– A kábítószer- és a robbanószer-kereső kutyáknak is sok a dolguk a terrorizmus megjelenése óta. Írországban az IRA (Ír Köztársasági Hadsereg) szervezete sok munkát ad a rendőrségnek és a kutyáknak is. Jelenleg négy kábítószer-kereső ebbel dolgozunk a nap 24 órájában. Gyakorlatilag 500 keresésünk volt a tavalyi évben, és 5 millió euró értékben találtak az állatok kábítószert – mondta Paul Conroy felügyelő. – A kábítószer mellett jelzik a lőfegyvert is a robbanószer-kereső kutyák. A kutyák hatékonysága a 2000-es évek óta nőtt meg jelentősen. Kábítószer-keresésre különböző fajtájú labradorokat és angol, cocker, valamint springer spánieleket képezünk ki. Először apportírozásra tanítjuk őket, ha visszahozzák a zsákmányt, és nem eszik meg, az már egy jó alap lehet. Hiszen tapasztalataink szerint nem arra kell kiképezni a kutyát, hogy kábítószert találjon, hanem hogy szagot fogjon. Meg kell ismertetni a különböző drogokkal és azok szagmintáival, és ha mindezt lokalizálni tudja, profi keresőkutya lehet belőle.

A felügyelő két négylábúval dolgozik. Hozzá hasonlóan otthon tartja a családban szolgálati társát Jánosi Veronika főtörzszászlós, a ROKK Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ szakoktatója.

– Kábítószer-kereső kutyám Szóla névre hallgat, és kétévesen került hozzám. Nagyon okos és rettentően ügyes kutyus, jó vele együtt dolgozni – mondta mosolyogva Jánosi Veronika. – Ezt bizonyítja, hogy már négy különböző anyagot ismer. Sokat számít, hogy a családban velünk él, és így többet is tudok vele foglalkozni. A másik kutya, Üvegtigris robbanóanyag-kereső, négyéves, és Dodó névre hallgat. Kicsi korában került hozzám, és két éve vizsgáztunk, szépen dolgozik. A konferenciát nagyon hasznosnak találom – tette hozzá. – Az európai országok eddig megjelent képviselőinél többségében hasonló a kiképzés, mint nálunk, és általában kevesebb kutyával dolgoznak. A módszerekben van kisebb eltérés, ezért a tapasztalatcsere mindig jól jön, hiszen így kiderül, hogy mi az, amin esetleg érdemes változtatni. 


Kun Mónika
Fotó: Béres Márton


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.

 

Négy határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.